Albin Ganovic är en av killarna bakom konceptet Malmö Guerilla Queer Bar Take Over. En gång i månaden intas en bar i Sveriges tredje stad, och via Facebook-gruppen sprids information om var och när det är dags att mötas. Nu satsar Albin på en sidoverksamhet, en egen månadsklubb!
– Jag har dragit åt att jag vill ordna fester med dj:s, dragqueens och artister från queer-communityt, så jag bestämde mig för att starta en egen klubb som ett komplement till ”Guerilla”.  Jag märkte att folk ville dansa, hångla och se drag och höra queera dj:s och ville fånga upp det.

Malmö Guerilla take overs har varit framgångsrikt och täckt ett behov då Malmö stått utan regnbågsställen en längre tid.  Men nu blir det alltså ett fast ställe, till en början en gång i månaden. Och med fri entré.
– Många förvånas över att det inte finns så många queera scener i Malmö och jag har jag varit lika bekymrad över. Så Le Queer Malmö ska bli en plats där queera artister och dj:s kan möta publiken. Vi börjar med en månadsklubb och sen utvärderar vi med besökare. Jag vill att det ska växa med tiden och att vi ska ha ett stort finger med i spelat under Eurovision i maj.
Namnet kommer av lokalen i Folkets Park, Boule Bar, som har en fransk stil och Albin ville ha något som anknöt till det och var inkluderande och tydligt. Och det är redan dans i vägarna då Kuba Cafe låg här innan.

På premiären spelar en ikon inom Malmös queer-scen: DeeJay Jonny, en del i Cabaret Moulin och en populär dj som spelat på mången Malöklubb genom åren. Och gift med Robin Werner, också känd som Drag Race-stjärnan Elecktra.
– Han har spelat en stor och viktig roll i Malmös nattliv, och kommer att spela hits från dåtid till nutid, från gamla schlagerdärngor till housiga danshits. Enda regeln är att man ska kunna sjunga med i låtarna.
Under premiären intar också Venuz Verze, som Albin beskriver som en ung talangfull dragqueen som är seriös och kan sin grej. Även artisten Miss Primadonna, lite av Malmös Divine, uppträder.
– Förhoppningen är att kunna boka ännu större namn och kändisar framöver. Den 30 september blir nästa gång, men det är ännu oklart vilka som uppträder och spelar.

Varför har det varit så klent med HBTQ+ställen i Malmö de senaste åren?
– Hjälp mig förstå det! WONK fanns i 17 år och Indigo körde massa grejer och innan det var Trocadero det hetaste mellan 1979-84. Men det går i cykler och vanliga klubbar är i dag kanske mer öppna… Men våra takeovers har visat vilket behov som finns. Och att det också behövs eldsjälar som genomför det.  WONK/Red ShoeJoe, Lars Hector och folk inom RFSL som stod bakom nämnda klubbar är ju exempel på det.