Fan vad vackert!
Sverige enades och Tone Sekelius röstades raka vägen till final med sin sexigt suggestiva Eurovision-pop Rhythm of My Show. Hon håvade in tolva efter tolva av de olika röstningsgrupperna och tog den andra finalplatsen på ett övertygande sätt.
Tone ställde också skåp när det väl gällde och övertygade rejält i sin snygga självstärkande scenshow. Det där var finalklass, och när hon skalat bort den sista kniviga tonen bjöds vi tre minuters popperfektion.
Och: Att en transperson omfamnas så här ljuvligt i Sveriges största och bredaste tv-program är ett tecken på att allt inte är mörker ljust nu. Att Tone dessutom verkligen inte tystar ner sin bakgrund utan viktigt och öppet pratar om det i exemplevis ”vykortet” med Farah Abadi betyder så otroligt mycket.

Den låt som fick absolut flest röster totalt var Jon Henrik Fjällgrens Where You Are (Sávecan) och därmed blev den kvällens första finalist. Inga överraskningar där. Den har vi hela tiden sagt var veckans mest säkra finalist och det var rätt givet att den förenade flesta röstare. Och det var såklart helt rättvist. EDM-jojken är en perfekt mix av dansant vemod och en av Loreens främsta utmanare i finalen i Friends (ja, Loreen är så klart ”The One To Beat” i år).

Till före detta Andra Chansen, numer semifinalen, gick Elov & Benys Raggen går, och Victor Crones Diamonds. Exakt som vi tippade efter genrepet igår. Raggarduon, som ni just nu kan se i senaste QX Mello-special, kommer under veckorna fram till finalen få en stor hit med Raggen går. Och jag tror den är en av årets finalister i slutändan. Crone får det svårare, men kommer att få en stor radiohit i slutändan.

Ut åkte Rejhan och Loulou Lamotte som hamnade på en delad femteplats, och damduon Eva & Ewas revykuplett fick kalla handen, trots ett snyggt nummer, och blev jumbo.

Sen måste vi ju nämna det där galna ”tillfälliga avbrottet” PRECIS när rösterna skulle delas ut. Förra året var det app-strul och nu detta, SVT har inte direkt turen med sig. Men äh, det var ljuvligt att bilden klarnade och Tone ledde!

Programmet var väl rätt trevligt? Jesper och Farah är varma och charmiga programledare som leder Mellocirkusen tryggt och säkert. Carl Einar Häckner kunde vi ju varit utan, men äh, nån gång måste man ju fylla på chipsen och bubblet.