Andreas Wijk hade aldrig varit på Broadway när han med en vän hamnade på Moulin Rouge! The Musical. Efteråt var han helt tagen, och svävade hem genom New York-natten. En månad senare kom han hem och det visar sig att Moulin Rouge! The Musical ska sättas upp i Stockholm. Han avbokar allt i kalendern för att fokusera på audition: Rollen som poeten Christian skulle bli hans.
– Det finns ingen annan roll på musikalscenen jag hellre spelat, det var menat att det här skulle bli. Det var en banal känsla att stå och sjunga upp bland andra sökande, artister, Mellovinnare och de som redan tagit sig långt i musikalkariären. Vem är lilla jag? Men det gick.
 Moulin Rouge! innehåller omkring 70 låtar och är en hitfylld musikal med alltifrån Lady Gaga och Beyoncé till Queen och Rolling Stones.
– Låtarna är det svåraste jag sjungit i hela mitt liv! Mina egna låtar är mer intima och lågmälda, medan jag här visar en helt ny musikalisk sida. Jag har aldrig spelat musikal, men är så redo. Jag får ge varje sida av mig själv och att dagligen utvecklas inom skådespeleriet är så häftigt.

Andreas spelar den fattiga poeten Christian som faller för nattklubbsstjärnan Satine, spelad av Marsha Songcome.
– Våra röster kompletterar varandra snyggt: Hon är på en helt egen nivå och har en fantastisk klassisk musikalröst medan jag har poprösten. Hon spelar den stora stjärnan och jag den drömmande konstnären, hon är mogen kvinna och jag är mer pojke.

Hur är det att framkalla stora känslor för en kvinna?
– Är det något jag verkligen jobbat på så är det skådespeleriet, och hur jag hela tiden kan gå till mig själv. Kärlekshistorien här snuddar vid många delar av mitt liv. Den handlar om förbjuden kärlek och träffar så rätt, i hur jag levt. Vi är ju inte kära på riktigt, men det känns så ibland och det är det som är så häftigt med skådespeleriet, att naturlig kemi kan uppstå.

Varför ska man se Moulin Rouge?
– För det är den ultimata musikalen. Från att du sätter dig så är du helt tagen, avsett om du är musikalälskare eller om du ser musikal för första gången. Det är som ett tåg som bara kör på, bara intro-numret är en tio minuter lång hitkavalkad! Det är en uppdatering av filmen och massor av nya låtar vävs in naturligt i handlingen på ett jättefint sätt. Och när allt är slut har du en fanatisk känsla i kroppen.

Förra hösten kom Andreas Wijk ut offentligt, fick massor av uppmärksamhet och kärlek för att han som troende och homosexuell vågade berätta om resan till inre ro och acceptans. Han nominerades även till Årets HBTQ på QX-galan.
– Det här är det bästa året i mitt liv. Ett nytt kapitel började när jag kom ut och efter det infann sig en frid och en ny typ av glädje i livet. Att ha fått träffa så mycket människor, åka på turné, släppa musik, få komma till Pride över hela Europa, och vara en del av sammanhang jag tidigare bara drömt om, har varit magiskt. I efterhand är det så tydligt att alla år av kamp fått omvandlas till något så fint.
Han ler, stannar upp och blir lite allvarligare.
– Samtidigt slås jag av den enorma homofobin jag dagligen får möta. Kommentarsfältet i sociala medier är galet, overkligt. ”Jesus hate You”,”Homos is from hell”, ”Go and die”, och ett konstant flöde av gröna spyemojis och gifs som syftar på att jag ska dö. Men det påverkar inte mig för fem öre. Att människor säger att jag ska komma till helvetet når inte mig. Det gör mer ont att tänka på alla människor som är fast i sina sammanhang och inte kan vara fria. Jag vet ju själv hur det var. Ett QX cover hade varit helt otänkbart för mig för ett par år sedan, jag vågade ju knappt plocka hem tidningen (skrattar).

Andreas är tacksam för var han är idag, och för det stöd han fått det senaste året.
– Sedan jag släppte min låt If I Was Gay så förändrades livet. Jag har blivit omfamnad av communityt för den jag är, och känner mig som en naturlig del av allt. Det är så viktigt att vi är enade, att vi står tillsammans trots att vi inte ser likadant på allt. För kärleken vinner alltid. Jag missade hela paraden på grund av repetitioner men sprang ut för att se sista timmen. Det var så vackert. Vår parad är så häftig, gatorna kokade verkligen.

 Är det många som slajdar in i dina DM?
– Du, det är inte överdrivet mycket DM:s på flirtiga sätt. Jag har varit mindre gay sedan jag blev öppen (skrattar). Jag är singel, men ser fram emot den dagen jag träffar en fantastisk kille.