Ikonen Agnetha Fältskog släppte nyligen den nyskrivna singeln Where Do I Go From Here till fansens stora förtjusning. QX bad fyra stora Agnetha-addicts att ranka sångerskans bästa sololåtar utanför ABBA-universum.

Micke Hjernestam, Göteborg

1. Och Han Väntar På Mej
Det där med att att ha en enträgen beundrare tog kanske med åren en lite trist vändning Men just här är det ren och skär puppy love det handlar om. ”Och trapphuset badar i ljus när han ler” får mig alltid i tårar och kan vara den vackraste strofen någonsin i svensk poplyrik.

2. Wrap Your Arms Around Me
Suggestiv pop-ballad och mitt favoritspår från debuten på engelska. Suktande ballader är vad Agnetha gör bäst och här är det så liderligt, så lustfyllt och så snyggt paketerat med insmuget k*t-stön på svenska.

3. Doktorn!
Fattade kanske inte som 11-åring hälften vad det hela handlade om, men satan sicken kul text indränkt med double-entendres, kryddat med oskyldig men sensuell sång. ”Men när jag darrande tänt ännu en känns det bra.” Genialt. Och extra plus för det här hamrande klaviaturljudet under introt och verserna. Fick aldrig till det på pianot där hemma.

4. It’s So Nice To Be Rich
En sån där text full av misheard lyrics, men för mig kommer det alltid vara uppenbart att Agnetha rimmar rich med bitch lite här och var. Tunga beats med 80-talsvibe och skandalöst nog inte på Spotify.

5. När Du Tar Mig I Din Famn
Under åren med ABBA ligger solokarriären och låtskrivandet i princip på is, men till en samlingsplatta kom denna pampiga schlagerballad som har allt. Utom en tonartshöjning, då. Ytterligare ett skäl att en mest av allt önskar sej en ny platta, med egenkomponerad musik. På svenska.


Mattias Cederström, enhetschef, Stockholm

1. I Won’t Let You Go
En syntig popfanfar som är det bästa Agnetha någonsin gjort! Refrängen är lättnynnad och texten är skönt kaxig. Lyssna på stråkarna! Den borde i mitt tycke vara självskriven på varje 80-talsnostalgiskt dansgolv.

2. When You Really Loved Someone
När Agnetha kom tillbaka 2013 var denna låt det första jag hörde. En rejäl tappa-hakan-poplåt som direkt placerade sig bland mina favoriter. Den instrumentala biten närmare sista refrängen och slutet ger mig fortfarande gåshud.

3. I Keep Turning Off Lights
Ett bortglömt albumspår med åskmullerdramatik där man knökt in allt som 80-talet hade att erbjuda i en och samma låt. Ösiga rockgitarrer, tajta popsyntar och Karin och Anders Glenmark på kör! Jag spelar luftsynt varje gång jag hör den!

4. När du tar mig i din famn
Mitt under de mest hektiska ABBA-åren släppte Agnetha ett samlingsalbum där denna nya låt finns med, skriven av henne själv och Ingela Pling Forsman. Den blev en svensktoppsklassiker och varje gång jag hör den inser jag hur en riktig pangrefräng ska låta!

5. It’s so Nice to be Rich
Agnetha är mest känd för sina smäktande kärleksballader, men ibland dyker det upp låtar med en rejäl dos humor och med glimten i ögat, till exempel Gulleplutt och Doktorn! Den här dansvänliga ironiska filmmusiken har en oemotståndlig loopande hook och det skulle vara spännande med en modern remix på den!

Håkan Lindstam, 49 trafikledare, Malmö

1. Wrap Your Arms Around Me
Hennes första soloalbum 1983. Men fatta… 40 år gammal! Jag tröttnar aldrig på denna låt!

2. I Should’ve Followed You Home
Förtjänade att bli en större hit än vad den blev tycker jag. Det enda liveframträdandet hon gjorde tillsammans med Gary Barlow från Take That på en insamlingsgala till förmån för barn på BBC är så jäkla charmigt. Kolla Youtube!

3. When You Really Loved Someone
Ett 30 sekundersklipp av denna första singel och livstecken av Agnetha bara dök upp helt oannonserat när jag satt på flygbussen till Arlanda efter en festhelg i Stockholm 2013. Kändes ännu märkligare att jag suttit och snackat ABBA med Peter Grönwall i hans bil bara några timmar tidigare… Som stort fan av det mesta som kommit ut från Cheironstudion älskar jag denna som är skriven och producerad av Jörgen Elofsson.

4. The Way You Are
Duett med Ola Håkansson. Även han och hans band Secret Service är stora favoriter hos mig fortfarande. Sveriges svar på Stock Aitken WatermanAlexander Bard, Ola Håkansson och Tim Norell som låtskrivare.

5. What Now My Love
Det franska originalet, Et Maintenant har gjorts av många bland annat Måns Zelmerlöv på Allsång På Skansen. Mycket bra framfört av Måns! Den engelska versionen verkar ha sjungits in av typ alla. Cher, Elvis, Frank Sinatra, Shirley Bassey och Nana Mouskouri för att nämna några bra versioner. Bästa spåret enligt mig på Agnethas album från 2004

Rickard Rille Hante, Event & Kontorsansvarig marknadsassistent, Stockholm *

1. Mina Ögon
Varför slutade hon sjunga som hon gjorde på 70-talet? Så där starkt och liksom öppet och mindre… ”tillrättalagt försiktigt”? Well, när jag var en liten parvel föll jag pladask för det här albumspåret. Den starka, klara och så sorgsna rösten sjöng ”Mina ögon fylls av frusen eld, som liknar tårar” till en av de vackraste melodier jag hört. Jag blev tårögd vid varje lyssning. Det var först många år senare som jag upptäckte att låten tidigare gömts undan på Ring Ring-plattan. Den enda ABBA-låt signerad Agnetha. Disillusion är fortfarande en av ABBA:s bästa ballader. Lika bra på engelska.

2. Jag var så kär
Agnetha skivdebuterade som 17-åring med denna egenskrivna låt! Hur fin!? Och visst hör man småländskan – ”…men nuuuu först förstååår jaaaag…” Hur gulligt!?

3. It’s So Nice To Be Rich
Asså vilken underbar popdänga! SÅ 80-tal. Hon spelade in två låtar till filmen P&B som släpptes på singel i Sverige, och denna borde ha blivit en världshit. Texten… (och finns den ens på Spotify!?)

4. Once Burned Twice Shy
Det bästa hon gjort efter ABBA? Ja alltså innan comebackande Voyage… T.o.m tråkgubbarna Smokies inhopp här i slutet av låten är ljuvligt. Jag ÄR en sucker för melankoliska ballader. Och Agnetha kallas inte för Queen Of Hearts för inget… Vänta – fick jag bara välja fem låtar? Jag har fler jag vill tala i tungor om!

5. Vart Ska Min Kärlek Föra (1972) (I Don’t Know How To Love Him)
Agnetha – nästan 22 år fyllda – spelade Maria Magdalena i den första uppsättningen av Jesus Christ Superstar och fick sjunga musikalens bästa låt. Och som hon gjorde det… Herre Jesus, vilken röst. Agnetha som bäst. Jeeeezus vilken bra version – fasen bättre än Yvonne Ellimans