Vad kul när allt inte går som en tror. Vi Schlagerprofiler hade ju tippat THEOZ som solklar finalist, men det ville inte svenska folket och den unge sångaren, som ni just nu kan se i QX schlagerspecial, får även detta år ta vägen via Semifinalen.
Vilket kanske inte känns optimalt när man favorittippats överallt, men jag skulle säga att detta var det bästa som kan hända honom. Tack vare att låten får släppas ni natt så kommer han ha den största hiten från Mello fram till Semifinalen och är därmed gjuten att ta sig till finalen än en gång. För Mer av dig ÄR bättre än förra årets Som du vill, och kommer bli en av årets stora Mellohits.

Istället blev det ukrainska flyktingen Maria Sur som gick direkt till final med sin Eurovision-ballad Never Give Up.  En del pratar om sympatiröster för hennes historia (hur hon och mamman flydde kriget i hemlandet och pappan blev kvar). Men jag tror att svaret på framgången mer handlar om att hon är en sjuk jäkla talang som sjunger sin snygga ballad med stor inlevelse och uppvisar ett förbluffande register. I kväll fick hon det genombrott hennes The Voice Ukraine skulle ha gett henne om inte kriget brutit ut, och jag är uppriktigt glad för att ödmjuka Maria, som också syns i QX senaste schlagerspecial, omfamnades av svenska folket.
Vinner hon allt nu? Nej, det tror jag inte. Trots att oddsen visat att hon är Loreens skarpaste konkurrent så tror jag att Euphoria-drottningen kommer att blåsa oss av stolen vecka fyra. Maria är årets Anders Bagge, det folkliga valet som kommer få mycket röster från främst de äldre åldersgrupperna. Men Loreen är ett väsen som växer när det gäller och hon kommer förena flest, och framförallt få de utländska jurygrupperna på fall.
Men det blir spännande fram tills dess ändå. Vi har sett unga fenomen gå bra i Mello förr: Från Carola och Herreys till Tusse och Frans…


Panetoz tog den andra finalplatsen och det var kul. Jag välkomnar alltid party och uptempo i finalen och det kändes som en otroligt frisk fläkt när kvintetten svepte in med sin glada partydänga. En kul överraskning.

Den andra överraskningen under kvällen var väl att Tennessee Tears popcountry gick till Semifinal. Jag trodde att Wiktorias icke-låt ,men snygga nummer skulle slå dem på fingrarna men det blev duon som seglar vidare. Underskatta aldrig svensk countrypop. Minns bara hur Mimi Werner tog sig till semi med Songburning 2018…

Vår bi gender-queen Eden kom sist, men gjorde en otroligt fin insats med sin sköra Comfortable. Jag tycker att Eden ska vara otroligt nöjd med sin insats, och bara det faktum att hon och gitarrpolaren Lovisa gett oss det mest lesbiska som någonsin setts på en Mello-scen värmer hjärtat. Tänk vad många unga regnbågstittare som kände igen sig i deras fina kemi. Urfint.

Programmet i sig är bra tycker jag. Jag fattar inte alls gnället från folk jag mött i veckan. Precis som förra veckan hade det nerv och man vet liksom aldrig vad som ska hända. Jag gillar Jespers utflykter i städerna som både är smarta och vassa. Sen kanske parkour-snubben inte alls var min grej, men äh. Hellre konstigt än tråkigt.

Slutligen: Tack Linda och Magnus (och Tess och Edvin) för att ni gav oss en underbart schlagermedley som vi nu kan YT-veva på förfester i år framöver. Ljuvligt!

Ses i Lidköping nästa vecka.
Och glöm för Guds skull inte att kolla in QX-galan på TV4 och TV4 Play!