1. Ru-ling the World
Drag Race-varianter har gjorts i Thailand, Storbritannien, Kanada, Australien/Nya Zeeland, Spanien, Nederländerna, Italien, Frankrike, Belgien, Chile, Filippinerna och snart får vi dessutom versioner från Mexiko, Tyskland och Brasilien. Här nedan ser ni  hyllade Drag Race UK.

2. Öppet för alla
Under de första säsongerna var det homosexuella män som tävlade, men längs vägen har flera deltagare kommit ut som trans, och vi har även sett en lesbisk cis-kvinna (Victoria Scone, S3UK /Canada vs The World) och en straight man Maddy Morphosis (S14, UK).

Maddy Morphosis

3. Läppstifts-legenden Shangela
Det var faktiskt en av de mest populära deltagarna, Shangela, som när hon blivit utröstad först i den andra säsongen, tog sitt läppstift och skrev ett avskedsmeddelande på en spegel i arbetsrummet till de kvarvarande drottningarna. Traditionen lever kvar än idag.

Shangela.

4. Ru-nway-rättelse
Från programmets start sa alltid Ru innan runway-visningen  “Gentlemen, start your engines, and may the best woman win,” men detta ändrades från och medsäsong 13 då Gottmik, den första transpersonen var med och tävlade. ”Racers, start your engines, and may the best drag queen win” blev den nya. Och redan följande säsong var två trans-tävlande med och ytterligare tre av de tävlande skulle komma ut som trans. Detta gör säsong 14 till den mest trans-rika någonsin. En transkvinna har dessutom vunnit en av säsongerna: Kylie Sonique Love vann Drag Race All Stars säsong 6. Detta efter att hon återvänt till Drag Race-serien efter först ha tävlat i säsong 2 av originalserien. Hon kom då ut offentligt som trans under ”Reunion”-avsnittet.
I Sverige är meningen: ”Tävlande, växla upp och må bästa quinna vinna!

Kylie Sonique Love.

5. ”Dude, where are the Cars?”
I en intervju med Billboard 2018 berättade programmets ljusansvariga Jenny Bloom att namnet Drag Race hade vilselett många av de som skulle jobba med programmet. Männen som plockats in för att sköta olika delar av det tekniska arbetet trodde att det var ett motor-program de sagt ja till att jobba med. En av programmets medarbetare fattade inte ens under inspelningen vad det handlade om ” Så alla är alltså snubbar?” viskade han i Jennys öra.

6. Mama Ru
Varje avsnitts ”If you can’t love yourself, how the hell you gonna love somebody else?” kommer från RuPauls mamma, och Ru hyllar henne genom att låta deltagarna säga ”Amen” efter att RuPaul sagt detta.

Mama Ru.

7. FjärILLA
Asia O´Hara är den enda queen som använt levade djur på scenen under en lipsync. Det är dock ytterst tveksamt om detta kommer tillåtas efter O´Haras katastrofala incident under finalen av säsong 10 då hon gömt fjärilar i bröstkupor och de inte blev varma nog utan trötta föll ut på scenen, till tonerna av Janet Jacksons Nasty, istället för att vackert flyga. Det var just rätt Nasty att se…

Asia O´Hara

8. Gästande domare
Genom åren har en rad superstjärnor gästat Drag Race-universiumet och varit gästdomare: Lady Gaga, Ariana Grande, Miley Cyrus, Christina Aguilera, Demi Lovato, Shania Twain, Olivia Newton John, Lizzo, Nicki Minaj,  Cameron Diaz och Ricky Martin. Två svenska stjärnor har varit med: Robyn, som inte alls levde upp till förväntningarna, och Tove-Lo som gjorde raka motsatsen. Och det i en snygg tårthatt!

Tove Lo

9. Drottning Visage
I den svenska varianten är det Farao Groth och Kayo som sitter vid Robert Fux sida. I den amerikanska (och brittiska och australiensiska) har RuPaul Michelle Visage vid sin sida. Michelle har i det närmsta ikon-status i Drag Race-fankretsar och är lika rättvis som hård i sina omdömen av drottningarnas insatser. 54-åriga Visage slog igenom som popstjärna under 90-talet och är en av Ru´s bästa vänner . Hon är fast medlem vid jurybordet sedan säsong 3.

"No" - Michelle Visage.

10. Stars, stars, stars
Genom åren har det skapats så många drag-stjärnor genom Drag Race att det är omöjligt att räkna upp alla. Man får sin egen favorit under de olika säsongerna, och vissa håller sig kvar på topp medan andra dalar. Trixie Mattel, Bianca Del Rio och Katya är mest följda på Insta och har egna turnéer (Katya & Trixie kör ihop), och egna imperium med olika verksamheter. Andra mycket framgångsrika dragstjärnor är Adore Delano, Plastique Tiara, Violet Chachki, Alyssa Edwards, Kim Chi, Shangela, Sasha Velour och Alaska.

Trixie Mattel.