Mycket är slutsålt. Vill man till exempel se Oscarsnominerade filmer som En familj – August Osage County med Julia Roberts och Meryl Streep, bröderna Cohens Inside Llewyn Davis eller Spike Jonez Her får man vackert vänta tills de går upp på svenska biografer. Men bland 889 visningar på fjorton biografer under elva dagar finns det såklart så mycket mer att se än alla de, huvudsakligen svenska och amerikanska filmer som man snart kan se i vilken stad som helst med en vanlig popcornkastande, mobiltelefonerande biopublik.

Publiksuccéer från över 80 olika länder trängs med konstnärliga experimentfilmer och intressanta dokumentärer. Fokus i år ligger på rysk film – man visar till exempel dokumentären Pussy versus Putin och Pussy Riot har gjort årets festivalaffisch – och på film från Island. Musik-film har en egen kategori, men artister som Lykke Li (en av huvudrollerna i filmen Tommy), Idol-Eddie (kastar alla kläder i kortfilmen Introduktion till ett gruppboende) och Lauryn Hill (berättarrösten i hyllade dokumentären Concerning Violence) är exempel på namn som dyker upp utanför denna. Dyker upp gör även Hollywoodstjärnan Ralph Fiennes och Monty Python-medlemmen Terry Gilliam – men då på plats i Göteborg för att visa sina nya filmer och delta i seminarier.

Intressantast är kanske ändå festivalens ganska matiga HBTQ-sektion. Under 28 olika visningar kan man bland annat se en lantlig variation på Pier Paolo Pasolinis queerklassiker Teorema i spanska Deshora, följa det lesbiska paret Katja och Isabellas kamp med att försöka skaffa barn i dagens Tyskland i filmen Two Mothers, oväntad polsk bögkärlek i simhallsmiljö i Floating Skyscrapers, Salvation Army av Marocos första öppet homosexuella författare och regissör Abdellah Taïa och vad som beskrivs som en chilensk Maggie vaknar på balkongen i filmen Naomi Campbel där en transsexuell kvinna med romsk och indiansk bakgrund jobbar som spåkvinna och andlig rådgivare via telefon.

Men HBTQ-film återfinns såklart inte bara i sin egen sektion.

Hela festivalen invigs med Ester Martin Bergsmarks första spelfilm på egen hand som regissör. Hans dokumentär Pojktanten hade premiär på festivalen 2012 och Eli Levén som hade huvudrollen då har nu skrivit manus till denna film om Sebastian som lämnar sin identitet som kille för att existera i ett utsatt genusgränsland. Filmen tävlar också i festivalens huvudtävling.

I den ryska sektionen hittar man Winter Journey, en film som har beskrivits som en rysk vintervariant av Brokeback Mountain, och som självklart känns som ett extra viktigt ställningstagande med Rysslands nuvarande lagstiftning.

Desstom visas Oscarsaktuella Dallas Buyers Club, den verkliga historien om homofoben Ron Woodroof som under AIDS-epidemins värsta dagar oväntat blev en sorts ”bögarnas Schindler” när han gick emot myndigheterna och importerade bromsmediciner som förlängde en massa människors liv. Matthew McConaughey är suverän i huvudrollen, men det är Jared Leto som stjäl showen som transvestiten Rayon, och som garanterat kommer gå hem med en guldgubbe i mars. Filmen är regisserad av Jean-Marc Vallée, som bland annat gjort den moderna queer-favoriten C.R.A.Z.Y 2006.

Göteborgs International Film Festival börjar idag och pågår till måndagen den 3 februari. Biljetter och program hittar man på festivalens hemsida www.giff.se.