Den 6-17 november äger Stockholms Filmfestival rum. Under tre av dagarna, den 8-10 november, visas åtta HBT-filmer under det gemensamma namnet ”Under The Rainbow”. Bland filmerna som visas märks den hyllade franska filmen Blå är den varmaste färgen om två unga kvinnors kärleksförhållande. Filmen har hyllats unisont, och har även fått uppmärksamhet för sina minst sagt explicita sexscener.

Gerontophilia är en annan film som det talats mycket om i festivalsammanhang. Den ständige provokatören Bruce LaBruce har till skillnad från sina tidigare filmer inte alls satsat på grafiska sexscener, utan tar sig istället an en fin och lite dämpad kärlekshistoria mellan en ung hunkig vårdare och den betydligt äldre mannen han vårdar. Filmen har snabbt blivit en snackis i gaykretsar då den tar ett intressant grepp på åldersfixeringen i bögcommunityt…

Initiativet ”Under The Rainbow” en nyhet för festivalen och är producenten och skådespelerskan Josefine Tengblads idé. Hon är bland annat uppmärksammad för succén Kyss mig.
– Efter att ha visat Kyss mig på festivaler runt om i världen ville jag göra något för att uppmärksamma film med ett hbtq-tema i Sverige lite mer. Jag hoppas att satsningen öppnar upp för en ny publik och att vi sätter ljus på berättelser som får oss att ta ytterligare steg mot en värld utan fördomar, säger hon i ett pressmeddelande.

Filmerna som i år ingår i ”Under The Rainbow” är dessa:

CONCUSSION
Skådespelare: Robin Weigert, Maggie Siff, Johnathan Tchaikovsky, Janel Moloney USA, 2013 2013
När Abby träffas i huvudet av en baseboll som hennes son råkar kasta förändras allt. Hennes fru, hemliv och karriär känns plötsligt meningslösa och Abby börjar istället jobba som prostituerad för kvinnor. Concussion är en snygg och provokativ film, delvis inspirerad av regissörens och manusförfattarens egen hjärnskakning av samma orsak. Belönades på Berlins filmfestival.

BLÅ äR DEN VARMASTE FäRGEN – KAPITEL 1 & 2
Skådespelare: Adèle Exarchopoulos, Léa Seydoux, Jérémie Laheurte Land Frankrike Frankrike, 2013
Den fransk-tunisiske regissören Abdellatif Kechiche, känd för Couscous och Svart Venus, vann Guldpalmen på årets filmfestival i Cannes för sin berättelse om ett ungt lesbiskt par. Med sin längd på tre timmar och användning av långa, sexuellt explicita scener fick den snabbt upp ögonen på kritikerna. Baserad på en hyllad serieroman av Julie Maroh.

GERONTOPHILIA
Skådespelare: Pier-Gabriel Lajoie, Walter Borden, Katie Bo- land, Marie-Hélène Thibault. Kanada, 2013
Den ikoniske provokatören Bruce LaBruce är tillbaka med en ny långfilm som visar upp queerfilmarens mest ömsinta och romantiska sidor. Lake jobbar på ett ålderdomshem där han träffar Mr. Peabody. Snart utvecklas romantiska känslor över generationsklyftan mellan de två männen. Ett satiriskt verk om besattheten av ungdom inom gaykulturen.

TOM AT THE FARM
Skådespelare: Xavier Dolan, Pierre-yves Cardinal, Lise Roy, Evelyne Brochu Kanada/Frankrike, 2013
Festivalfavoriten Xavier Dolan (Hjärtslag och Laurence Anyways) är tillbaka med en gastkramande psykologisk thriller. Tom reser till landsbygden för att gå på sin döde älskares begravning. Väl där upptäcker han till sin förvåning att ingen vet vem han är, eller att han hade en nära relation till den avlidne. Spännande undersökning av attraktionens mörkare sidor.

VIC+FLO SAW A BEAR
Skådespelare: Med Romane Bohringer, Pierrette Robitaille, Marc-André Grondin Frankrike, 2013
Det lesbiska paret Vic och Flo är tidigare straffade brottslingar som slår sig ner på Quebecs landsbygd när den förra släppts från fängelset. Men snart börjar Vic känna sig instängd av det nya samboskapet och hennes övervakare dras in i relationen. Mystisk berättelse med mörk humor, oväntade utvecklingar och excentriska karaktärer.

FRÄMLING VID VATTEN
Skådespelare: Pierre Deladonchamps, Christophe Paou, Patrick d’Assumçao Land Frankrike, 2013 .
Franck tillbringar sin sommar på en nudiststrand som blivit en känd mötesplats för homosexuella män. Han får upp ögonen för Michel, en mystisk man som visar sig bära på mörka hemligheter. Långsamt utvecklas det erotiska dramat till en mardrömsliknande thriller som aldrig skyggar för explicita sexscener eller nakna manskroppar.

WILL YOU STILL LOVE ME TOMO

OW?
Skådespelare: Richie Ren, Mavis Fan, Taiwan, 2013
Weichung lever sedan nio år tillbaka i ett stabilt och tryggt äktenskap med sin hustru Feng. De har en sexårig son tillsammans och allt verkar frid och fröjd, åtminstone tills Weichung träffar en gammal vän som också är gift men på sidan av lever som homosexuell singelman. En annorlunda romantisk komedi om oväntade uppvaknanden i ett samhälle styrt av konventioner.

KILL YOUR DARLINGS
Skådespelare: Daniel Radcliffe, Elizabeth Olsen, Michael C. Hall, Jennifer Jason Leigh. USA, 2013
Harry Potter-stjärnan Daniel Radcliffe gör sin mognaste roll hittills i denna vågade djupdykning i beatpoeternas dekadenta värld. Ett mord resulterar i mötet mellan Allen Ginsberg, Jack Kerouac och William S. Burroughs – en glödande författargeneration i lindan av sina litterära karriärer. En vacker och pulserande skildring av människorna som utmanande gränserna i efterkrigstidens USA.