På lördag ställer sig Mariette på Melloscenen för femte gången. Alla de tidigare gångerna har hon gått direkt till final, och One Day är ett stycke pamp ig midtempolåt som absolut kan förstärka framgångssviten. QX träffade Mariette nere i Malmö.

Berätta, hur har numret vuxit fram?
– Jag såg en TikTok-video med en akrobat/performer som gör en akrobatisk installation där han faller upp och ner från en trappa på en studsmatta, och sen studsar tillbaka på trappan. Jag kunde inte sluta titta, och jag ville ha den känslan på scenen. Nu har vi i alla fall en trappa (skrattar). Färger och form var också ganska klart för mig, att det skulle vara varmt orange och ljust. Låten är ju hoppfull och det sceniska ska matcha låten.

Thomas G:son och Jimmy Jansson har skrivit denna låt ihop med dig, kommer du jobba med dem när du lämnar Mellobubblan också?
– Det vet jag inte. Det skulle vara jättehärligt, men jag har även andra samarbeten på gång. Men det får bli efter Mello för allt fokus är här nu. Men jag längtar efter att hoppa in i studion igen, det finns så mycket jag vill få ut. Och det blir då på engelska.

Har du något favoritparti i One Day?
– Ja. Textraden ”If We Get Caught For What We Are, I’ll Take The Fall”. Den handlar om att vi måste stå upp för varandra om vi ska göra världen till en bättre plats, och att stå upp för sig själv såklart.

Vad har du gillat bäst i Mello hittills?
– Jag tycker mycket om Melanies låt och framträdande. Jag tycker mycket om Paul Rey också, jag får Coldplay-vibbar av det och mäktigheten var nice.

Vilka har du med dig här nere i Malmö?
– Jag har de jag behöver: Skivbolag, stylist, management och min fru såklart. Men jag saknar barnen såklart.

Du och din fru är mitt uppe i ett annat stor ”projekt”, ni genomgår en ny IVF-behandling?
– Ja. Sen vet man ju inte hur det går, och det är lite jobbigt om det inte blir något. Men då får vi jättemycket stöd om det inte skulle gå bra.

Ni har vald att dela med er av er IVF-resa i sociala medier, varför?
– Det är många som frågar och undrar, och det behövs mer kunskap i ämnet. Vi får otroligt fin respons och folk delar med sig av sina egna processer med IVF. Och det behövs pratas om, för det finns hjälp att få om man drömmer om barn som ensamstående, homo- eller hetero. Vi möts också av mycket okunskap, och det är därför vi delar med oss. Många tror ju att det är Isabelles tur den här gången eftersom jag bar senast. Men nej, hon kanske inte ens vill bära. Bara för att man är kvinna kanske man inte vill vara gravid. Sen frågas det mycket kring vem pappan är, vilket är en allt för vanlig fråga. Svaret är att det inte finns någon pappa för det är en titel man måste förtjäna. Om ett heterosexuellt par genomgår IVF ställs ju inte pappa-frågan till dem. Det finns alltså ingen pappa, det är en donator. Och dessa donatorer är fantastiska människor som donerar könsceller för att vi som inte kan uppnå vår dröm på naturlig väg ska kunna göra det.

Finns det någon fråga om upprör?
– Jag blir begränsat uppförd skulle jag säga eftersom mycket bygger på okunskap. Vi har inget emot frågor, det är bättre att fråga än att ta saker för givet.

Kan man önska olika attribut från donatorn?
– Vi valde det mest grundläggande hårfärg, ögonfärg och längd. Det spelar ingen roll egentligen, men vi försökte matcha Isabelle.
I Sverige är det alltid öppen donator, och barnet kan kontakta donatorn när det fyllt 18. Men vi kan aldrig kontakta donator och donatorn kan aldrig kontakta oss. Men absolut, Dante kan kolla vem hans donator är så snart han fyllt 18.

Var någonstans i processen är ni nu?
– Att vi inte vet. Det kan vara på gång, så det kan vara så att vi ÄR för många på scenen på lördag (skrattar).

Så, hamnar Mello i ett annat sken nu när du har egen familj och kanske har ett till barn på gång?
– Jag går nog in i det mer lugn och jordad. Men man är aldrig beredd på hur mycket det är under den här veckan, och nerverna brukar krypa utanför kroppen… Men jag får så mycket kärlek från alla håll, och på lördag vill jag skjuta tillbaka den kärleken.