Claes, berätta om din fina rosgran.
– Det var naturligt för mig att göra en gran med blommor eftersom det är en så stor del av mitt liv och idén kom direkt, jag behövde inte fundera alls länge på vad jag skulle göra för typ av gran, den speglar mig.

Har du själv en gran hemma?
– Absolut, och det måste vara en äkta, annars kan det kvitta. Och det ska vara en vanlig gran, inte en kungsgran. Det är viktigt. Den är mer traditionell. Sen har jag bara antikt julpynt, massor av kulor, pärlband, gamla ljusslingor och gammalt blyglitter. Lite nördigt kanske, men ljuvligt…

Kommer du att vara på slottet nåt i jul?
– Inte under själva julen, men jag kommer att arbeta till jul med att göra julfint på slotten samt förbereda för Drottningens 70-årsfirande.

Du kan ju det här med blommor bättre än de flesta…. Vilka blommor ska jag julpynta med hemma tycker du förutom hyacinter, julstjärnor och amaryllisar?
– Förutom de fina blommorna du redan nämnt så föreslår jag julrosor! Plantera gärna många av samma i en kruka för bästa effekt. Själv hämtar jag mycket material från skogen som mossiga grenar, mossa, osv. Tall- och enris är oxå underbart att ta in i gamla krukor. Det är enkelt, billigt och effektfullt. Doft är viktigt för mig, jag kan inte tänka mig en jul utan massa hyacinter, gran och talldoft.

Övriga julgransdesigners är bland andra: Therese Zetterberg, Robert
Nordberg, Ida Lanto, William Wahlström, Saif Bakir
m.fl.
Julgranarna finns att beskåda på Hotel Birger Jarl i Stockholm till och med den 22 december.