Så var det dags för den sista deltävlingen. Håller Loreen vinnar-kvalitet? Är Mariette med en gång för mycket? QX Schlagerprofiler har nu lyssnat på de sju sista låtarna i Melodifestivalen 2023. Ronny skriver sina tankar här och Ken återfinns på Schagerprofilernas Instastories.

1. Where Did You Go – Kiana
Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb
Äntligen lite modern dansant tjejpop i Mello! Kiana, som fyller 16 till helgen, har fått en snyggt positiv låt i Clean Bandit/Dua Lipa-anda, och detta är allt jag hoppades att Wiktoria skulle vara. Jag tror stenhårt på det här om Kiana har röst-resurser nog att leverera på scenen. Snälla snälla, hoppas så att detta får ett Paul Rey-snyggt nummer. Absolut topp4.

2. Edelweiss – Signe & Hjördis
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Jimmy Jansson, Myra Granberg
Jag hade hoppats att detta skulle vara Mello-Timotej men tyvärr är det bara Albumspår-Timoteij.  Lyssna på debutplattan Längtan så fattar ni vad jag menar. Det är en låt på svenska som är mer en sommarvisa i midtempo än den ESC-pop jag hoppats på. Femma-ish?

3. Six Feet Under – Smash Into Pieces
Låtskrivare: Andreas ”Giri” Lindbergh, Benjamin Jennebo, Chris Adam, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb
Den här uppfattningen att rock alltid funkar i Mello stämmer ju inte längre och de senaste gångerna har det som bäst nått Andra Chansen (jaja…semifinalen). Men detta är ju bra på riktigt och jag räknar absolut inte bort det. Har noll koll på rockscenen idag men för att dra på MF/ESC-spåret så är det väl lite Dead By April-rock utan growlen? Eller finska Blind Channel som gick så bra i ESC 2021? Snygg allsångsvänlig refräng är det hursomhelst, och bra tryck utan att skrämma bort dem som likt en journalist-kollega ryggar för allt ”stökigt”. Borde absolut vara topp4.

4. One Day – Mariette
Låtskrivare: Jimmy Jansson, Thomas G:son, Mariette
En vacker Laleh-liknande låt som har riktigt fina verser. I dem får jag nästan vinnarvibbar, men så kommer refrängen och då saknar jag det där extra trycket. Men det är en riktigt bra byggande låt och Mariette är definitivt bland de fyra. Frågan är om hon får återbesöka Ö-vik eller om det blir rakt till final för femte gången i rad? Hade hon bara hoppat över senaste låten och hållit ut lite så hade detta varit en urstark comeback. Nu är jag lite rädd att gemene man är lite Mari-mätt. Men för mig: Final!

5. Mera mera mera  – Emil Henrohn
Låtskrivare: Emil Henrohn, Jakob Redtzer, Ji Nilsson, Marlene Strand
Bra start i denna deltävling hittills så det var ju nästan givet att det skulle dippa förr eller senare. Ur-enerverande tjatig refräng med musikal-artisten och komikern Henrohn. Det är snabb svensk pop som känns som en stor axelryckning. Helt chanslös.

6. Gorgeous – Axel Schylström
Låtskrivare: Axel Schylström, Herman Gardarfve, Jonas Thander, Malin Halvardsson
En fin ballad med jättefin början, men sen lyfter den inte riktgt. Nej, det krävs en Sur-talang för att lyfta en ballad i Mello i år och detta kommer inte att hända. Även om texten att vara fin som man är berör. Men om inte ens en fin ballad på svenska med Ida-Lova funkade förra veckan kan jag inte se att en på engelska ska göra det denna vecka.

7. Tattoo – Loreen
Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Jimmy Jansson, Loreen, Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker, Peter Boström
Och så kom den. Vinnaren. Introt är svinsnyggt och detta ÄR en Euphoria för 2022. Det är såklart omöjligt att jämföra med den klassiska Azerbajdzjan-resenären från 2012 men jag tycker ändå att detta låter Loreenskt till max. Det är dansant, mystiskt, spännande och har en härlig ”tatto-oo-oo-oo”-hook. Är det magiskt? Inte än. Men det kommer att bli när LorQUEEN ställer sig på scenen på torsdag. Går inte detta direkt på lördag ska jag äta upp Laurells mössa. Jag kan liksom redan nu se framför mig hur Lorpan tar emot sångfågeln av Cornelia.

Just nu tror jag:
Final: Loreen & Mariette
Semi: Smash Into Pieces & Kiana
Femma: Signe & Hjördis
Sexa: Emil Henrohn
Sjua: Axel Schylström