Sverige är ett märkligt land där det sedan 1956 faktiskt stått i lagen att gäster på en krog inte får dansa utan att krogen först fått ”danstillstånd” av vederbörlig myndighet.

Dans i sig men framförallt i kombination med alkohol har ansågs så vederstyggligt att riksdagen 1956 införde ett krav i ordningsstadgan, som i sin tur blev krav på innehavare av serveringstillstånd, om att endast godkända krögare kunde låta sina gäster dansa.

Kunde krögarna inte fått stopp på gästernas vickande rumpor och stampande fötter så var det tack och adjö till att få servera alkohol helt enkelt.

Efter en massa turer fram och åter där ledamöter från alla riksdagens partier förutom Kristdemokrater och Socialdemokrater sedan 2007 motionerat om att bli av med det generande dansförbudet, så har nu äntligen regeringen gjort slag i saken och lagt fram en proposition till riksdagen som smidigt röstade igenom så att den 1 juli så kan folk dansa, men OBS under ordnade former gudbevars, utan att be Tillståndsmyndigheten om nådigt tillstånd.

Ett ställe som firar att i alla fall dansförbudet nu upphör är Side Track. ”Bye Bye Danstillståndet” heter kvällens fest där det blir svängom från öppning till stängning med en lång radda plattvändare som förgyllt gaybarens kvällar genom åren: Café Frutti, Carl af Bösse, DATE, Davy, Martin Blix, Staffan Lindberg, Tommie X och Zachhomme.

Vilket härligt kalas!

Som nästintill enda land i hela Europa finns dock ett annat förbud fastnitat i den politiska maktens och ordningsmaktens djupaste själ. Inget sex om alkohol serveras.

I snart sagt varje land i Europa är barer med backrooms en självklar företeelse i gayvärlden, men inte här. Så långt har vi alltså inte kommit att vuxna människor gör det de önskar med varandra under frivilliga former.

Jo förresten, det är OK, bara det inte finns alkohol i närheten.

Men att bli av med det tramsiga sex i kombo alkohol-förbudet får vi nog vänta 67 år till innan någon politiker vågar föra in Sverige i en normal Europeisk värdegemenskap om att statens klåfingriga fingrar skall hållas korta.