Substans haft några event på Hornhuset och imorgon torsdag, den 27:e april är det dags för nästa. Det blir musikquiz, livemusik av artisterna Matilda och ELMA, och så kommer Ängie dit för att tatuera och Sam Skogh visar och säljer sina böcker.

Substans har funnits sedan 2017 då grundaren Felicia med vänner skapade unisexkläder som de själva saknade på marknaden. På kläderna broderades allt ifrån låttexter till Pride-flaggor.
– Det var kläder med innehåll helt enkelt. Substans har testat på lite av varje genom åren, men den röda tråden har alltid varit kärleken till musiken och skapande i alla dess former, berättar Pady Cortinez för QX.
Idén till Substans växte fram allteftersom många livescener försvann och duon tyckte att det finns så ”sjukt jävla mycket fantastiska musiker och kreatörer där ute som behöver ett nice och tryggt space för att synas och mötas”. Så när Felicia och hennes flickvän Amanda förra hösten presenterade sitt koncept för Olof, Marcus och Foffo på Hornhuset lät de dem testa en kväll. Att gaybaren Blue Oyster samtidigt öppnade på Hornhusets tredje våning gjorde att Substans kände att de hamnat ännu mer rätt. Under det första eventet frågade Felicia om Pady ville vara med eftersom Pady just lämnat ett fast jobb i det offentliga för att dyka in i musikbranschen.
– Så nu driver vi två detta och vill bygga upp något större. Något stort. Vi vill skapa en plats där man stöttar varandra, nätverkar och får en plats att synas på utan att behöva konkurrera med och mot kommersiella krafter. Vi vill skapa en plats där heteronormativa män också får synas och stötta, men inte på bekostnad av rampljuset på de som vanligtvis måste kämpa mer för att synas. Så vill vi skapa magi, berättar Pady.
Hornhuset är en central lokal som det är lätt att ta sig till, och artisterna och kreatörerna behöver besökarna för att sprida sin konst, i synnerhet då Substans inte tar betalt.
– Vi bekostar allt själva, och har därmed inga pengar för att ersätta musikerna med gage.
Substans-kvällarna börjar oftast med musiquiz, och sen är fokus livemusik av företrädesvis kvinnliga och ickebinära artister.  De har också skapat plats för olika typer av konstnärer, fotografer, smyckesdesigners och tatuerare på plats, som får ta betalt för sina produkter och tjänster, men som bidrar med att dra in mer publik till musikerna.
Nu på torsdag, den 27:e april, kommer de att ha med en författare, Sam Skogh som skrivit två böcker i hbtq+genrer med kärlekshistorier som grund.
– Det är extra kul för oss då Sam varit involverad i Substans tidigare och skapat vissa av våra motiv på kläderna, samt hjälpt till fotografering, hemsida och texter bland annat. En gång Substans, alltid Substans, avslutar Pady.

Maj-eventet är redan fullbokat, men Substans fortsätter att köra event i sommar och förhoppningsvis en liten festival på sensommaren om de hittar rätt samarbetspartner.

Pady & Felicia.