I helgens andra deltävling av Melodifestivalen 2023 möts Linda Bengtzing och Magnus Carlsson i en storslagen schlagerduell där de framför sina låtar från tidigare festivaler. Självklart kunde QX-Ronny inte låta bli att ranka vår älskade regnbågiga schlagerikon Magnus Carlssons alla klassiker – från Barbados till…ja, Gamla Stan.

9. Lev livet (2006, 8:e plats i finalen)
Magnus var stiligare än någonsin när han gick solo 2006 med en låt av Anders Glenmark och Niklas Strömstedt. Det här året plockades fyra SVT (Christer Björkman)-valda jokrar in i startfältet (som till skillnad från nu valts ut av en jury), och Carlsson var en av dem. Men det gick aldrig att blunda för att Lev Livet inte motsvarade de förväntningar vi hade på Magnus Carlssons nystartade soloäventyr. Efter succéåren med Barbados och Alcastar ville vi ha mer ”oumpf” än den här lättförglömliga poplåten.

8. Världen utanför (4:e plats i finalen OBS ej originaklipp)
Efter att ha kommit tvåa två år i rad, 2000 och 2001, var förväntningarna höga på dansbandets återkomst nu när Melodifestivalen rullade ut på sin första turné. Men hur mycket Magnus än glittrade i sin röda paljettjacka så hade det varit lite mycket Barbados i Mello de senaste åren och nyhetens behag hade lagt sig. Folk röstade istället på roligare Brandsta City Släckers Kom och ta mig och modernare Mendez Adrenaline till final, och Barbados fick ta vägen via dåvarande Andra Chansen/semifinalen, Vinnarnas val.  Världen utanför står sig ändå förhållandevis bra så här 21 år senare. Men det är Barbados svagaste Mellolåt.

7. Not a Sinner Nor a Saint (2003, 3:a i finalen)
Inte högre upp? Nej tyvärr. Men 2003 var detta det hetaste på schlagerdansgolven och Tess, AnnikaFiore, Magnus och Andreas flyttade fram positionerna för hur ett Mello-bidrag kunde låta (och se ut). Idag anses den vara en traditionell schlagerklassiker, men när den kom var det modern pop som vi inte riktigt sett i Melodifestivalen innan. Och gruppens röda outfits var det snyggaste och något av det mest ikoniska som burits på en schlagerscen. Däremot är det oerhört svårt att förhålla sig till den idag då den låter väldigt daterad och är så sönderspelad att det inte finns något ben i kroppen som vill höra den igen. Men 2003: Bäst.

6. Live Forever (2007, 5:a i deltävlingen)
Nu snackar vi! Magnus näst bästa sololåt i Mello är såklart den här 80-talsdoftande dansanta poplåten. Det är oerhört trist att den inte fick ett bättre öde i Mello och till och med slogs ut av Nannes sämsta schlagerlåt Jag måste kyssa dig. Men i övrigt var det en stark deltävling och att ställas mot Sonja Aldéns För att du finns och Måns genombrott Cara Mia var inte en enkel uppgift. Däremot har vi en gås oplockad med stylingen här: Den svarta Swarowski-blingade överdelen är lite ”tung” till den härligt färgglada poplåten, och det är lite väl uppknäppt. Och mittbenefrisyren var inte ens kul 2007. Falsetten däremot: Otroligt ofelbar.

4. Se mig (2000, 2:a i finalen OBS. ej originalklipp)
Magnus hade nyss kommit ut i tidningen ZON i klädd en björnmössa plåtad av Elisabet Ohlsson. Och vad var mer rätt att då sjunga en textrad ”Se mig bara för den jag är” i Mello? Hela Sverige swoonade och röstade grabbarna i det populära dansbandet till en silverplats. Magnus i nyblonderat och gul dress med svart skinnjacka visade också vilken mästare han är i att ”knulla kameran”.  Säg den (bög) som kunde motstå Manges magiska magnetism när han bönade om att bli sedd.

3. Alcastar (2005, 3:a i finalen)
Allt kan inte bli rätt från början, och Sverige var inte riktigt redo för Magnus och Andreas som bögiga superhjältar när de intog scenen i Göteborg deltävling 1 2005. Så när kvartetten fick ta vägen till final via ”Andra Chansen” byttes rymdoutfits till klassiskt schlagervitt och Alcazar blev åter trea. Den här låten har inte alls tappat sin fräschör utan funkar fortfarande strålande på dansgolven. Med tonartshöjning, Tess prata, och den där klassiska handklappen: Detta är Mellomagi.

2. Allt som jag ser (2001, 2:a i finalen)
Hur man än vrider och vänder på det så är detta en fantastisk låt. Vansinnigt underskattad och nesligt slagen av Friends Lyssna till ditt hjärta. Låtens snygga harmonier med Magnus röst skapar en slags schlagerrysning man sällan upplever nu för tiden. Det sägs att Carola sjungit in den här och att Magnus och Carola till och med gjort den som duett: DEN skulle man vilja höra. För det är mycket mer en låt för Magnus än Barbados. Eller äh, vem försöker jag lura: Magnus VAR Barbados.

1. Möt mig i Gamla Stan (2015, 9:a i finalen)
MMIGS är 10-talets stora schlagerögonblick! Thomas G:son och Lina Eriksson har tagit allt det man vill att Magnus i Mello ska vara och vässat det ytterligare. Det här är en modern schlager som heter duga och så här åtta år senare fortfarande en floorfiller av rang. Och scennumret med Magnus snygg i svart och rött omgiven av dansare som matchar honom i energi och klass var Vera Prada-perfektion. Och visst är detta en klassiker som vi fortfarande väntar ska följas upp…?