Hallå Maria, hur kommer det sig att du är med i Robinson?
– Det var lite av ett infall. Jag har kollat på programmet en del innan, och så satt jag och en kollega och pratade om vad som händer bakom kulisserna och jag bestämde då att jag skulle ta reda på det. Så vi tog ett par öl och skrev en ansökan. Sen kom jag med och då blev jag ambivalent, och undrade om jag verkligen skulle åka. Då sa min chef att jag inte kunde få ledigt vilket gjorde att jag ändrade mig helt och verkligen gav mig sjutton på att åka. Och sen löste allt sig, jag fick ledigt och nu är jag med.

Har du sett tidigare säsonger och har du en favorit?
– Absolut. Av de som varit med sista åren gillar jag Bella och Sandra, de var en kul duo.

Hur identifierar du dig?
– Jag identifierar mig som lesbisk. Jag är uppvuxen i Älmhult och var såklart livrädd för vad som skulle hända om man kom ut. Men sen när det väl gjordes var det lättare än väntat och alla runt om mig sa att de vetat.

Hur länge har du och Emma varit gifta?
– Vi har varit gifta sedan 2020, och blev ihop genom en blinddejt året innan. En kompis satte ihop oss genom att säga att vi skulle passa ihop. Och det gjorde vi.

Du har en Hole-tröja, på pressbilden, är du ett fan?
– Det är världens bästa band ju! Jag älskar Hole och tänkte att tröjan skulle föra tur med sig.

Vad gör du när du inte är med i Robinson?
– Om vädret tillåter badar jag. Och dricker öl.

Hur var det med lusten på ön, slutar man tänka på sex?
– Lusten var stendöd. På pappret är det ju en sexig miljö med solnedgång och palmer, men kombinerat med gubbmän som skällde ut en varje gång man höll i en pinne så var det inte lika sexigt.

Vad är din roll i Robinson tror du?
– Det känns som jag blev lite typecastad som en sur lesbisk bibliotekarie (skrattar). Man fick nämligen fylla i vilken typ av människor man inte kommer överens med och då skrev jag ”sköna snubbar”. Så de satte mig givetvis i samma lag som alla sköna snubbar. Men jag tror jag var lättsam ändå.

Vad saknade du mest?
– Jag saknade min fru Emma, och vilket friktionsfritt liv man vanligtvis lever. Och att vara omgiven av normala människor. För det var verkligen högt och lågt på ön, och allt var så tillspetsat. Jag trodde att matbristen skulle vara värst, men det blev snarare att man vistas med människor man inte hängt med annars.

Vad hade du för personlig sak och varför?
– Ett badlakan. Man fick skriva lite grejer på en lista och sen valde produktionen. Jag ville ha silvertejp egentligen men det fick jag inte. Men badlakanet var okej, jag slapp ligga direkt på marken.

Till sist, Viscovi, var kommer det ifrån?
– Båda föräldrarna är italienare. Från dem har jag ärvt att vifta mycket med armarna när jag pratar och att prata högt när jag är passionerad.

Det låter inte optimalt när man jobbar på bibliotek?
– Haha, jag har fått lära mig att prata tystare i jobbet.

Så, har du nåt boktips just nu?
– Jag läser mycket serier och en som nyligen fick mig att skratta högt var Familjen fågel – först är det roligt av Marie Tillman. Den handlar om en superdysfunktionell fågelfamilj som gör absurda grejer.

Namn: Maria Viscovi Falk
Ålder: 37
Civilstånd: Gift med Emma.
Yrke: Bibliotekarie
Ser helst på TV: The Real Housewives. Det måste vara ”the gay urge” att titta på det. Jag gillar bäst New York och Beverly Hills. Nya New York-casten är jättebra. Efter ett avsnitt satt man och djup-googlade Jenna Lyons. 
Den skulle jag vilja åka till en öde ö med (förutom din fru): Min kompis Helen som pushade mig att söka.
Lyssnar helst på: Hole såklart, men gillar grunge överlag. Annars Eurythmics och Roxette. Och Ace of Base. Det här med kvinnor vid mikrofonen och män i bakgrunden är min grej tydligen.