Vilken ljuvlig seger!
Loreen tog hem Melodifestivalens sångfågel och en Liverpool-biljett med sin magiska Tattoo. Hon fick sju av åtta 12:or av de internationella jurygrupperna, och bara Kroatien var orimliga och gav sångerskan en åtta. De tyckte istället att THEOZ var Sveriges bästa alternativ att skicka till Eurovision. Haha, okej. Som tur var så var svenska folkets åldersgrupper mer rimliga och strösslade henne med höga poäng.

Tur. För som jag skrev igår så fanns det inte alternativ, Tattoo är en skyskrapa i ett område av trevåningshus. Det är liksom sån otrolig nivåskillnad. Man kan inte se sig mätt på numret, och Loreen är en artist i en helt egen division. När hennes röst och artisteri får leka loss i en superhit som Tattoo uppstår magi.
Visst, numret var betydligt snyggare i deltävlingen, för första halvan av framträdandet ikväll brottades med för mycket rök som gjorde att Loreen knappt syntes. Men äh, folk hade redan bestämt sig, och de internationella jurygrupperna baserade ju sina poäng på gårdagens genrepsgenomkörning.

Däremot var vinnarframträdandet helt underbart med en improviserande lycklig Loreen. Fan vad underbart att se hennes genuina glädje när all press var över och segern var hennes! Ljuvligt.

I och med Loreens vinst har nu Sverige ett fantastiskt läge att äntligen tangera Irlands (orimliga) rekord på sju vinster. Loreen ligger redan på listorna i ett gäng länder, som #3 på Island, #14 i Finland, och #16 i Norge, och jag gissar att den kommer att explodera över resten av Europa efter segern i kväll. Sverige toppade också redan oddstabellen INNAN Loreen hade vunnit med 2 gånger satsad insats, och nu är det än mindre.

Loreen kan i och med segern ikväll bli ESC-historiens andra artist att ta hem en till seger. Johnny Logan har ju gjort det redan 1980 och 1987. Men Loreen kan i alla fall bli första vinnarkvinna.

Men visst, vad som helst kan hända i Eurovision, och vi vet inte till 100 procent att folks stöd för Ukraina (som är värdar ihop med Storbritannien) mattats av. Eller om det dyker upp nåt stort hot i slutsekunderna innan de olika ländernas val ska vara gjort. Men i dagsläget ser det otroligt lovande ut, och när jag dj:ade på en stor klubb i Stockholm igår så överröstade fans från hela Europa musiken och sjöng med i varje strof av Tattoo. Och streamsen för låten ökade markant redan innan vår final.
Det ska bli intressant om det slås rekord under söndagsstreamströmmen då ytterligare en miljon tittare finaltillkommit.

Norrmännen Marcus & Martinus blev som väntat tvåa, och tredjeplatsen togs av hittiga hårdrockarna Smash Into Pieces.
Ett litet utropstecken var att trean efter internationella jurygrupperna, Paul Rey, bara fick ETT ynka poäng av folket. Lite jobbigt, men äh, Paul sörjer nog inte, han var ju i final för tredje gången.
I övrigt blev mindre skoj för våra HBTQ+favoriter: Mariette slutade på en åttondeplats, och stackars Tone Sekelius blev 12:a och allra sist. Men hey, alla i final är fan vinnare! Och både Tone och Mariette var grymma i kvällens livesändning.

Och jag avslutar med att göra hatten av för Farah Abadi och Jesper Rönndahl. Jag vet att de varit vattendelande, men jag tycker de hittat en egen ton i programledarskapet och ikväll var de smashing. Skojet om låtskrivarna i hela havet stormar, ordvitsandet, och deras ursäkter som blinkade med kritiken var lika smart som kul.

Men nu: Allt fokus på LoreenPool!

Resultatet:

1. Loreen 177
2. Marcus & Martinus 138
3. Smash Into Pieces 112
4. Jon Henrik 81
5. THEOZ 78
6. Kiana 76
7. Paul Rey 57
8. Mariette 51
9. Panetoz 47
10. Maria Sur 47
11. Nordman 44
12. Tone Sekelius 20