Petra Marklund, 39, firar 20 år som artist och bland annat uppträtt på QX-galan. Hon var även artisten bakom årets Pridelåt; Ocean of Love. År 2024 ser hon fram emot för då blir hon 40.

Tre höjdpunkter för dig 2023?
– När jag framträdde på QX-galan och spelningen på Pridefestivalen var helt klart bland det roligaste. En annan höjdpunkt var min 20 års-och-releasefest för EPn And the story goes. Fruktansvärt kul.  kreativt, arbetsmässigt och festmässigt! 

…och det sämsta?
– Alla giriga maktgalningar som startar världskaos

En person som du skulle vilja hylla i år och varför?
– Min manager Dita. På riktigt, utan henne hade det varit en helt annan femma att starta skivbolag och göra allt vi håller på med. Jag har verkligen världens bästa team omkring mig! 

Något du ångrar att du gjorde 2023?
– Att jag varken kunde se Beyonce eller Madonna i år. En skam.

Hur firar du nyår?
– Uppe i Järvsö. Vi ska åka skidor, basta, äta ostron och dricka bubbel med massa nära.

Vad är en lärdom efter 2023?
– All or nothing! Och fira mer!

Vad ser du mest fram emot 2024?
– Släppa ännu mer musik och åka på min akustiska turné, och så fyller jag 40!

 

Julia Alfrida, 28, fick sitt folkliga genombrott i Melodifestivalen 2021. Under sommaren har hen giggat, flyttat ihop med sin flickvän och föreläst om HBTQ för Sveriges barn, ungdomar och vuxna. Under 2023 har hen präglats av många hårda motgångar. Ett av dem var hot och trakasserier under en av hens föreläsningar. 

Tre höjdpunkter för dig 2023?
– Mina tre höjdpunkter för 2023 är att jag har blivit sambo med min flickvän och fått tillbringa så mycket tid tillsammans med henne. Sedan släppte jag  en singel i juli som gjort att jag har giggat mycket i somras, bland annat tillsammans med min flickvän som dansade poledance medan jag uppträdde på nattklubben Milq under Stockholm Pride. Och till sist har jag fått föreläsa mycket om min resa och HBTQI för många barn, ungdomar och vuxna runt om i Sverige. 

…och det sämsta?
– Det sämsta, trots att jag upplever att något bra kom ut ur det, är det som hände under en av mina föreläsningar på en skola för högstadieelever. Jag blev verbalt trakasserad av några ungdomar på grund av min sexuella läggning. Detta ledde dock till efterföljder som jag ser som övervägande positivt i och med att media, som QX, lyfte detta samt att skolan blev tvungna att se över sin verksamhet.

En person som du skulle vilja hylla i år och varför?
– Jag skulle vilja hylla min kära flickvän för att hon får mig att må som allra bäst och är min allra bästa vän. I januari ska jag släppa en låt som handlar om henne och som jag ser som en hyllning till vår kärlek. Det är låten som jag sökte in med till Melodifestivalen 2024, men som tyvärr inte kom med. Det är synd för att jag hade verkligen hoppats på en revansch med just den låten. Men låten är värd att släppas ändå. 

Något du ångrar att du inte gjorde 2023?
– Jag ångrar sällan någonting, men jag kan ångra eller känna mig ledsen att jag inte alltid varit min bästa vän. Jag har varit lite hård mot mig själv och orsakat mig själv mer lidande än nödvändigt. Jag har tvivlat på mig själv när det kommer till självförtroende som artist, men jag känner också att det ibland kan vara nyttigt att känna sig vilsen och jag vet att livet och karriären går upp och ner. 

Hur firar du nyår?
– Jag firar nyår med min älskade flickvän och mina allra närmaste vänner. Det känns underbart och är något som jag verkligen ser fram emot. 

Vad är en lärdom efter 2023?
– Min största lärdom är nog allt jag lärt mig om mig själv under året som gått. Framförallt tror jag att jag varit tvungen att försöka lära mig att ta det lite lugnare än vad jag gjort under några år nu. Jag är en riktig arbetsmyra så därför har utmaningen varit att försöka stanna upp och uppskatta andra värden i livet, såsom till exempel vänskapsrelationer och relationen till min flickvän.

Vad ser du mest fram emot 2024?
– Jag ser väldigt mycket fram emot att få släppa låten i januari. Förhoppningsvis får jag även möjligheten att uppträda live på ett flertal ställen. Jag har även flera föreläsningar inbokade som jag ser fram emot. I och med att jag har börjat föreläsa om min resa och mina erfarenheter så har jag insett att det ger mig så mycket tillbaka när jag känner att jag kan inspirera människor. Det ger mig ett högre syfte!

 

Drag-drottningen Admira Thunderpussy, 29, vann Drag Race 2023 och har haft ett fullspäckat år. Men om det är något hon ångrar är det att hon inte hunnit njuta lika mycket av sina framgångar. Och på nyår blir det den traditionella nyårslunchen med mormor.

Tre höjdpunkter för dig 2023?
– 2023 vann jag Drag Race Sverige, men jag har också flyttat till en större lägenhet i ett lugnare område och fått uppträda på Allsång på Skansen.

…Och det sämsta?
– Det sämsta med i år är att jag inte haft lika mycket tid till min familj och vänner eftersom artisteriet tagit så mycket plats. 

En person som du skulle vilja hylla i år och varför?
– Min älskade vän Camilla Hedfors som hjälpt mig bakom och på scenen. Hon har koreograferat shownumren, bland annat Ave Admira som vi gjorde på Allsång på Skansen, och varit ett fint stöd i mitt privata liv.

Något du ångrar att du inte gjorde 2023?
– Jag ångrar att jag inte njutit mer, det är svårt att hitta njutningen när man har så många bollar i luften. Men jag övar varje dag på det.

Hur firar du nyår?
– Med en traditionsenlig nyårslunch med min älskade mormor såklart. Tolvslaget blir nog hemma med vänner och ett kristallglas med kyld Trocadero. 

Vad är en lärdom efter 2023?
– Att framgång är något du bygger på insidan, inte på utsidan. Och fakturera alltid i förväg! 

Vad ser du mest fram emot 2024?
– Jag ser fram emot att börja med mina föreläsningar om drag, fortsätta showa och skapa. Och framförallt njuta!