Cirkus är städat, glittrat bortsopat och just nu pågår klippningen av galans tv-version på Meter och TV4. QX stämde av med QX-galans producent och galageneral, Anders Öhrman, efter de senaste dygnets hyllningar och lovord i både vanliga och sociala medier.

Hallå Anders, hur känns det nu ungefär 48h efter galan?
– Nu börjar jag landa, och kan äntligen ta in alla fina kommentarer och känna en glädje över att det verkar ha blivit lyckat i år också. Men dagen efter är alltid tuff, det är så intensivt innan och man har så mycket information i huvudet och så många intryck så det är blir liksom ”overload”. Men sömn, lugn och ro och en pizza gjorde susen.

Det är mycket som hyllas från Zara Larsson-överraskningen och schlagertanterna till Lees entré och Leila K:s avslut, men vad är du mest nöjd med?
– Stämningen. Den är oslagbar. Varje år. Det finns ingen annan gala som har den här publiken. På scen kan jag verkligen inte bara välja en enda sak. Men jag är otroligt tacksam att vi lyckades få till Electric med Leila K och Jessica Folcker. Att Young Royals-killarna öppnade galan så fint med kören och självklart att en världsstjärna som Zara Larsson kommer och dessutom bjuder oss på en duett med sig själv från sin gaygala-debut för tio år sedan, det var mäktigt. Att Petra Marklund sedan lyfte taket var ju också en höjdare. Hyllningen av hjälten Julia från Oslo som slängde sig över terroristen, och att få ge QX Hederspris till Mian Lodalen så klart. Det var kärlek och lycka!

Mian Lodalen och Anders Öhrman.

Något som gick galet bakom kulisserna?
– Det gör det alltid, det är en stress av Guds nåde att få alla på plats och få ut dem på scenen i tid. Men vi är ett fantastiskt gäng som lyckas få ihop det. Efteråt blir det alltid kramkalas när vi kan pusta ut.

Sissela Kyle gjorde sitt sista år som galavärd, hur tänker du framåt?
– Det vill jag helst inte göra (skrattar). Jag förstår Sissela till 100% och hon slutar verkligen i topp, men det är ju många som lett galan genom åren så vi får se, jag tror vi kommer hitta en värdig ersättare, även om Sissela självklart har varit helt jäkla makalös!

I sociala medier haglar de fina omdömena om en rolig, fin och framför allt viktig gala, vad är hemligheten bakom succén?
– Ja du… Jag tror det är en kombination av många saker. Det finns ett stort hjärta i galan och det gäller alla i teamet som jobbar med galan. Dessutom har vi ett kul manus, som oslagbara Edward af Sillén och Daniel Rehn alltid levererar, oväntade artister och prisutdelare, att allt är en överraskning för publiken och att det i grund och botten finns ett allvar på galan. Det gör att vi kan tillåta oss vara roliga, tramsiga och larviga. För att i nästa stund vara gravallvarliga. Hela känsloregistret i en och samma gala.

Vad ska du göra nu?
– Nu ser jag fram emot att se galan på TV4 på lördag. QX har inget att säga till om vad gäller tv-sändningen, och så ska det vara, det är ju ett sammandrag och vad de väljer att ha med och vad de klipper bort är helt upp till TV4. Sen ska jag återgå till att sätta ihop marsnumret av QX som ska vara klart om ett par veckor. Så jag får väl säga som i Mello ”Nuuuuu kör vi”.

QX-galan visas kl 21.30 i TV4 på lördag den 11 februari.