Liverpools stolthet The Beatles har flertalet museums och rundturer i Eurovision-staden, och lär säkert genomsyra musikhyllningen till stand under de dagar Eurovision hålls i staden. Bandet har ju till och med en egen musikfestival varje år då hundratals coverband intar stan för att hylla deras musikaliska gärningar. Men QX har spanat in åtta andra Liverpool-avkommor värda en liten ”shout out”!

Atomic Kitten
Trion som slog igenom stort med Whole Again fick ett stort antal hits under tidigt 2000-tal. Bandet bildades 1998 av ett annat Liverpool-band, OMD, som skrev flera av låtarna till trion i bandets begynnelse. Innan Whole Again hade de tre medlemmarna fyra topp20-hits I Storbritannien, men bara fyra veckor innan de släppte nämnda megahit lämnade medlemmen Kerry Katona bandet och Jenny Frost, som var med i brittiska gruppen Precious (som tävlade för Storbritannien i Eurovision 1998) kallades in. Sugababes Heidi Range hann också vara medlem innan det stora genombrottet, men lämnade då hon fick en deal med hitmakarna Stock/Aitken/Waterman. Men det var i konstellationen Liz McClarnon, Natasha Hamilton och nämnda Jenny Frost som framgångarna var som störst och hits som Eternal Flame (The Bangles-cover), The Tide is High (You Get The Feeling), The Last Goodbye och Be With You haglade.

Frankie Goes To Hollywood
..bildades 1980 och deras tre singlar Relax, The Power of Love och Two Tribes blev alla Englandsettor under tidigt 80-tal. Deras sex-positiva texter gjorde att de bannlystes av brittiska BBC, men fansen jublade åt bandet som var på topp 1984. De, tillsammans med Bronski Beat, gjorde att gaykultur synliggjordes inom populturen och anses idag som banbrytande. Uppföljarplattan till nämnda hits kom 1986 men funkade inte alls och snart lämnade frontmannen Holly Johnson för att starta en solokarriär. Han fick ett par hits med Americanos och Love Train i slutet av 80-talet, och förbjöd sina bandmedlemmar att återbilda bandet utan honom. Men under öppningskonserten i Liverpool i söndags återförenades bandet för ett exklusivt engångsuppträdande. Holly Johnson är idag 63 och var en av de första stora artisterna att berätta att han levde med hiv, vilket han gjorde redan 1991.

Melanie C
”Sporty Spice” kommer från Whiston, Merseyside, 13 km öster om Liverpool. Melanie C behöver ingen närmare presentation och har inte bara en gedigen hitkatalog med Spice Girls, som släppte elva singlar och fick 9 listettor i Storbritannien (bara Stop och Headlines /Friendship Never Ends misslyckades med att nå toppen). Melanie C har haft två brittiska soloettor med Never Be The Same Again (med Lisa Lopez) och I Turn To You, och ger fortfarande ut musik.

Sonia
..blev den första brittiska sångerskan att få fem topp20-låtar från samma album. Hon var signad av Kylies främsta hitmakare Stock/Aitken/Waterman och fick ett gäng hits i slutet av 80-talet. 1993 tävlade hon för Storbritannien i Eurovision och kom då tvåa med Better The Devil You Know. Hon hade valts ut internt som landets representant och sjöng alla åtta låtarna under uttagningen. Nämnd låt vann med fler än dubbelt så många röster som tvåan, och låten hade skrivits ett par år innan i ett försök att återskapa Wake Me Up Before You Go-Go-soundet.

Dead Or Alive
Bandets största hit You Spin Me Round (Like a Record) kom av ett samarbete med nämnda Stock/Aitken/Waterman men omgavs av en rad bråk. Bandet, främst androgyna frontpersonen Pete Burns, och de berömda producenterna tyckte sällan lika om bandets musikaliska riktning och producenttrions popsound matchade inte riktigt det punkiga bandets musikvision. Två av medlemmarna, Tim Lever och Mike Percy, gick vidare efter bandets upplösning och producerade hits till S Club 7, Robbie Williams och Blue. Pete Burns, som dejtade både med kvinnor och män, ville aldrig definiera sig sexuellt utan sa att ”jag är bara Pete”. Hans androgyna uppenbarelse fick vissa att ifrågasätta artistens könsidentitet, men det var glasklart för Burns: ”Det skrämmer mig att nån skulle tro att jag vill vara kvinna. Jag älskar kvinnor. Jag älskar män. Och jag är väldigt stolt att vara man”, sa han. Pete Burns blev under 2010-talet löpsedelsmaterial i hemlandet då han 2006 var med i Celebrity Big Brother och hamnade i bråk med flera av deltagarna – och djurrättsaktivster – då det uppdagades att han hade en päls av gorilla med sig in i huset. Burns genomgick omfattande skönhetsoperationer och dog 2016 av hjärtstillestånd. Boy George, som Pete Burns flera gånger anklagat för att sno hans stil, betalade för begravningen. George hyllade då Burns som ”en av vår tids största eccentriker”

OMD
Orchestral Manoeuvres in the Dark bildades 1978 och har sett en rad olika medlemmar passera revy. Men alltid med frontmannen Andy McCluskey vid micken. Under tidigt 80-tal fick de hits med Enola Gay, Souvenir och Locomotion innan de fick en nytändning i början av 9-talet med hitsen Sailing On The Seven Seas och Pandoras Box.

Carol Deceker (T´Pau)
Den rödhåriga sångerskan frontade bandet som hade hits i slutet av åttiotalet med China in Your Hand och Heart & Soul. Hon uppträder då och då under 80-talshyllningskonsertrer under namnet T´Pau.

Jimmy Cauty (The KLF)
Det hemliga electropopbandet bildades 1987 och fick stora hits i början av 90-talet med What Time is Love, 3:am Eternal. Last Train to Trancentral och såklart Justfied & Ancient med countryikonen Tammy Wynette. Att skriva mer om The KLF vore att måla in sig i ett hörn eftersom storyn är så spretig, stökig och oklar. Det var olika bandbildningar, olika namn och olika tidslinjer. Och Cauty var delaktig i det mesta.