Imaa Queen beundrade stolt sitt porträtt på vinnarväggen, medan de andra spelade lite avis.
”Jag vill också bli veckans anställd!” protesterade Santana i en synk, men såklart var alla glada för sin bubbliga syster som kaklade in segern förra veckan.

Som vanligt blev det lite eftersnack och de andra deltagarna var på samma spår som undertecknad: Rätt Queen åkte.
Det var ju ändå en seger i sig att Almighty Aphroditey, som bara stått på scenen tre gånger innan Drag Race Sverige, tagit sig hela vägen till programmet.
Antonina passade på att ställa kollegorna mot väggen: ”Ni som ville se mig lipsynka, hur känns det nu?”
Detta var såklart uppgjort och Liverpools stolthet var varken arg eller hämndlysten, utan skrattade gott när de andra låtsades som att det regnade.

”Finpigor och galakärringar, är ni redo för miniutmaningen?” bröt Fux av och in kom en lackklädd Tone Sekelius, eller Smink-Britta som Fux titulerade vår älskade Mellostjärna. Tone fick i uppgift att bedöma deltagarnas smink efter fem minuter i mörker.
”En scen-makeup som syns och sticker ut” var kriterium för vinst och efter omdömen som ”Idomin 2008”, ”Choklad och vaniljglass” och ”Berlin 07.30 en söndagmorgon” korades Fontana till vinnare. Rättvist.

Fina på Fem: Admira & Elecktra.

Maxiutmaningen för dagen var ”Talangjakt” och temat på catwalken löd ”Långstrump Extravaganza”, eftersom Siw Malmkvist, som ju spelat Pippi mången gång, skulle gästa.
Fontanas vinst var att bestämma startordningen (den miniutmaningsvinsten står sig ju slätt mot förra veckans immunitet).
De flesta skulle sjunga en egen låt, medan Vanity ville göra ett statement av att drag ÄR en talang, och inte satsa på ett ”partytrick”. Fontana satte sig själv först, vilken såklart var ett klokt drag. Ettan sätter tonen.

”Här lyser flitens lampa på liten slampa” sa Fux som gjorde ett återbesök i drugstugan för att höra hur det gick i förberedelserna. Ganska snart hamnade Fontana i fokus med sitt planerade sambanummer som var en hyllning till hennes brasilianska ursprung. Fontana berättade att hon för första gången i livet känt frid efter att hon kommit till Sverige efter att hemlandet blivit allt mer otryggt för HBTQ+personer. Vi fick se fina bilder från Brasilien medan Fontana berättade att sambalandet är det land där flest HBTQ+personer dödas. Fontana ville visa andra att det finns hopp: ”Genom din kamp kan andra känna frihet”  sa Fux.
Fint, och SVT fortsätter snyggt att sätta drottningarnas viktiga berättelser i fokus.

Endigo berättade sen att hon ville vara i drag dygnet runt, och att hon som liten mobbats för att hon aldrig passade in. Endigo befinner sin fortfarande på en identitetsresa och frågade sig själv om hon är en transkvinna, men lever sedan förra våren som icke-binär. Livet i Japan verkar ha gjort henne gott och vår rosahåriga Queen har inspirerats av sina japanska vänner i rosa: ”Om de kan varför kan inte jag?” Klokt!

Snart bröt vi av med humor:
Vanity: ”Som Admira en gång sa, Om du ska göra drag, se till att allt ska se dyrt ut”
Admira: ”Jag väntar fortfarande på att du ska ta till dig det”.
Admira är verkligen ljuvlig på de där sylvassa replikerna, och alltid med glimten i ögat.

Så: Showtime!
Fux gjorde entre som storslagen folieblomma och presenterade Tone Sekelius och ”Die Grosse Superknüller” Siw Malmkvist i domarbåset.  Och det skulle bli ”MARAton Talangjakt” först:

Fux var smashing som vanligt.

Fontana kom ut i full sambastass och Siw (och jag) tappade hakan. Vilken energi! Fontana berättade i synk att dansen var till alla latinqueers och revanschen för att hon aldrig fått dansa samba. Heja säger jag. Lätt i toppen!

Imaa gjorde entré i klassisk Imaa-outfit och sjöng en självbiografisk sång: ”Gud så talanglös jag e”. Tanken var god med text som drev med att hon blivit hånad för att vara just talanglös. Men den där extra knorren saknades i numret. Synd efter förra veckans kakelkanon.

Sen Endigo, som är artist hemma i Japan, men vår rosahåriga Queen imponerade inte riktigt sångmässigt. Gitarrspelandet var däremot ”on point”.

Sen blev det tyngre toner med en poledansande Santana. Coolt, snyggt, undergroundigt, och Santana kunde sin grej runt stången. ”Jag är livrädd och imponerad och lite pilsk” berättade Antonina i en synk och jag höll med. Tumme upp!

Elecktra gjorde sen entré som glittrig discodonna som på skånska pratasjöng om att ”onna maaaaj”. Alltså om att unna sig. Var det bara jag som fick lite Willow Pill-vibes av detta? Det var kul, knasigt, nytt, eget och lite absurt. Skönt med någon som vågar gå sin egen väg. Tone hyllade senare Elecktra med beskrivningen ”Kåta Gunn går på fest”. Spot on!

Antonina sen. Klädd och sminkad som påskkärring, berättade hon om hur hon som barn velat vara påskhäxa och avslutade med en bild på lilla Anton på ryggen. Fint, men lite som Imaa: Man ville liksom vrida upp numret ett litet varv till. Ge det en extra knorr liksom.

Admira gjorde sen entré med en egen kuplett och Tone såg lite besviken ut. Admira är ALLTID Admira och det var kvällens mest tonsäkra sång. Självklart och självsäkert även om jag vet att Admira kan mer och nog inte är nöjd med att bara vara ”safe”. Cuz this Queen’s got talent.

Avslutningsvis gjorde Vanity entré för att i stora drag måla en tavla. Jag har sett Vanity uppträda flera gånger och hon är en jävla kraft på scenen. Men den här tavlan hängde tyvärr lite snett.

Drottningarna är alla fantastiska, men den här talangshowen levde inte riktigt upp till den potential jag vet att dom har, och för mig var Fontana en överlägsen vinnare. Samban är ju en tydlig talang, och med Fontanas berättelse färsk i minnet var detta outstanding. Electra och Santana var goda tvåor med kul och egna nummer.

”Långstrump Extravaganza” därefter, men hade man hoppats på åtta drag-Pippi blev man besviken. Bara Vanity hade snappat upp den blinkningen. De andra bjöd på snyggt designade eller roliga outfits baserade på strumptemat. Vilket såklart var lika rätt det. Imaa och Santana var ursnyggt fashionabla och Elecktra gick på humorspåret även i denna uppgift. Elecktra visar mer och mer att alla år som showgirl slipat henne. Alltid flawless stilmässigt, och en tydlig profil med mycket humor.
Snyggast var dock Admira som stylish ”Candy Queen”. Antonina körde på Avril Lavigne-looken. Kul, men lite basic och detta drag skulle visa sig bli ödesdigert.
Endigo hade en snygg blinkning till transflaggan i sin outfit som var rymdvarelseinspirerad.
”Man vill ju verkligen se hur Tommy & Annika ser ut?”, sa Fux och nu kände jag ännu mer att temat verkligen borde inneburit mer Pippi än strumpa. Precis då gjorde Vanity entré, och hon hade uppfyllt Pippi-temat bäst som en orangehårig donna med urkort Pippi-topp. Snyggt!

Sen: Till min stora förvåning så var Fontana inte alls i toppen utan satt bara ”säker”. Hm…., för DEN samban? Nej. NEJ.

Säkra: Fontana och Admira
Toppen: Imaa Queen, Santana Sexmachine & Elecktra
Botten: Endigo, Antonina & Vanity

Trots att vi inte var på samma spår i kväll så har domarna, inklusive Fux, har imponerat stort på mig hittills. Siw, men framförallt Tone var utmärkta ikväll. Tone tog sin roll på stort allvar och jag har nog inte sett någon utländsk säsong där kritiken från domarbordet varit så rak, tydlig och…ja, rimlig.

När det var dags för överläggning samlade Fux sig med orden: ”Okej oss Superknüllers emellan”. Fniss.
Det här segmentet är ljuvligt och det bjöds lika kul som smarta kommentarer. Jag skrattade rakt ut när Siw obegripligt jämförde strumpsäljaren Elecktra med en lemur. Elecktra vann också kvällen och ”Onna maaaj” känns redan som en bevingad klassiker från Drag Race Sverige.

Men än än gång var jag oense med domarna. Endigos sång skulle ha satt henne i botten. Jag tyckte oändligt synd om stackars Vanity som jag vet kan så mycket mer, som tvingades lipsynca mot Antonina till Siws hit Jazzbacillen.
Santana Sexmachine sammanfattade fajten bäst: ”Avril Lavigne mot Chucky, och jag vet inte vem som ska vinna”.

Vanity vann rättvist och Antonina fick tyvärr åka hem.
Den Liverpool-boende stjärnan berättar allt om känslorna efter att ha röstats ut i sin ”exit interview” som kommer på qx.se imorgon. Hon kommer att saknas i Drag Race Sverige, för även om dragen inte var lika ”polerad” som de andra så kompletterade Antonina upp med charm, glädje och stort hjärta.

Fux avslutade med sin: ”Blir det nåt dansgolv eller?”
Och nästa vecka kan inte komma snart nog:
Får Fontana upprättelse?
Klarar Endigo botten en vecka till?
Och vem är gästdomare?
LÄNGT!