Idag presenterar SVT de som ska sitta vid Robert Fux sida genom Drag Race Sverige, som startar i SVT senare i vår. Skådespelande disco- och popstjärnan tillika Mello-vinnaren Kayo tar tillsammans med underhållande radiostjärnan Farao Groth plats bakom ”The Judges Table”. QX har fått Sveriges Michelle och Ross/Carson att öppna sig.

Dessutom är det nu klart att Drag Race Sverige får premiär den 5 mars 02.00 på SVT Play för att sedan visas i linjär tv samma söndag kl 21.00 i SVT1.

Just nu hör ni Farao Groth i Mix Megapols Gry med vänner som en av de återkommande vännerna. Men snart är Farao Groth en ikonisk tv-stjärna. Radioprataren och programledaren är en av Drag Race Sveriges fasta panelmedlemmar vid sidan av programledaren Robert Fux och Kayo.
– Jag blev jättehedrad att få frågan, det är ju fantastiskt roligt att vara med och skriva historia genom Sveriges första Drag Race. Fux och jag är gamla kompisar, och att lära känna Kayo ännu närmre var fantastisk. Hon är outstanding! Och när jag fick veta att hon gjorde rösten till Nala i svenska Lejonkungen höll jag på att dö (skrattar).

Vad var den största utmaningen i att sitta i juryn i Drag Race Sverige?
– Att hitta min roll och tonalitet. Vad kan jag bidra med som inte bara rör drag? Drag är ju så mycket mer än att bara ta på läppstift och en peruk. Det handlar om att underhålla, att vara rolig och kunna leverera inför publik. Vi tre hade alla olika infallsvinklar, Kayo har scenvanan och musiken som den discodiva hon är, och jag har humorn och berättandet. Och Robert har hela kittet, plus sin otroliga historia inom drag-världen.

Att vara den som är med och beslutar om vem som ska lämna programmet, och därmed sätta stopp för en deltagares fortsatta resa i Drag Race tog Farao på största allvar.
– Det blev absolut heta diskussioner, och vi var inte alltid överens. Men ofta kom vi fram till att vi ändå var överens genom att stöta och blöta. Och det är verkligen vi som tar beslutet, även om det i slutändan ligger hos Robert. Och beslutet fattas där och då, så det var inte bra för en deltagare att ha ”en dålig dag”.

Har du någon favorit bland andra panelmedlemmar i andra länders varianter?
– Det hade varit lätt att säga Carson Kressley, eftersom han också är så härligt flamboyant och bögig. Men en av de viktigaste sakerna jag fick lära mig inför jobbet var att jag plockats in för att vara mig själv, inte titta på hur andra gör.  Det var ett enormt förtroende från produktionen, att jag fick skapa min egen roll i den här fantastiska världen.

Hur balanserade du att vara rolig och ändå ge kritik?
– Det var lättare än jag trodde (skrattar). Det gör ingen att tjänst att vara otydligt. Man kan vara rak och konkret utan att vara elak.  Och det gick upp för en under resans gång att det här inte är en lek. Vi letar efter en drag superstar, och skapar stjärnor. Det förpliktigade att våga att ta det obekväma samtalet.
– Det är viktigt att motivera feedback och förklara även för dem som inte sett programmet tidigare. Varför tar jag upp en dålig ”lace front” på en peruk? Eller ojämn ”padding”? Det är ju ett brett program och alla ska förstå. Tittarna ser ju programmet och har sina åsikter, och faller nåt igenom så gör ju vi dem en otjänst.

Farao Groth är självklart insatt i de olika ländernas varianter av Drag Race och har sett en hel del. Men medger skrattande att det finns fans som är betydligt mer insatta.
Drag Race har betytt så mycket för så många, och är så mycket mer än ett kul program om drag. Jag gör inte det här främst för vårt community, för vi brinner för dragen ändå. Jag tänker på förstagångs-drugan i Mockfjärd som drömt om att en dag ställa sig på scenen i drag, och jag hoppas att programmet blir ett sätt att visa upp drag för svenska folket och sprida större acceptans. Och när man lär känna alla queens och höra deras komma-ut-berättelser och deras kamp för att kunna vara sig själva, så inser man hur viktigt detta program är.

Så, vad kan du säga om den kommande säsongen?
– Jag är ju jävig, men det blir en oerhört fin säsong. Vilken otroligt hög nivå det är på drag i Sverige! Det blir dramatisk, fartfyllt, roligt, underhållande och känslosamt. Och alla kommer att hitta sin favorit bland queensen. Det är en fantastisk blandning, en mix av My Little Ponies med egna egenskaper och personligheter.

Den andra som tar plats vid Robert Fux sida är Kayo, och hon behövde inte särskilt lång tid att tänka då hon fick frågan om att sitta i panelen till Drag Race Sverige.
– Hurra, otroligt gärna, när börjar vi, var min första tanke. Att jag fick fråganbetyder att jag har gjort någon form av avtryck under min karriär. Och min relation till regnbågscommunityt och dragen går långt tillbaka, något jag vurmat för hela yrkesliv.

Vad har du för förhållande till drag-scenen?
– Den är en del av min uppväxt. När jag var yngre drogs jag till communityts festställen, det var ett ”safe space” där jag som också tillhör en minoritet kände mig hemma. Tillsammans hittade vi beröringspunkter i känslan att få vara sig själv och få leva ut. Jag delade lägenhet med Lars Lundström, som var dansare i After Dark, och genom honom lärde jag känna Kent Olsson, Conny Berglind, Sursprise Sisters, och såklart Christer och Lasse i After Dark.
– Men visst, jag var lite osäker på hur dragkulturen ser ut nu. Skulle jag kunna göra den rättvisa? Men jag blev övertygad efter fina samtal med produktionen och kom med ett öppet sinne. Och jag blev ”blown away”! SVT och Mastiff har gjort ett fantastiskt jobb som hittat deltagare med grace, humor, värme och som bjuder på sig själva.

Kayo har som sagt haft ett långt och självklart förhållande till HBTQ+scenen och det var faktiskt hon som ledde den allra första gaygalan, som idag är QX-galan.
Pier Bertolotto var med och skapade QX-galan, och när jag fick frågan om att leda den allra första galan blev jag otroligt hedrad. Det var en ära.

Och letar vi mer kopplingar till gay-scenen så kan vi nämna att Kayo bott i New York, där hon frekventerat gay- och dragscenen och träffat Lady Bunny och de äldre drag-ikonerna, inklusive RuPaul.
– RuPaul och jag låg på samma skivbolag under ett tag, så ja, vi har setts.

Hon är väl insatt i Drag Race-franchisen och sedan nämnda Lars tipsade henne om Drag Race har hon följt, skaffat sig favoriter och vidgat tittandet till flera olika länder.
– Jag har exempelvis sett Spanien och Italien, där det är ett helt annat temperament, som passar dem bäst. För mig är Drag Race UK en favorit då vi tittat mycket på den för att se vart Sverige passar in. Programformen har ju formats längs vägen, i takt med samhällets utveckling, och det var viktigt att veta var Sverige skulle lägga sig som första säsong 2023. Vi är lite återhållsammare och svalare som personer, men lägger kvalitét på bordet. Och att SVT går in i det här är en otrolig trygghetsstämpel.

Kände du Fux och Farao sen innan?
– Robert och jag känner varann sedan Stadsteatern, och hade loger i samma korridor. Jag har alltid varit imponerad av honom, och varje gång vi träffats har vi haft varma samtal. Farao var nyare för mig, men jag är superimponerad av hans värme, rapphet och ”wit”. Jag har skrattat så mycket, och vi har blivit en fin trio.

Vad var det största utmaningen?
– Att inte brista ut i gråt. Jag är en person med stor empati och har medvetet tackat nej till att bedöma olika tävlingar för jag tycker att alla har lika värde och ingen ska åka ut eller förlora. Och jag ville inte att nån skulle åka ut här heller. Jag ville bara att det momentet skulle vara över (skrattar).

Var det svårt att ge kritik?
– Ja, det har varit jättesvårt. Men det handlar inte om att kritisera, utan mer att få deltagarna att våga. Det vi gör är rådgivning, och det är så viktigt att vi ser att deltagarna engagerar sig från hjärtat, och vad de har investerat i tid, pengar och engagemang.

Så, är du Sveriges Michelle Visage?
– (skrattar) I Wish! Hon är fantastisk, och om jag får vara en svensk Michelle så skulle det vara en ära. Hon är communityt helt och fullt. Det som är unikt är att man ser Michelle och Ru är goda vänner och då kan man vara kall, näpsig och så, och det har inte jag och Robert. Ännu. Men det är viktigt med en straight kvinna som har en grundläggande kärlek och respekt till HELA communityt. Och det har jag också.

Vad kan du säga om säsongen?
-Det är dyrt, snyggt, varmt och roligt. Och om du inte är i dragrace-kulturen så kan du hitta ett program med värme och mänsklighet och personliga historier. Och är du i gay/dragkulturen så kommer du nicka och säga: ”They did good”.

Jag måste ju fråga: Har du sett en drag-version av Kayo?
– (tänker länge) Jo… fasen! Det var någon i Die Stuttgart Gruppe som gjorde mig i början av nittiotalet!

Och vilken Kayo-låt är bäst att ”lip synca” till?
– Den som dyker upp först är min första singel Change of Attitude från 1990. Den handlade om vikten av att ha kondom och säker sex. Och där ser du också mina dragqueens i videon.

Cirkeln är sluten.