2010 kommer prästen och trebarnspappan Åke Roxberg ut som Ann-Christine. I boken ”Min pappa Ann-Christine” skriver dottern Ester Roxberg om hur det är att förlora en förälder, som ändå finns kvar i en annan skepnad. Hon försöker förstå och acceptera, men döljer sin vrede.

Hur gick det till när din pappa berättade?
– Pappa var hemma hos mig och min pojkvän på middag. Han sa att han hade något att berätta om sig själv, något som han alltid hade vetat, men dolt för omgivningen. Han berättade att han var född i fel kropp, säger Ester.

Säger du fortfarande pappa?
– Ja, just nu gör jag det, men vi får se hur det blir i framtiden. Märkligt det där … att ord ibland kan vara det svåraste. 

Vad har du lärt dig om Ann-Christines resa?
– Mycket. Att vi ibland vet så lite om de som står oss nära. Att alla människor har hemligheter. Att ingen människa är statisk, vi förändras hela tiden och livet kan ta snabba vändningar. Att det aldrig är försent att radikalt förändra sitt liv. Att jag och egentligen nästan varenda en i samhället har fördomar om transpersoner.

Hur mår din pappa nu?
– Min pappa Ann-Christine är mycket gladare och självsäkrare än min ”gamla” pappa, som ofta var deppig och gick omkring med slokande nacke. Men min bok är endast ett nedslag i den här processen, den har inget ”happy ending”.

Ester berättar att hon önskar att alla ska få leva i ett friare samhälle, där gränser för hur man får vara och måste klä sig inte behöver finnas.
– Pappa och alla vi andra måste fortsätta kämpa för alla människors rätt att få vara sig själv. 

Hur var det att skriva boken?
– Ofta tungt och påfrestande att rannsaka sig själv och sina egna rädslor. Men också roligt att tänka tillbaka på min barndom, som jag upplever var oerhört trygg och fin. 

I dag kan man möta Ester på Stockholm Stadsbibliotek klockan 19.00, då hon berättar om sin nya bok. Det är fritt inträde och boken kan köpas till releasepris.

Smakprov ur boken:

”Hej, jag skulle vilja boka kyrka till vår sons dop.
– Ja, det ska vi ordna.
– Men min pappa är präst och vi vill att han döper.
– Ja, helt okej, vad heter han?
– Ann-Christine Roxberg.
– Jaså, jag tyckte du sa din pappa.
– Ja.
– Jaha.”

Min pappa Ann-Christine i QX Shop