Hammer är en helaftonsföreställring av svenske koreografen Alexander Ekman som hade världspremiär på GöteborgsOperan den 29 oktober 2022. Den blev vida hyllad och får i januari 2024 nypremiär på stora scenen.

Några pressröster efter världspremiären:
Aftonbladet skrev ”En föreställning i världsklass”, medan GP sa ”Lämnar ingen oberörd”  och branschmagasinet Tanz
kallade den ”brillant” .

I Hammer ser vi en grupp i en harmonisk, osjälvisk tillvaro inspirerad av hippie-eran. De springer, leker, sjunger och driver runt tillsammans. Men långsamt sker en förvandling mot den moderna tidens övervakning. Beteendet i gruppen skiftar och blir allt mer egoistiskt, individualistiskt.  I den andra akten har gruppen förvandlats till självmedvetna människor i ensamma moln. De behöver slå ner fasaderna för att hitta tillbaka till den osjälviska tillvaron…

Och i kväll kan alltså tv-tittarna återuppleva magin från i höstas och se denna hyllade uppsättning med samtida dans. Gäst i SVT-studion är koreografen själv, Alexander Ekman, och Malin Jacobson Båth är programledare.

Hammer sänds lördag 15 april kl 19:05 i Kulturstudion i SVT2. Sändningen börjar kl 19:00. Repris i SVT 2 söndag 16 april kl 10:45. Kan ses på SVT Play redan nu.