Men innan vi går in på kvällens avsnitt: Jubel åt att Siw Malmkvist och Fredrik Robertsson dyker upp framöver som Gästdomare de Luxe. Kul, oväntade, och såå smarta namn!
Vågar vi hoppas på A Night of a Thousand Siws?

Så, nu tar vi allt från start: Säsongens första ”RoCap”!
Premiären inleddes med att feisty Fontana gjorde entré först av alla. Hon intog drugstugan med stora rosa vingar och jag kände direkt att detta varit min favorit i Mello om Fontana, som ju gör musik, hade tävlat klädd sådär. Här har vi nån som kan posera och är tydligt bekant med programmet. Fontana utnyttjade sin entré..ja, Fontastiskt.

Därefter kom Elecktra med en frasig spettekaka och en look som var Östermalms-lady de luxe (eller kanske mer Limhamns-Lady). Älskade! Och när Admira Thunderpussy svassade in i dragdopad folkdräkt kände man verkligen att vi var igång med Sveriges Drag Race. Klass!
Antonina Nutshell sen. Var det bara jag som såg Drag Race Kanada-favoriten Jimbo i Antonias entrélook?
Jag älskar att det direkt blev lite ”reading” från Admiras sida angående Antoninas stramande gren.
Geniala glosan ”morrhårsslida” är redan förd till protokollet.

Entré nummer fem stod Santana Sexmachine för. Hennes beskrivning av sig själv: ”50 feet woman mixat med en äcklig man”. Haha! Hur kan man inte direkt bli förälskad i den bondage-goes-lagunmonster-klädda Berlin-drottningen?
Sen var det entré för Almighty Aphroditey som bara gjort drag i ett år. Moras enda dragqueen sa hej i en hårig kroppsstrumpa som korvade sig en smula, men det var klart en cool designidé.

Blubb klubb darlings! Ta på er flytvästarna för nu blir det djupt” presenterade Imaa Queen sig och skred in i en fluffig skapelse som påminde om en glammig korall. Santana läste Imaa med orden ”när jag tömt avloppet så ser det också ut så”.
Santana fortsatte att visa att åren i Berlin vässat hennes tunga, då hon bet av Imaas Babsan-gissning om vem som skulle komma härnäst med att hon inte tror de har en rullstolsramp. Ouch! Santana Citat-machine!

”En unicorn som kräkt” var Elecktras omdöme om Endigos entré medan Admira i synk kommenterade ”Rätt som det är vandrar en asiatisk souvenirbutik in i drugstugan”. Admira och Santana är alltså citatmaskinerna to beat, och efter smink-kamelonten Vanitys entré drog Santana ifrån när Antonina sa att Vanity kan förvandla sig till vad hon vill.
”Och du valde det här?” sa Santana dräpande till Vanity.

Nu var alla samlade och baserat på deras entrélooks ger jag Fontana och Imaa högst poäng.

Fab Fontana.

Äntligen gjorde sen Robert Fux entré och berättade att vinnaren får ett shownummer i Allsång på Skansen. Och 100 000 kronor! Det trodde jag inte, att SVT skulle punga ut med en stor prissumma. Kul!
Dock: Allsångs-numret hoppas man blir av när vi går mot mörkare tider, typ en sen augustikväll. Drag i solgassande dagsljus är inte en favorit för utövare av konstformen. Så kanske runt Stockholm Pride?

Efter att ha fäst ögonen på Fux porträtt i drugstugan, som är ett gammalt QX-omslag, fortsatte QX-kopplingen: Vår älskade huvudfotograf Peter Knutson visade sig vara Sveriges Mike Ruiz och skulle ta foton med midsommartema. Drottningarna hamnade i tre olika grupper vilket gav tre kul ögonblick:
1. Elecktra hällde riktig vodka i stöveln som Antonina drack ur.
2. Fontana satte sig och började posera intensivt medan stackars Vanity försökte styra upp.
3. Energin när Fux skrek ”Löp!” och Imaa, Santana och Admira gjorde allt annat än just det, utan lunkade lugnt tillbaka och dividerade om dom skulle ha ett rep eller ett tygstycke till rekvisita.

Elecktra vann mini-utmaningen och blev immun inför kvällens utröstning, medan Robert deklarerade att nya utmaningar väntade: ”Även om storleken inte har betydelse så är det alltid roligt med större utmaningar. Det vet ju alla som dejtat Christer Lindarw
23.30 minuter in hade jag min uppfattning klar: Jag älskar Drag Race Sverige. Och Robert Fux.

Maxi-utmaningen skulle bli två: ”Representera sin hemstad” och ”En natt på slottet”.

Avsminkning så, och ett klassiskt Drag Race-ögonblick: ”Who is the Trade of The Season?” Alltså vem av Queensen är snyggast utan drag. Inte superspännande då de flesta sett varandra utan smink i Sveriges lilla drag-pool, men Imaa sa diplomatiskt: ”Det är många mumsbitar här”. Alla frågor måste jag svar, så jag lägger min röst på Elecktra.

Äntligen fick vi lära känna Queensen lite bättre och fina nybörjaren Almighty Aphroditey, Moras enda bög, drömde om att få stå på scenen under Stockholm Pride. Visdomsorden från Admira löd ”Ha bara roligt” innan hon la till: ”Du är snygg, det klarar du dig bra på till skillnad från många andra här.” Admira Thundertongue indeed.

Efter att Santana tagit det stora steget att raka av sig ögonbrynen bytte vi ton och vi fick ta del av Queensens tyngre bagage.
Som att Imaa Queens kakelugns-look bygger på hennes pappas konstnärsskap och den gård Imaa kommer ifrån. Han accepterade inte Imaa som gay och tycker att drag är horeri. ”Jag har varit nära att ta livet av mig och dragen har räddat mig” berättade Imaa modigt och rakt, och öppnade sig om den dagliga kampen med självmordtankar och depressioner. Därefter öppnade Antonina upp sig om förhållandet till sin kropp och hur hon omfamnat den i sin drag. I dag ser Antonina sin kropp som en tillgång och dragen har gett Antonina gåvan att dela med sig av denna insikt.
Jag kände än en gång hur otroligt viktig denna SVT-satsning är. Jag skulle vilja se de troll som har mage att kasta sten på dessa nio DROTTNINGAR som i Sveriges största tv-kanal banar väg genom att visa att oss hur viktigt det är våga vara sig själv, att lära sig att tycka om sig själv och att ha ork och mod gå sin egen väg. Även om man inte alltid har stödet från sina närmsta.
Queens, ni är hjältar.

Avsnittet styrde sen in på lite lättsammare territorier när Admira ytterligare befäste sin roll som Drugstugans dundertunga:
Fontana: ”Jag kommer att vara ett spöke”
Admira: ”Du ska klä ut dig till Imaa Queen?”

Så äntligen dags. RuPauls hit Cover girl ekade över catwalken och Fux gjorde entré i orange skapelse och mjuk krona.
”Kayo, du är ju en ikon i dragvärlden” sa Fux.
Nja, vi är väl inte riktigt där än? Men innan natt..säsongen är över hoppas jag att Kayo kan krönas till vår Visage.
Blåsminkade gästen Daniela Rathana hade gått all in och såg ut som en sexigt sprakande Queen i Jabba The Huts hov. Love it.

Feeling Blue: Rathana.

Första temat ut på catwalken var ”Min hembygd” där jag tyckte följande var topparna:

Imaa Queen som gav oss en fantastisk look med en kakelugn på huvudet och en otroligt vacker (målad?) klänning i vitt med blått mönster. Med hennes historia färsk i minnet var detta ett ögonblick att minnas. Santana Sexmachines coola krulliga bikerbrud med tajt dalahästmönstrad dress var också en höjdare. Jag skrattade rakt ut när Fux sa ”Välkommen tillbaka AnnikaFiore från Alcazar!”.
Och slutligen, Elecktras ursnygga Anita Ekberg-realness med plaskigt plast-liv.

I ”En natt på Slottet” fortsatte Imaa att glänsa med sin fantasifullt klösiga kreation, och Admira Thunderpussys paranta nattvakt var lika snygg som originell. Sista toppen för mig var Santana Sexmachine som i sin ljusstake-look erkände att hon ”har såå ont men mår såå bra”. Det kostar på att se ut som en läckrare Lumiere från Skönheten & odjuret.

En favoritkommentar under catwalken kom från Fux: ”En lätt vårmake-up som passar alla” om Vanitys läskigt skalliga look.
Fux fortsatte att visa varför han är så rätt i rollen då han fällde kommentaren efter en gest som jag aldrig trodde att jag skulle se primetime i SVT:  ”Ja, jag är inte laktosintolerant i alla fall”.
Då brast det för Rathana. Och mig.

Juryn hade i övrigt bra och tydlig kritik. Och Rathana som gästdomare var GRYM. ”Det såg ut som att hon skulle komma in och döda oss allihopa och det älskade jag”, sa Kyss-sångerskan och hade lika snabba kommentarer under catwalken som tydliga åsikter under jurymomentet.

Jag höll för övrigt med Kayo om att Admiras första look kanske var lite otydlig med körsbärsträden från ett vårigt Kungsträdgården, även om klänningen var urvacker.

”Mod, ambition, riv och artisteri” är tydligen kriterierna juryn ska döma efter. Och när juryn sagt sitt såg det ut så här:

Safe: Fontana, Vanity Vain & Elecktra.
Toppen: Imaa Queen, Santana Sexmachine & Admira Thunderpussy
Botten: Almighty Aphroditey, Endigo & Antonina Nutshell

Santana Fiore?

Jag landade där också. Elecktras Fontana di Trevi-dress placerade henne först i toppen, men ”älvan på slottet” flyttade henne till safe-fållan. Och jag höll med Farao om att Antonina inte riktigt höll måttet. Hon är en fantastisk personlighet, men hennes outfits matchar inte hennes underbara likeability och charm.  I alla fall inte i detta avsnitt. Jag hade nog satt henne i ”lipsync” mot Almighty då Endigos geisha ändå var vassare stilistiskt än båda Antonias val. Nåväl, det var rätt trio i botten. Denna gång, för jag säger som Yazz en gång sjöng: ”The only way is up”. Kom igen, Queens!

”Tiden är inne att mima för era liv” skanderade Fux innan Endigo mötte Almighty Aphroditey i Daniela Rathanas Puss & Kram.
Här blev jag för första gången besviken i programmet. Det var en lam introduktion de svenska tittarna bjöds till lipsync-momentet. Jag vet inte vem av drottningarna i bakgrunden som utbrast ”Iconic!” men ikonisk var den läppsynken icke.
Vi vill se lite mer gnista nästa gång! Uppmaningen är trots allt att ”mima för era LIV!”
Almighty verkar urgullig, men det var rätt val att skicka hem henne denna vecka. Om nu någon måste åka. Hennes besvikelse syntes lång väg, och missa inte Otejpat på SVT Play där hon berättar mer om eliminerings-känslorna.

Nu fick vi också veta vad två klassiska sayings blev på svenska: ”Shante, jag vill se mer av dig” och ”Sashay, tack och hej”. Lite uddlöst tycker jag. ”Endigo, min Star du blir kvar” och ”Almighty, min rara, dags att fara” är mina förslag.
Eller måste kanske Shante och Sashay vara med?

Så, där har vi det!
Jag ger en fem stora mjuka orangea tygkronor till premiäravsnittet och älskar i princip allt.
Fantastiske Fux är en av de bästa jag sett i rollen som programledare. Han är inte bara sjukt kul och snabb i sina kommentarer, utan även grymt proffsig och varm, men med udd, som ankare i programmet.
Både Kayo och Rathana fick till de snappiga replikerna bättre än Farao, som mest skrattade åt de andra. Men jag tyckte han å andra sidan var väldigt bra och rak på att ge omdömen.

De nio Queensen bjöd på rik variation och efter första avsnittet så är Admira favoriten med ett lika välslipat sinne för stil som hennes tunga är vass. Hon känns precis som Daniela Rathana sa, trygg och ”har ett självförtroende som de andra skulle kunna må bra av att få ta del av”. Santana får också en frontrunner-guldstjärna, mycket på grund av originalitet, sköna lines och en stark runway. Miss Congeniality-stjärnan får mjuka sårbara konstnären Imaa Queen som modigt öppnade sig i programmet, och som verkar ha ett lika stort hjärta som hennes outfits. Och jag har redan en liten soft spot för Antonina som är ljuvlig i synkarna.

Så, vad tyckte ni? Tyck gärna till på QX Facebook. Eller Insta.
Och självklart kommer det en exit interview med Almighty Aphroditey i morgon på qx.se!