Jag måste säga det: Drag Race Sverige är riktigt bra. Synd att tittarna inte är lika på som jag.
För detta ÄR en bra säsong som står sig internationellt: En grym programledare, kul Queens och bra gästdomare, och därtill kul utmaningar.
I det tredje avsnittet av Drag Race Sverige satte Robert Fux, drottningarna och gästdomarna ner klacken och visade hur man skapar underhållande tv. Under lite mindre än en timme bjöds vi på allt: Fantastiskt mode, gripande berättelser, systerskap, vassa kommentarer, Army of Lovers, draghistoria, Christer Lindarw och en internationell modeikon som inte kom för att leka.

Dagen inleddes på temat systerskap och föregångare, och det vankades drottningkunskap med La Lindarw som presenterades som King of Queens. Och visst fick vi säsongens andra blinkning åt Christers chorizo. Jag blir inte förvånad om den på egen hand dyker upp som domare de luxe längre fram.
Tävlingen var en gissningstävling, fullt omöjlig att gissa rätt på, och Endigo stod i slutändan som segrare efter att Vanity och Admira inte riktigt hade kilometerkoll…

Därefter blev det snäppet allvarligare när just Vanity berättade om den värsta tiden i livet: Skolgången. Vanity, som kommer från en ”trångsynt ort utanför Linköping” vittnade om hur hon bytte skåp och och om igen, och hur gymnastiken var en mardröm. Kläder som snoddes, eller pissades ner, och hur en liten Vanity fått traska hemåt naken under en vinterjacka.
-14 år och gå på sobril, öppnade sig Vanity och fortsatte med att berätta att hon blev så pass psykiskt sjuk av mobbingen att hon var tvungen att medicineras. Vanitys budskap till de som upplever samma sak (och här tror jag att vi är många HBTQ+ som känner igen skolgången):
– Det viktigaste och starkaste du kan göra ÄR att be om hjälp. bara du kan ändra situationen.
Tack Vanity för att du delade med dig. Tänk om nån liten tittare efter ikväll ber om hjälp…Då spelar tittarsiffror ingen roll i världen, då ÄR DRS en succé.

Därefter vankades det nytt besök i drugstugan när deltagarna var i full färd med att knåpa ihop en outfit av (mestadels) okonventionellt material. Entré för internationella modeikonen Fredrik Robertsson.
Iklädd rutigt till max skred han runt i stugan vid Fux sida och levererade den ena sanningen efter den andra.
Är han en av de bästa och vassaste gästdomarna som nånsin gästat? Knivskarpa åsikter som inte vek sig en tum, och kunnig till max. Den internationella modeikonen did not come to play. Han synade varje liten söm i designutmaningen.
Loved it.

Efter detta lämnade Fux och Fredrik och då blev det lite snack om After Dark och hur flera av drottningarna upptäckt Christer och company via La Dolce Vita i Mello 2004.
Och så kom vi in på ämnet sexuell läggning. Vanity hade inte valt att vara homo om hon fått välja medan Admira inte alls höll med.
– Jag hade valt det, tänk att vara straight! Sitta och jobba på en bank. Medan vi kan sitta här och klä ut oss och ha kul! Vi som är gay har inte samma förväntan på oss. Jag skulle aldrig vara straight. Om jag inte fick jävligt bra betalt i och för sig.
Denna diskussion ville man höra mer om.
Och nä, undertecknad skulle heller aldrig vilja vara straight.

Men så, dags för jurymomentet med Robertsson, Lindarw, Kayo och Fux. Farao hade ledigt denna vecka.
Designtävlingen hade namnet ”Gretas tiptop couture” och catwalken låg nypolerad.

En svartklätt syndig Admira gjorde entré utan ”padding”, och med musslan käckt på svaj tog Santana oss med på ett sex-skepp i sin pirat-dress. Fontana hade Amazonas-budskap med blommigt liv, och Elecktra hade krossat CD-skivor över sin glittrande dress. Och så var det Endigo, som såg ut som Goldie Hawns ledsna syster som trasslat in sig i guldflaggor. Vår älskade Japan-boende drottning hade inte riktigt fått till det denna gång.

Men sen: Vanity! Efter förra veckans mim var hon tillbaka med besked i en av Drag Race-historiens absolut snyggaste skapelser. Det där var värdig vilken catwalk i Paris, New York eller Milano som helst, och hamnar direkt i DRS Hall of Fame.
Vilken otrolig skarp design av Linköpings finest!
Och Imaa Queen. Vilken konstnär hon är! Att ta skräp och göra det till ett storslaget fashion statement. Och jag älskar hur Imaa alltid presenterar sina skapelser med sån grace och elegans. Hon ser en pose i allt.
Detta var lite Drag Race svar på den berömda Mello-fajten Loreens Euphoria vs Dannys Amazing. I en rättvis värld hade båda drottningarna vunnit denna utmaning. Men det blev Vanity som drog det längsta (svarta)strået och alla älskar ju en ordentlig uppryckning. Snacka om igel-hot! Go, Miss Vanity Win!

Däremot har jag en gås oplockad med Fontanas topplacering. Även om budskapet var fint så stod sig inte det blommiga limpistolbygget mot Santanas eller Admiras mer moderiktiga looks. De två säkra drottningarna var heller inte helt nöjda med sina placeringar, vilket de pratade om i Otejpat! (som var sjukt bra denna gång. Missa inte på SVT Play!).

Förra veckans vinnare, Elecktra, stod bakom en blek design som inte alls matchade de andra, och det var dessvärre uppenbart att Endigo skulle hamna i botten. Det var synd, för efter besöket i drugstugan såg det ju ut att kunna bli nåt snyggt när kreationen satt på modedockan. Och det var en tydlig nivåskillnad i utförande mellan de två bottenbruttorna. Elecktra var blek men okej i utförande, medan Endigo tyvärr gått vilse i sin stökiga design.

Mimen blev Army of Lovers Pride-klassiker Sexual Revolution och Elecktra vann efter en oväntat lam lipsync.

Regel nummer ett: Samspela gärna med din medmimare, men ägna inte all tid att jucka på ´na. Men Endigo hade i alla fall energi, även om den spretade åt alla håll.  För att göra citationstecken med en hand hade inte vunnit en lipsync i många länder. Nej, detta var inte en lipsync för livet och jag saknade glöden hos showsessan Elecktra. Men hon vann på stil och grace, och det blev alltså Endigo som fick ta sina 49:or (?) och svassa ut ur Drag Race Sverige.

Jag fnissade lite när Lindarw räddhågset ryckte till då Fux skanderade ”bli´re nåt dansgolv eller?”, och drottningarna intog scenen för avsnittets sista dans.

Men hörni! Nästa vecka känns ju otroligt öppen! Efter att Endigo dansat vid avgrunden sedan avsnitt ett var det rätt klart att det var hennes tur att lämna. Nu är det anyones game, och personligen väntar jag nu på att Admira ska få till det efter två veckors ”safe”, och hamna i toppen igen. Hon är programmets tydligaste stjärna om man ser till snacket och jag längtar också efter att få höra hennes story.
Men Imaa är en riktigt liten toppsnäcka som ständigt imponerar.

Så här är läget inför program 4:

Vanity: Safe – Botten – Toppen (1 vinst)
Elecktra: Safe – Toppen – Botten (1 vinst)
Admira: Toppen – Safe – Safe
Santana: Toppen – Toppen – Safe
Fontana: Safe – Safe – Toppen
Imaa: Toppen – Toppen – Toppen (1 vinst)

…ja, ni ser: Imaa är alltså drottningen på täppan och har varit i toppen rakt igenom! Medan Admira, Santana och Fontana aldrig nosat på botten, och Elecktra och Vanity intressant nog har varit överallt och har dessutom en varsin vinst under bältet. Snacka om Vers Girls!