Lördag betyder semifinal och fyra låtar ska komplettera upp startfältet i finalen. Nu känns det knappast som att vi har vinnarmaterial här men det ser ändå ut att bli en spännande kväll där finalen kan få in lite hits och lite ungt. Och lite lesbiskt. Både Mariette och Melanie Wehbe tävlar ju som bekant i kväll. Men tyvärr ser det inte ljust ut, och bara en klarar sig tippar QX Schlagerprofiler.

Låt oss först kolla in lite fakta om semifinalen, som tidigare gick under namnet Andra Chansen.

 1. Fyra frontrunners
  Om man bara går efter vilka fyra bidrag som totalt fick högst poäng under sina respektive deltävlingar så är det Victor Crone, THEOZ, Nordman och Kiana/Tennesse Tears som går vidare i kväll.
 2. Minst poäng, mesta hiten
  Minst röster av alla semi-låtar fick Elov & Beny i deltävling 1. Men de är också den akt, vid sidan av THEOZ, som haft mest framgång på Spotify. Raggen går har idag streamats 1,8 miljoner gånger jämfört med Victor Crones Diamonds som var närmst finalplats i början av februari, men nu bara har strax under 700 000 streams.
 3. Man ska vara man
  Om vi ser till de senaste tio åren är det mer fördelaktigt att vara man i Andra Chansen/Semifinalen. Av 36 akter som gått vidare från detta moment till finalen så är 23 manliga och bara 13 kvinnliga.
 4. Fördel första
  Att ha uppträtt i den fjärde deltävlingen och därmed vara mer aktuell i tittarnas sinne och i och med det gynnas i en omröstning veckan efter att man tävlat stämmer inte riktigt. De senaste tio åren har det istället varit mest poppis att komma från deltävling 1. Men det är väldigt jämnt fördelat: 10 akter från D1, 8 akter från D2, 9 akter från D3 och 9 akter från D4 har tagit sig till final via Ac/Semi.
 5. Mariettes mogna mottagare
  Detta blir Mariettes första besök i AC/Semin efter att alla hennes tidigare tävlingslåtar gått raka vägen till final. Och nu gör hon det med två tolvor i ryggen. 60-74 och 75+ tyckte alla att Mariette hade den bästa låten av de sex som var kvar i D4 efter att Loreen gått direkt. Hon är dock den enda i semin som också har en etta i bagaget då 3-9-åringarna inte alls gillade One Day.

Men låt oss ta det låt för låt:

1. Mer av dig – THEOZ 
Nytt: Mer pyro!
Så gick det i deltävlingen: Riktigt bra! THEOZ kommer hit med mest poäng av alla semi-artister. Två 12:or, tre 10:or och tre 8:or. Högstapoängen kom från 3-9 och 30-44.
Streams på Spotify: 1 903 999
Plats på Spotify Top 100 idag: 7
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): ej spelbar (140)
Det här kommer jag minnas låten för i framtiden: En av årets mest säkraste finalister blev bara trea i sin deltävling när Maria Sur och Panetoz körde om. Men THEOZ fick också den största hiten av alla (innan finallåtarna släpptes i lördags).
Tippning: Låten funkar väldigt bra på Spotify och han har bra titts på YouTube. Gjuten finalist!

2. One Day – Mariette
Nytt: Rök och guld på kläderna. Och en till dansare!
Så gick det i deltävlingen: En 1:a från 3-9-åringarna och sen låga poäng fram till 45 och över som gav Mariette en tia och två 12:or. En vattendelare!
Streams på Spotify: 162 531
Plats på Spotify Top 100 idag: 104
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 3.00 (600)
Det här kommer jag minnas låten för i framtiden: Ett lite lamt nummer och en väldigt väldigt fin låt.
Tippning: Vi tror på Mariette och hennes Laleh-klingande anthem. Final, och där hör den hemma!

3. Diamonds – Victor Crone
Nytt: Mer pyro.
Så gick det i deltävlingen: Hela sex 10:or plus en 12:a och en 8:a. Men sen störtdök Crone på Spotify dagarna efter deltävlingen.
Streams på Spotify: 649 651
Plats på Spotify Top 100 idag: 157
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 2.68 (1000)
Det här kommer jag minnas låten för i framtiden: Snygga LED:ar.
Tippning: Även om den blev tydlig trea i sin semi så har den tappat smaken rejält. Nej, detta händer inte.

4. Now I Know – Tennesse Tears
Nytt: Pyro, guldregn.
Så gick det i deltävlingen: TT var deltävling tvås överraskning och ledde ett tag omröstningen och håvade in tre 12:or av de äldre tittargrupperna plus telefonröstarna. Kidsen var mer kallsinniga och de gav duon 5:or.
Streams på Spotify: 622 579
Plats på Spotify Top 100 idag: 109
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 1.38 (475)
Det här kommer jag minnas låten för i framtiden: Mellons Smith & Thell.
Tippning: Den här är svår. Ingen stor Spotify-hit men man kan att se att P4-publiken hittat den. Den slåss med Mariette om sista finalplatsen och vi tror att det går åt Mello-veteranens fördel. Men inga ”Tears” för det, detta var en fin debut.

5. Raggen går – Elov & Beny
Nytt: Ni kan det vi det här laget: Pyro! Snurrande sådant.
Så gick det i deltävlingen: Duon kommer hit med en ryggsäck som säger att de fått minst poäng av alla av som nått semin. Tre 3:or och två 5:or är inget bra facit. Men tre 8:or, och en hit på Spotify sedan deltävlingen KAN tala för en överraskning.
Streams på Spotify: 1 835 603
Plats på Spotify Top 100 idag: 35
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 7.70 (1000)
Det här kommer jag minnas låten för i framtiden: Ett av årets mest händelserika nummer med korvkiosk, grillar, bilar och ”roooostad löööök”.
Tippning: Om man ska tro på fyra låtar så blir jag tvungen att plocka bort denna. Det finns starkare kandidater. Men, undertecknad hoppas på en skräll för det ÄR en charmig låt. Och EPA-schlagern saknas i finalen.

6. For The Show – Melanie Wehbe
Nytt: Bronsfärgade tygremsor på kläderna för att matcha ljuset på scenen.
Så gick det i deltävlingen: Melanie var närmare 20 poäng efter Nordman i deltävling tre och fick fyra 8:or, tre 5:or och en 10:a (av 10-15-åringarna.
Streams på Spotify: 329 908
Plats på Spotify Top 100 idag: 111
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 7.70 (950)
Det här kommer jag minnas låten för i framtiden: Numret, utan tvekan. Ursnyggt ljussatt plus den stora läckra bronsscylindern på scenen. Och det faktum att Mel sjunger otroligt bra, och är en av Mellons absolut trevligaste stjärnor.
Tippning: Blir tufft för Melanie. Oddsen talar emot henne då hon kom hit som Fyra i sin semi, och låten har inte flugit på Spotify…Men fint att bara nå hit som artistdebutant i Mello.

7. Släpp alla sorger – Nordman
Nytt: Tyngre rök på scenen.
Så gick det i deltävlingen: Två 12:or, fyra 10:or plus en 8:a och en ynklig 3:a av 10-15-åringarna. I slutändan var Nordmännen tio poäng efter Paul Rey, men om ni minns omröstningen så var det otroligt spännande hela vägen fram till just nämnda trea från kidsen som avgjorde.
Streams på Spotify: 736 431
Plats på Spotify Top 100 idag: 34
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 1.36 (700)
Det här kommer jag minnas låten för i framtiden: Den hängande svarta fågeln i låtens intro.
Tippning: Borde bli final. Nordman var nära att gå direkt i D3, och borde ha ett så pass starkt stöd i de äldre grupperna plus telefonröstarna, att det räcker.

8. Where Did You Go – Kiana
Nytt: Nej. Precis som i D4.
Så gick det i deltävlingen: Otroligt stark i de yngre grupperna där hon fick 12:or. Men 45-59 år, 60-74 år plus teleröstarna snålade och gav Kiana enbart fempoängare. Tio poäng efter Smash Into Pieces, men 13 poäng före Mariette.
Streams på Spotify: 259 270
Plats på Spotify Top 100 idag: 53
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 1.11 (280)
Det här kommer jag minnas låten för i framtiden: Ljusstavsdansen och Kianas otroligt mogna röst för att vara 16.
Tippning: Visst borde det bli final för denna snygga danspop? Tittarna gillar ju att upptäcka lite nya stjärnor och Kiana har definitivt ”the chops” att kvala in på den kvoten. Plus, låten ligger färsk i minnet efter förra veckans D4.