Belgiske 42-åringen Gustaph vann överraskande den belgiska uttagningen med housepoppiga Because of You i januari. Artisten slog igenom i början av 2000-talet och blev snabbt en flickidol i hemlandet, men Gustaph uppmanades av skivbolaget att hålla tyst om sin homosexualitet och drog sig mer och mer bort från rampljuset. 2010 hoppade han in som sångare i amerikanska dansprojektet Hercules & The Affair, vilket fick honom att våga ta steget och vara den han är offentligt. Efter att tidigare ha körat för Belgien i Eurovision är han nu redo att representera hemlandet som frontman.

– Jag startade tidigt, som 13-åring, och ville bli popstjärna. Men när jag uppnått det jag ville kändes det inte rätt. Jag hade formats till ett enmans-boyband och gavs regler om att inte prata om min sexualitet. Jag fick höra att jag skulle tappa fans. Det var en annan tid, och jag tror inte folk förstår hur homofobisk branschen var. För att bli framgångsrik skulle jag tvingas för minska mig själv och det kändes fel. Så jag mer eller mindre pensionerade mig.

Gustaph satsade istället på att bli producent och låtskrivare under ett par år, men när han fick chansen att bli sångare i Hercules & The Love Affair kunde han börja blomma igen som ”queer performer”. Han behövde inte längre be om ursäkt för den han är.
– Idag bryr sig ingen i Belgien om min sexualitet. Och att vi istället skickar ett budskap om frihet, inkludering och ”queer love” gör att cirkeln känns sluten för mig. Tiderna förändras.

Vem är ”you” in Because of You?
– Den handlar om att du inte kan klara allt på egen hand.  Att vi som queera hittar andra som är som oss själva,  hur vi blir en familj som tar hand om varandra när ingen annan gör det. Kampen är inte över, men vi hjälps åt. Och det tycker jag är otroligt viktigt att visa på en stor scen. Därför var det extra viktigt att ta in queerkultur som ballroomkulturen och dragkultur i mitt nummer.

Har du några belgiska favoriter från förr?
Ann Christy med Gelukkig zijn från 1975 är otroligt fin. Jag gillar Loic Nottet med Rhythm Inside från 2015, och Laura Tesoros 2016-låt Whats the Pressure. Och jag fattar fortfarande inte hur Kate Ryans Je t´adore inte tog sig till finalen. Det är ju en sån hit fortfarande.

Du har med maken till Liverpool?
– Ja, han är min ”visual director” och har skapat allt det visuella på scenen. Han är en del av delegationen och ett stort stöd. Han är alltid med och tar mina bilder, han kan alla mina osäkerheter och tar rätt vinklar av mig (skrattar). Om man jobbar ihop så mycket blir man en enhet, så vi är faktiskt alltid överens. Dessutom har vi samma storlek och delar allt i vår garderob.

På scenen kommer Gustaph att bära kläder av Walter Van Beirendonck och en hatt av Lara Jensen. Med sig på scenen har han också kören Chantal, Monique och Sandrine plus vogueande dansaren PussCee.
– Kören är mina bästa vänner och jag har jobbat med dem i över 20 år. Jag tror att folk känner att vi är ett team matchar varandra.

Är Because of You det mest queera du gjort låtmässigt?  
– Haha, bra fråga! Jag har gjort många queera saker men Because of You är nog den gayigaste. Men det kommer säkert fler. Jag vill inte censurera mig längre, men heller inte chockera. Jag kan bara sälja det som är sant för mig och nu vill jag att vi ska fira vilka vi är. Det är mitt budskap.