Festivalen har fått tag på tre tunga titlar med gaytema som det snackas om i festivalkretsar:

Winter Journey är en rysk kärlekshistoria mellan två män som blivit väldigt omtalad i hemlandet. Storyn om en klassiskt skolad sångare som faller för en småkriminell man vägrades i somras visning på en av Rysslands största filmfestivaler, Kinotavr och har inte fått någon större spridning i hemlandet . Därför valde filmmakarna att söka sig utanför de ryska gränserna och nu visas den på en rad filmfestivaler runt om i världen. Filmen ingår även i festivalens stora fokus på rysk film på årets festival.

Floating Skyscrapers är en hyllad polsk film om Kuba, en macho simmarkille som har ett tryggt liv med flickvännen Sylwie när han faller för Mikal, en blyg ung man. Kuba, som tränat stenhårt hela sitt liv kan inte stå emot den attraktion han känner för Mikal och de både inleder ett förhållande… Regissören Tomasz Wasilewskis andra film har kallats Polens första LGBT-film och är en vacker och poetisk historia som fått väldigt fina recensioner. Den har bland annat visats under TriBeCa-filmfestival och på BFI – Londons Filmfestival.

Zwei Mütter är ett tyskt drama om två kvinnor som vill skaffa barn. Det bygger på manusförfattaren och regissören Anne Zohra Berracheds egna upplevelser kring att skaffa barn, och målar upp en väldigt realistisk och hård bild om lesbiska pars prövningar. Huvudpersonerna i filmen, Katja och Isabella, får gå igenom den hårda processen att hitta kliniker som accepterar dem vilket tär enormt på deras relation.

Göteborgs Internationella Filmfestival äger rum 24 januari – 3 februari 2014.

GIFF:s hemsida