Precis som tidigare år kommer Melodifestivalfinalens finalhelg att firas stort på Nalen i Stockholm med artister, dj;s och drag. Eventet har vuxit fram sedan Stockholm senast arrangerade Eurovision 2016, och fans från hela Sverige och världen kommer för att uppleva Melodifestivalen. Hälften av gästerna på MelFest Wknd kommer från utlandet.
– Melodifestivalen är den största nationella uttagningen för Eurovision och har hängivna fans över hela världen, berättar Alexander Borodin, från svenska Melodifestivalklubben, som är med och ordnar festen som pågår fredag och lördag.
Arrangemanget är ett samarbete mellan Pink Pig Productions och svenska Melodifestivalklubben,

– Det ska kännas lyxigt och gala, men ändå familjärt. Och många får här dessutom en första glimt av de andra akterna som Sverige kommer att tävla mot i Eurovision. Redan klar är norska Eurovision-representanten Alessandra som just nu har en stor hit med Queen of Kings.

– Shirley Clamp, Anna Bergendahl, Klara Hammarström och San Marinos artist 2021, Senhit, kommer också och bjuder på en Eurovision-kavalkad. Dessutom kommer Kurt Calleja och Claudia Faniello som ju har tävlat för Malta i Eurovision, berättar Erik Engebretsen, som arrangerar festen i samarbete med Melodifestivalklubben.

– Det är en stor utmaning med att få hit de aktuella Eurovision-artisterna varje år då vi ligger så tidigt i säsongen, innan ens alla artister är klara i varje land. Av den anledningen kommer vi aldrig att kunna göra ett riktigt stort Pre-ESC event som några av de stora på kontinenten i april. De flesta länderna vill verkligen komma hit, då ryktet har spridit sig om vår fest, men det är mycket som ska klaffa med deras scheman, de är allmänt extremt uppbokade. Men ibland kan det dyka upp sista-minuten-bokningar. Åren då Dadi Freyr och Keiino körde sina låtar hos oss är stora ögonblick. Det var på vår fest alla fans förstod att båda de här artisterna kunde gå hur långt som helst i Eurovision.

Vad är skillnaden mellan fredag och lördag?
– Från början var faktiskt fredagen den största partyt, men nu satsar vi på att göra den absolut största och bästa efterfesten för Melodifestivalen på lördagen. Men eftersom allt kommer i gång senare på lördagen vill vi se till att folk får chans att dansa också. Så fredagen har mer fokus på artistframträdanden, typ konsert och Eurovisionakter, och på lördagen är det fokus på show, fest och dans. På fredagen finns det även ett Meet&Greet vart man kan träffa flera av artisterna, få en autograf och en bild, berättar Alexander Borodin.

Vilka uppträder? Och djs?
– I år har vi superkvalificerade så kallade Melodifestival- och Eurovision-DJ:s på båda dansgolven: QX-Ronny och Carro på fredagen, och Panica-Tax och Dj Ohrmeister på lördagen. Det är Melodifestival och Eurovison-fester så då är det den musiken som gäller. I och med att vi har två dansgolv skapas ändå variation. Ett rum tänker vi oss blir mer nördigt och hardcore, och det andra kanske mer mainstream Melodifestival och Eurovision.

Är det drag och konferencierer också?
– Underbara Reine kommer tillbaka som konferencier båda fredag och lördag, och på lördagen blir det dragshow med Reine, Miss Tobi och Brenda Mandlar. Vi har för övrigt ett jättebra samarbete med Nalen och lokalen har allt: En vacker lokal som är legendarisk i svensk musikhistoria. Vi har två dansgolv och en stor scen, tillägger Erik som också flaggar för att det kan bli överraskningar båda dagarna.

Vad har ni för öppettider?
– Vi kör till 03 på fredagen och festar till 04 på lördagen, och inträdet varierar lite på dag och om du är medlem i Melodifestivalklubben eller inte. Ordinära biljetter ligger på från ca 390:-, säger Erik.

– Det här är mer än en fest, du betalar för. Tänk på det.  Du här är en konsertkavalkad med fest. Besökarna får med sig minnen för livet, ja så är det faktiskt, avslutar Alexander Borodin.