– Jag ser fram emot flatan Tig Notaro och Ladies fight, säger Moa Svan som själv håller i en talkshow under festivalen.
För Moa Svans del är andra gången hon uppträder på festivalen. I år kommer hon bjuda på egen stand up, kollegan från humormaffian Pernilla Hammargren samt de inbjuda gästerna Nour el Refai och Anna Blomberg.
– Det blir humor blandat med prat och allvar. Det är roligt att uppträda i Lund eftersom det är en studentstad, jag har varit där flera gånger och ska dit om några veckor igen på en teknologpub.
Under festivalen finns det gott om programpunkter med hbt-koppling. Förutom Moa Svans show och Tig Notaros framträdanden lovar Jonas Gardell en timmes helt ny stand up med både snällt och snuskigt material. Humorduon Åsa och Gertrud gör politisk satir och David Wiberg gestaltar åter igen emo-tjejen Linnea i föreställningen Dagboksanteckningar från ett källarhål. Värt att hålla ögonen på är också Efverman på slak lina där skådespelerskan Anna-Lena Efverman gör en uppsättning utifrån Ulf Brunnbergs kontroversiella Sommarprogram i P1.

– För oss som gillar humor är det kul att se och träffa alla andra kollegor. Det finns så många subgrupper och fraktioner så den här festivalen är det enda stället där alla samlas, säger Moa Svan.
Själv ska hon titta på Karin Adelskölds uppträdande och radioprogrammet Lantzkampen i P1 som sänds direkt från festivalen med Annika Lantz och QX-krönikören Sara Lövestam.

Humorfestivalen pågår 29-31 augusti.