I morgon lördag går Eden upp på Melodifestivalscenen i Linköping för att framföra balladen Comfortable, delvis skriven av artisten själv. Comfortable handlar om när man är i en relation där man inte mår bra, men inte kan lämna. Eden är själv Mellonörd och gillar musik med djup som man kan relatera till, och efter Mello är planen en EP.
Artisten, som vi tidigare berättat om är bi gender och föredrar både han och hon som pronomen.

Hallå Eden, hur kändes det att repa igenom låten?
– Helt fantastiskt! Det var en ny form av nervositet, men den kändes väldigt positiv.

Vilka har du med dig på scenen?
Lovisa som spelar gitarr är min flickväns bästa kompis ,och även Zara Larssons gitarrist. Det känns fantastiskt att ha någon som är en så god vän med mig på scenen. Sedan har jag även fyra stråk som spelar lite bakom oss.

Du har en kort tanktop och ett par byxor på dig, hur blev det dom kläderna just?
– Det tog ett tag, och vi funderade fram och tillbaka. Men nu när vi kommit fram till detta så kändes det helträtt. Allt är second hand och kostar typ 25 kronor.

När kom du fram till att du var bi gender och vem fick dig att hitta ordet?
– Jag upptäckte det på WestPride i Göteborg 2021. Där träffade jag en av min flickvän Saras vänner, Ninnileo, som berättade att om ”bi gender” och att han identifierar sig som det. Det var ett fint ögonblick, för det kändes som att det var just det ordet jag letat efter så länge. Det kändes så rätt.

Och för att vara på det klara: Han eller hon, inte hen?
– Hen tycker jag är ett pronomen för någon som är icke-binär och jag är ju binär. Jag känner att jag har två könsidentiteter. Bi gender är lätt att bryta ner: Bi betyder två och gender betyder kön. Svårare än så är det egentligen inte. Jag kan inte kategorisera mig i ett kön och det är något jag funderat över jättelänge.

Du är sedan ett och ett halvt år tillsammans med Sara (Songbird). Varför blev det Sara?
– Jag har aldrig känt mig så trygg och fri som människa som med Sara. Och ja, jag kallar mig lesbisk eftersom jag bara attraheras av tjejer. Det finns ju inget namn på det jag är egentligen, men queer och gay funkar också.

Är Eden ett valt namn?
.- Ja, jag hette Ella från början, men ville ha ett könsneutralt namn så jag och mina vänner funderade länge. Sen sa någon ”Eden” och det kändes bra. Och då sa mina föräldrar att om jag ville byta så skulle de fixa allt med körkort och pass och så, om jag bar namnet i ett år utan att vilja ändra mig. Och så blev det.

Det låter som att du hade en enkel komma-ut-process med accepterande föräldrar?
– Ja, den var helt oproblematisk och väldigt enkel. Det var liksom inga frågetecken. Men så har jag världens bästa föräldrar också.

Tycker du att det är för mycket fokus på att du är bi gender?
– Nej. Det känns bra att prata om det och de flesta är mest intresserade av att se till att de får rätt pronomen så att de inte skriver fel.

Du blir historisk som den första person som är bi gender i Mellohistorien, hur känns det?
– Det känns storslaget och fint.

Jag har fattat att du är Mello-fan, så säg tre favoriter!
Sanna Nielsens I´m in Love, Sarah Dawn Finers Moving On och Sara Vargas Spring för livet.

Favoriter denna vecka?
– Av det jag hört alla fantastiska, och THEOZ är väldigt bra!

Slutligen, hur kommer du må på lördag kväll 21.30?
– Jag kommer vara full av adrenalin och eufori, och säkert nån form av känsla av lättnad och stolthet.