Efter semi 1-festen väntar en mindre kul historia. Kvällens semiuppställning är så klen att den blåser bort om man andas på den. Här finns inget som kommer att ha med slutstriden att göra, och det är svårt att hitta värdiga finalkandidater överhuvudtaget. Österrike har varit den stora favoriten innan allt satte igång här i Liverpool. Men Teya & Selena har inte alls fått till energin att leverera sin ironiska låt som dåliga Spotify-utbetalningar och en mansdominerad musikbransch. Och då kvarstår inte mycket alls.
Ingen av låtarna i kväll kommer att hamna topp5 i finalen, knappt topp10, och kvällens musikaliska smörgåsbord fungerar egentligen bara som utfyllnad i finalen.

Den stora behållningen är istället ett snyggt dragnummer med tre dragstjärnor och massa dansare. Det är väldigt härligt och de gör en grej av att programledarna Julia, Alesha och Hannah kastas in drag-make-over-maskin, och kommer ut i full drag och bjuder på ett färgglatt dansnummer om att att alla är välkoma inom Eurovision. Detta till tonerna av EnVogues  Free Your Mind, gayklassikern Free av Ultra Naté och en underbar remix av 2018 års australiska bidrag We Got Love.
Dessutom får vi under kvällen ett fint inslag med öppna brittiska skådisen Luke Evans som håller en spoken word-hyllning till tävlingens inklusivitet. Vågar man kalla det för…en bögläsning?

Danmark ”Breaking My Heart”
TikTok-twinken har en småskön poplåt, men har inte lyckats leverera den alls under repen. Han svajar alldeles för mycket röstmässigt för att kunna utmana och detta åker tyvärr ut. Ledsen, grannar.

Armenien ”Future Lover” FINAL
Ett snyggt dansbreak, ett fint nummer och en bra sångerska lyfter en artsy klassisk låt.

Rumänen ”DGT – Off & On”
Detta soulfunkskräp är så uselt att det inte ens förtjänar att kommenteras.

Estland ”Bridges” 
Esterna gör sitt bästa för att få oss att somna i den här tradiga balladen som vi både sett och hört tusen gånger i Eurovision. Men i brist på annat, och för att sångerskan Alika är kompetent så tar den sig vidare.

Belgien ”Because of You” FINAL
Äntligen blir det lite fart i tävlingen när belgiske bögen Gustaph ger sig ut på scenen med sina soulpolare och vougande dansaren PussCee för att ge oss en housepopig soulfunkig dänga som bär spår av 90-talets stora dansgolvshits.

Cypern ”Break a Broken Heart” FINAL
Hunkige Andrew flexar armar och röst i sin delvis svenskskrivna ballad

Island ”Power” 
Dilja är charmig men det finns inget man kommer ihåg efter dessa tre minuter. Trots sin enerverande pa-pa-pa-power.

Grekland ”What They Say”
Pojkscoutsklädda Victor har en energi som inte alls matchar den här Ed Sheeran-klingande låten som aldrig lyfter. Dessutom hör man inte ett ord av vad han sjunger,

Polen ”Solo” FINAL
Ännu ett nummer som inte alls matchar låt. Lunkande Solo kläs in av Ayia Napa-varianten av Fuego, och Blanka sjunger skapligt men saknar energin. Men i brist på annat går det vidare.

Slovenien ”Carpe Diem” FINAL
En av Sloveniens mest populära band bjuder på en bra poplåt och de övertygar på scenen. Här blir det en nivåskillnad efter så mycket halvdana performers.

Georgien ”Echo” FINAL
Sånt här finns bara i Eurovision: En sångerska som gapar sig genom tre minuter med överdrivet stora dramatiska gester och en skitlåt. Tyvärr brukar det också gå vidare.

San Marino ”Like an Animal”
Halvdan rockpop som aldrig lyfter, trots härlig energi från sångaren. San Marino fortsätter med andra ord på sin inslagna väg utanför finalfältet i Eurovision.

Österrike ”Who The Hell is Edgar” FINAL
Man vill bara skaka om Teya & Selena och be dem koppla på charmen och energin. Nu är det otroligt lojt och nästan lite kallt. Trots ett ursnyggt nummer i rött och svart, och en bra låt om musikbranschens dåliga villkor för kvinnliga kompositörer, så infinner sig inte den där känslan av ”wow” som man vill ha. Men gjutet vidare till final.

Albanien ”Duje” FINAL
Svenska kreatören och koreografen Sacha Jean Baptiste är en hejare på snygga nummer i Eurovision och så även här. Hon och hennes team har ramat in den här dramatiska familjekonstellationens balkanballad på ett trovärdigt och maffigt sätt som gör att den kommer att segla till final.

Litauen ”Stay” FINAL
Vi har sett det här John Lundvik/Faith Kakembo-numret med en stark kör uppbackning förr, och låten är verkligen en axelryckning. Men ESC-återvändande Monika gör den varmt och innerligt, vilket ger den en finalplats.

Australien ”Promise” FINAL
Kompetent Duran Duran-rock. Vidare.