Claire Soukup är en queer svensk soulsångerska med franska rötter som tonåring upptäckte Pink Floyd, Sade och Jimi Hendrix. Dessa stilar (soul och psykedelisk rock) blev en stark grund för hennes egna musik. Efter hiphop-skolan Spinneriet i Malmö och låtskrivarutbildningen Musikmakarna är Claire redo för ny musik. Nya singeln Eye 2 Eye är ute nu.

Du kallar dig en queer artist, vad betyder det att vara queer för dig? 
– Att vara queer representerar för mig kärlek och ett ärligt uttryck. Det är också en källa till mycket reflektion för mig i och med att jag behövt gå igenom många vändor av ”ifrågesättande” för att möta mig själv på djupet. Det är också en stor källa till tacksamhet för att det är en dörr till relationer såsom min flickvän Elina som jag är lycklig över att kunna kära ner mig i och leva tillsammans med.

Hur är det att vara en ung kvinna inom progressiv soul/psykedelisk rock-scenen?
– Spännande! Det är kul att göra det man vill (skrattar). För det känner jag att jag kan. Sen hoppas jag på att spela på större scener väldigt snart! Det svåra skulle jag väl säga är att navigera sig fram genom ”bruset” utan att spä ut min egna smak. Med stora ambitioner krävs ibland uppoffringar och jag vet inte än vart min gräns går för de drömmar och mål jag bär på. Det som är skönt med musik och konst är att det inte finns några nödvändiga regler – det försöker jag påminna mig själv om dagligen.

Vad händer framöver, i sommar, för dig?
– I maj tar jag examen från Musikmakarna och efter det kommer jag fokusera på att färdigställa min EP som ska vara redo för släpp i augusti. Jag har också blivit väldigt inspirerad av att skapa mer visuellt material till min musik, i och med min aktuella musikvideo. Sommarledigheten blir en perfekt tid att utforska det mer. Sen vill jag se till att bada massor och resa någonstans med min tjej.