QX tog ett kort snack med instaprofilen och skådespelaren Martin Redhe Nord som sedan pandemin bröt ut bjussat på hemmagjorda humorfilmer på instagram.

Först Martin, grattis i efterskott till 40 år…hur firade du?
– Tack! Jag firade hemma med familjen i Borlänge. Ljuvligt poolparty med grill. Bubbel och marängsviss, min favvo. Jag kommer från en sjukskrivning på grund av utmattning så jag ställde in alla kalasplaner rätt tidigt. Men mina vänner har skickat små presenter utanför min dörr som en julkalender, så jag har känt mig firad i flera veckor. Tack och lov är jag bättre och river av små minipartyn pö om pö under sommaren (skrattar).

Ditt insta är ju otroligt uppskattat och dina filmer är fantastiska, hur kom det sig att du började med det här?
– Pandemin. Jag hamnade i soffan då mitt jobb på Uppsala Stadsteater ställdes in. Någon tipsade om tiktok and the rest is history haha. Tiktok var starten men som den äldre millennial jag är så postar jag mer på instagram.

Hur mycket tid lägger du ner på det?
– Ja, det är ju just det. I två års tid så har jag jobbat på scenen, frilansat med dubbning, undervisning OCH spelat in klipp. Då sa kroppen stopp. Så nu har jag lärt mig att fördela tiden lite bättre samt minska på kvantiteten av allt jag pysslar med. Men jag skulle säga att ett av de mer ambitiösa klippen med olika kläder/rekvisita osv tar flera dagar i anspråk med planering, handla, tänka, klippa osv. Vissa klipp slängs ihop på en eftermiddag.

Vilka är dina mest gillade och kommenterade?
– Parodin på modern dans är nog vinnaren i allt. Sen är parodin på olika teatrar i Stockholm väldigt populärt. Och dom mer ”allmänmänskliga” så som parodier om Pollen, Semester, midsommar och så vidare. Ett klipp om att gå länge på toaletten har över en miljon visningar (skrattar).

Vad tror du det är som gör att folk gillar dem så mycket?
– Det kanske är en blandning av igenkänning, att jag bjuder på mig själv och humor. Folk tycker om att skratta och bli glada. Och kreativiteten får jag oftast ros för. Det glädjer mig.

Vilka andra insta följer du själv?
– Allt från familj, vänner, andra humorkonton, till obskyra bögkonton med typ porriga animationer på disneyprinsar haha. Ett memekonto ”sainthoax” är en favvis och Bögministeriets Robin Olssons instastorys (olssonrobin) förser följarna med typ ALLT som är kul just nu på tiktok. Hett tips!

Vad ska du göra i sommar?
– Sommaren är ganska obokad på grund av förra höstens dipp men är just nu på väg till Hamburg med min kille för att se Beyoncé. Spelade föreställning när hon var i Sverige så det här är min 40-årspresent till mig själv.

Jag älskar filmen om svensk midsommar, och meningen ”Varför firar vi midsommar, höll Jesus på med nåt då?” Blir det en återpublicering av den midsommarfilmen idag?
– Självklart. Kanske inte återpublicering men väl en påminnelse på story att den finns. Unna er!