Jag kommer nog aldrig förlåta SVT för att de sabbade semifinalen 2023 så här.
Under hela denna Mello-turné har höjdpunkten varit poängutdelningen i slutet av programmet. Här kokas all spänning, nervositet och klassisk nördig röstningskärlek ner till ett par underbara minuter där vinnare, förlorare och alla däremellan studsar upp och ner i resultatlistan. Och vi har kunnat följa allt i tydlig grafik intill Jesper.

Ikväll var det som att all vett och sans lämnats hemma innan resan till Ö-vik och helt plötsligt skulle alla 12:or delas ut utan någon grafik, utan något sammanhang och utan någon som helst rimlighet. Det sa exakt ingenting att exempelvis Kiana fick en 12:a när vi inte fick se hennes övriga poäng. Och så när alla 12:or meningslöst delats ut så fick vi inte se någon tabell över hur det såg ut. Nej, istället skrotades allt som har med poäng att göra och vi fick bara veta de fyra som totalt sett fått flest poäng och som gått till final.
What? Qué? Eh? Meh!

Huuuur kan man sjabbla bort ett spänningsmoment så här?
Det var väl bara att göra exakt som i deltävlingarna och låta poängtavlan synas med alla åtta så vi fick se poängen trilla in? Och ett tydligt streck mellan plats fyra och fem så vi såg vilka som var i final och vilka som inte var det? Men tack SVT, verkligen. Detta hjärnsläpp behövdes verkligen i ett program med åtta bidrag som ändå inte kommer att vara topp5 i Friends. Gud.

På det positivare spåret så gick i alla fall rätt låtar vidare, ja till större del i alla fall.
THEOZ Spotify-hit Mer av dig SKA vara i final, och det var väldigt tydligt att Sverige höll med. Fina debutanten Kianas Where Did You Go tog sig också till final, precis som Mariettes One Day. Två coola brudar som absolut ska vara i Friends.
Nordmans Släpp alla sorger kunde jag vara utan i finalen, men aja. Den vann ju till och med i kväll så det är bara att hacka i sig. Det var alltså EXAKT samma låtar som ledde vid avstämningen halvvägs in i omröstningen. Så den där idén kanske borde strykas nästa år.
PRECIS SOM HELA RÖSTNINGSREDOVISNINGEN I SEMIN.
Sorry, jag kan inte vara nog tydlig.

Och hur fin var Christer Lindarw-hyllningen? Hatten av för de underbara Queensen och de manliga dansarna som hyllade sin boss och hela Sveriges La Lindarw. Slutet var ursnyggt med Lindarw på kungatron.
Christer fyller alltså 70 och det var anledningen till gästspelet av QX-galavinnande After Dark. Ska jag vara petig så tycker jag kanske att La Dolce Vita gjorts en gång för mycket som mellanakt, och man kunde Mello-kopplat det lite mer till draggruppens Mellomedverkan så vi även hade fått underskattade (Åh) när ni tar saken i egna händer och Kom ut som en stjärna.
Men det är ju jag (…som inte glömt Sveriges svek mot AD när de slutade femma i Gävle 2007 och kom sist i sin deltävling i Norrköping 2016).

Dansbands-debutanten Lucianoz verkar ljuvlig, men hans dansbandsversion av Piccadilly Circus var det inte. Kolla hellre in hans Stefan Borsch-covers på Spotify.

Nästa vecka är det final.
Men vi har ju redan vår LorQUEEN.

Resultatet
1. Nordman 75
2. THEOZ 70
3. Kiana 69
4. Mariette 63
5. Tennessee Tears 55
6. Victor Crone 28
7. Melanie Wehbe 22
8. Elov & Beny 18