Finalen är över och Vanity Vain säkrade en fin bronspeng efter en stilsäker säsong där hon mimat för sitt liv två gånger, vunnit en maxi-challange, och visat att hon kan skapa fashion av skräp…

Hur känns det, du kom trea i Drag Race Sverige?
– Jag är skitnöjd! Målet var final och det syns ganska tydligt att jag kände mig som en vinnare ändå. För mig var det glasklart från avsnitt ett att Admira skulle ta hem det. Jag kände det direkt när hon stod där i drugstugan, den där maran (skrattar).  Och jag är stå stolt att Admira är drottning av Sverige. Och det säger jag för att hon ska dela med sig av sina vinstpengar när vi ska ut nästa helg (skrattar).

Hur var det att stå i final mot Fontana och Admira?
– Jag trodde inte att det skulle vara vi tre i slutändan. Hela säsongen har varit en berg-och-dalbana, särskilt när man var mitt i den. Jag visste att jag skulle vara i topp tre, men trodde inte att Fontana skulle ta sig dit. Men jag är inte chockad när jag ser på det med facit i hand. Hon imponerade sönder under säsongen. För mig var hon en ”fierce Insta glamqueen” men hon har imponerat när det gäller det teatraliska och hennes mångsidighet är imponerande.

Är du nöjd med hur du har framställts?
– 50/50 får jag nog säga. Jag har framställs mycket mer bitter än vad jag är, men jag fattar samtidigt att de byggt en story om att jag är en självgod surmus (skrattar). Men nån ska ta den rollen också. Fast jag tycker det är synd att man inte visat alla snälla sidor jag har, för jag är en snäll person och ingen surmus.

Ångrar du något?
– Till ”Transformation”, då vi skulle visa flera looks i en hade jag en helt annan runway planerad. Men halvtimmen innan bytte jag för jag hade hjärnspöken. Det var en homage till Robert Fux. Och överlag är jag chockad över hur de lyckats redigera bort allt mitt prat om hjärnspöken och mina konspirationsteorier .Jag försökte hela tiden lista ut vad som skulle hända och till slut blev jag helt snurrig av det där.

Du fick lipsynca två gånger. Senast förra helgen mot Elecktra, hur var det?
– Jag var chockad och ledsen. Första gången fattade jag helt att jag skulle hamna i lipsync eftersom jag gjorde en slags protest mot tävlingen under talang-utmaningen. Men förra veckan var en jobbig överraskning och jag kände att det var en mardröm att behöva stå mot Elecktra, en av de jag kommit närmst. Jag var lycklig över vinsten men förkrossad att jag slog ut henne.

Din egenskapade material look under Greta-utmaningen blev hyllad, var fick du idén ifrån?
– Jag såg hur alla jobbade på samma silhuetter med korsetter. Så jag ville göra nåt annat. Jag hade rafsat åt mig en sackosäck och presenningar, och hittade en stor rulle med spännband. Så jag satsade på couture fashion, och ville göra nåt som ser ut som en riktig design. Det var så min drag började, att jobba med allt möjligt material och hitta billiga lösningar. Nu har jag förfinat looken och haft den på Backdoor. Den är ännu större, och ännu snyggare.

Din make-over-syster Nicklas blev väldigt snygg i drag, har ni kontakt idag? 
– Ja, det har vi. Hans barn tränar brukar träna att göra dragsmink på honom och jag får se resultatet. Han är en underbar person och det var lite ”life changing” att få vara med om den utmaningen. Den typen av machomän har alltid skrämt mig och det var jäkligt nyttigt för mig att riva av det plåstret. Vi lärde oss så mycket av varann under den utmaningen.

Vad har varit roligast?
– Att jag vågade sjunga. Det var kul att våga dela med mig av något jag varit tyst om i alla år. Och så var det roligt att komma alla andra queens så nära. Jag har alltid varit en ensamvarg som ofta tackar nej till större grejer med andra queens men detta öppnade mig. Det har också varit så nyttigt att få konstruktiv kritik från Robert Fux. Han, Lindarw och Babsan har krattat för oss som kommer efter och det är viktigt att lyssna och ta in vad de har att säga. Och så ska jag inte sticka under stol med att jag rakryggad kan säga att Loreen impades av min sångröst.

Vad är du mest stolt över?
– Min målsättning och prestation. Jag trodde inte att jag skulle klara det här. Jag är en sån tävlingsmänniska, men samtidigt säger djävulen på axeln hela tiden ”du åker ut” och jag tvivlar. Och jag är stolt över mig själv och oss som är pionjärer. Vi har skrivit HBTQIA+historia och kan bära detta med oss för resten av våra liv.

Blir du igenkänd?
– Jag jobbar ju i en butik i ett köpcentrum så det är oundvikligt att jag träffar folk som tittar. En rolig sak var när någon kom fram till mig och sa ”jag hejar på dig Admira”. Annars kommer de flesta fram och vill ta en bild eller säga att de gillar programmet. Det har varit väldigt mycket kärlek.

Vem har du kommit närmast under den här tiden?
– Imaa och jag har känt varann tidigare, och fick en nytändning i vänskapen. Annars kom vi i topp 4 varann väldigt nära. Admira och jag kände inte varann utan vara bara ytligt bekanta, men nu rings vi fyra gånger i veckan. Santana och jag hängde mycket också, vi var de skvallriga rökkärringarna som stod och bolmade och babblade. Och en dag kom en tekniker ut och påminde om att våra mickar var på så att allt vi pratade om hade hörts (skrattar).

Hur är din familjesituation?
– Jag och min kille är fortfarande ihop efter tio år. Det är väl nåt slags guldbröllop i bögvärlden? Vi bor med vår gamla vovve och har det bra. Och mina föräldrar, som ni såg i programmet, är mina största supporters. Utan dem hade jag aldrig varit där jag är idag.

Linus som liten.

Du berättade i programmet om hur du gett upp lagsporten för att du inte mådde bra med de andra killarna i laget…?
– Ja, men allt kom inte riktigt med. Mitt självskadebeteende skrämde resten av lagkamraterna och de kunde inte riktigt hantera det. Och de tyckte det var obehagligt med en bög i laget trots att jag inte var ute. Det var jobbigt och absolut ingen självklarhet att öppna upp mig om det. Jag vill gå vidare och inte komma tillbaka till den där Linus hela tiden. Jag aldrig får vara 30+Linus om det där bubblar upp hela tiden. Samtidigt var det viktigt att prata om för jag ville gå in i Drag Race med inställningen att jag skulle visa hela mig. Jag ville visa den Linus jag velat se på tv som tonåring.

Du visade som sagt att du kan sjunga, blir det mer musik?
– Det kan vi väl hoppas att det finns i görningen…

Så vad händer nu för Vanity Vain?
– Ja du, gigschemat har plussats om man säger så. I maj och juni är jag i hela Sverige och uppträder, och sen släpper jag mer smink i sommar. Jag ska bara stå med öppna armar och låta allt ske och det känns underbart.