Efter tre maxiutmaning-vinster var det rätt givet att Admira var frontrunner inför kvällens final. Av sju övningar har Thunderpussy tagit hem tre, och väggen i #Drugstugan” var numer tapetserad med hennes ingångslooks-plyte.

Alla tre drottningar i final har sina styrkor och sina svagheter, men Admira har aldrig varit i botten och behövt mima för sitt liv. Hon har konstant hållit en hög nivå i allt hon företagit sig och när hon glänst så har hon supernova-strålat. Och detta sista avsnitt visade sig befästa Admiras prov på superiority.

En sista mini-utmaning innan tävlingen skulle avgöras bestod av ett tacktal då alla tre tilldelats fejkade Nobelpris. Admira fick Nobelpriset i medicin för ett mousserande vin som gör alla på festen evigt unga. Efter att inte ha vunnit en enda miniutmaning bockade Admira av den biten också. Hennes många år ute på scenerna gynnade henne och hon visade både att improvisationsförmågan är på topp och att hon har humor (och att det inte fanns tid att ”tucka”).
Vanitys tal lät trovärdigt, men innehållet var lite tamt. Fontana, i kycklinggult, tackade för sitt Nobelpris i litteratur på
… ja, klassiskt Fontana-vis. Vinsten för Admira blev tio minuters extra koreografi med eftertraktade koreografen Benjamin Jonsson som jobbat med Madonna, Kylie och Zara Larsson. En bra vinst som skulle visa sig nyttig.

Äntligen fick Queensen också i uppdrag att skriva en egen text till en låt. Detta ser vi ofta i de andra upplagorna, och det är alltid en kaxig rap om hur man ska se upp för här kommer någon som kommer att vinna och sätta de andra på plats.
Under låtskrivandet blev det lite irriterat mellan Fontana och Vanity om att Vanitys inledning ”Maybe Baby” lät som Britneys ”Oh Baby Baby”. Inte okej för Fontana som är säsongens största Spears-supporter. Vanity befäste sin roll som säsongens surmus och Fontana var som en liten ettrig chihuahua som gick igång på Vanitys morrande. Admira bara njöt.

Avsnittets känslomässiga block därefter där Fontana först fick berätta om vad Drag Race betyder för henne och en hälsning från vännen Juliana. Vanity berättade om hur hon under säsongen tvivlat på sig själv och haft konspirationsteorier längs vägen. Vanitys/Linus mamma och pappa skickade en hälsning från köket i Östergötland, och Vanity hyllade dem genom att berätta att det är hennes superhjältar och att de alltid stöttat Vanity genom allt. Ett otroligt viktigt klipp att se, att det finns föräldrar som faktiskt gör sin roll och stöttar sina kids no matter what. Heja dem!

Admira sen. Hon har öppnat upp sig ordentligt de senaste avsnitten. Vilket kan bygga på att hon känt sig bekvämare längs vägen, men också på att programmakarna kan sin grej. Alla vill se en utveckling och en resa, och den har Admira gjort. Admira berättade om att hon nästan gett upp dragen innan hon kom med i programmet, men att hon alltid haft en röst inom sig som sagt att detta är hennes grej. Och inte ett öga var torrt när Admira bröt ihop av att Mormor Thunderpussy dök upp med en urfin hälsning vid sidan av kompisen Camilla.
”Min mormor har alltid varit min största supporter och alltid varit med på dragresan”, sa Admira med tårarna rinnande nerför kinderna.

”Att se att det finns en människa bakom denna gorgeouos mask hon målar, det är stort”, sa Fontana och jag tror alla tittare höll med. Detta ögonblick säkrade Admiras vinst än mer, och just där och då var det Loreens-odds på en Thunderpussy-vinst.

Innan rep med Benjamin blev det ett besök i sångstudion med Melanie Wehbe, Patrik Jean och Herman Gardafve och Queensen bjöd på sina egenskriva texter. Fontana briljerade och visade att det är musiken som är hennes grej. Melanie och Patrik uppmuntrade fint, medan Vanity fortfarande surade över Fontana. Detta fortsatte sen i drugstugan där Fontana strålade efter ett lyckat dans-rep och tyckte att Vanity skulle sluta sura eftersom hon är i final.
Vanity var stressad till max med sina fyra(!) vänsterfötter och Fontana babblade hål i huvudet på Vanity som lät sig psykas.

Finaldags. Och Robert Fux gjorde entré i en äkta Lars Wallin. Ursnyggt!
Jag älskade det hyfsat vågade skämtet om att Farao nöjde sig med kaffe och bukkaka. Väldigt fnissigt.

Alla säsongens Queens gjorde sen entré i vad som såg ut som att alla kulörkoordinerat i rosa, rött och svart.  Men hur snygg var inte Santana Sexmachine? Gud vad jag velat se mer av henne!

Drottningarna, och främst Fontana, gav allt under deras version av Every Queen. Vi har väl aldrig sett ett härligare Mello-nummer på en Drag Race-scen.  ”Jag älskar en riktigt bögig poplåt” sa Sexmachine, och jag höll med. Vem specialskriver en låt till Swedish Drag Queens i Mello 2024?
Här lyfte verkligen låten och Drag Race Sverige ställde skåp.
Dock. Dessa jävla strålkastare som slaskar ut ljuset på catwalken…VEM är ansvarig? Det ser för hemskt ut, och man missar ju halva catwalken. Det är helt obegripligt att ingen gjort nåt åt detta under säsongen. Gör om och gör rätt.

”Drottning Delicious” var temat för catwalken och ja, det var väl tjusigt. Jag har sett alla tre finalisterna i snyggare outfits under säsongen, men alla bar upp sina outfits med klass.

Alla fick såklart urfina omdömen, som sig bör i en Drag Race-final, och så fick finalisterna tala till sina yngre versioner då Fux höll upp en bild på Queensen som kids. I vanliga fall brukar jag tycka att det är bra att det bara är originaldomarna under finalen, men i Sverige har gästdomarna varit så bra att det kändes lite tomt. Farao har generellt varit vassare än Kayo, som känts lite manusbunden, och det var han även denna kväll.

Vanitys punkighet hyllades, liksom Fontanas energi. Men jag var nog rätt klar över att det på scenen stod två prinsessor och en drottning. Vanity knep bronspengen, och därefter utropades Admira Thunderpussy till Drag Race Sveriges första segrare. Helt rätt. Trots att man kanske kände att det skulle barka åt detta håll redan i avsnitt ett har det inte varit någon självklarhet. Flera andra Queens har varit uppe och visat att de också vill ha kronan. Men mot de sista avsnitten utkristalliserades Admiras vinnaraura, och drottningen av Drag Race Sverige 2023 var självklart Admira Thundepussy.

Nu ser jag fram emot säsong 2 med Miss Tobi, Reine, Chiwi, Bebulah Leigh, Misty Bubble, Cherry Wilder och ja, vilka hoppas ni på?
Tack för en grym säsong och let´s bow for our new Queen!