Dansaren Mattias Courage har haft det fullt upp med shower på scener över hela landet året om, och har i höst spelat Kinky Boots i Säffle. 2024 blir inget undantag från Mattias upptagna liv. Då drar han ut på turné med Edvin Törnblom och hans föreställning Bögen är lös (i magen).

Tre höjdpunkter för dig 2023?
– Det måste nog vara att vi körde den tredje säsongen med Club After Dark på Vasateatern. Och alla 90-talsgig med Drömhus och det tredje måste bli när jag nu senast var med i musikalen Kinky Boots på Säffleoperan.

…och det sämsta?
– Det måste nog vara att det är så mycket oroligheter som händer just nu runt om i världen.

En person som du skulle vilja hylla i år och varför?
– Då skulle jag nog vilja säga hela Säffleoperan. Säffleoperan som är ett litet semiprofessionellt teaterhus valde att sätta upp Kinky Boots. Det resulterade i att de kunde sprida kunskap om Hbtqia+ runt om i Värmland med omnejd. 

Något du ångrar att du inte gjorde 2023?
– 2023 har varit ett fint år både privat och yrkesmässigt, så i stort är det ingenting jag ångrar.

Hur firar du nyår?
– Det blir middag hemma med min kille och vänner. Senare under natten blir det utgång och massa dans på något peppigt dansgolv!  

Vad är en lärdom efter 2023?
– Att försöka hitta mer tid tillsammans med vänner och familj. Det är ibland lite svårt att få till när man jobbar lite konstiga tider såsom kvällar, helger och även jobbar runt på olika orter.

Vad ser du mest fram emot 2024?
– Nu i början av januari så drar jag ut på turné med Edvin Törnbloms show ”Bögen är lös (i magen). Det ska bli så otroligt kul!


Becky Wiggles, 27, blev känd över en natt när hon 2021 laddade upp en kontroversiell video på Tiktok om sitt jobb som strippa. Under 2023 har hon strippat, fortsatt med sina framgångsrika sociala medier och skapat en podd för sexworkers att gästa.

Tre höjdpunkter för dig 2023?
– Att få uppträda på Malmö Pride, jag blev golvad av kärleken jag fick. Jag startade också min podcast ”Giggles med Wiggles” där jag bjuder in sexarbetare och pratar om industrin. Det har varit en dröm sedan länge och det går SÅ mycket bättre än jag trodde! Jag har även lärt känna många nya fina människor och byggt mer på relationer jag redan hade.

…och det sämsta?
– 2023 har varit ett så mörkt år med mycket fruktansvärt som händer med vår värld, krig, inflation och så vidare. Jag har också förlorat vänner jag trodde jag skulle ha för livet. Jag hade också önskat att jag reste mer också men det är ju verkligen ett lyxproblem ett år som detta.

En person som du skulle vilja hylla i år och varför?
Andréa Frisk! Hon är en så underskattad kreatör på TikTok! Andrea gör otroligt bra content och representerar queera kvinnor på ett så fint sätt! Hon är också en person som jag kommit nära detta året och som stöttat mig genom så mycket både offentligt och privat!

Något du ångrar att du inte gjorde 2023?
– Jag ångrar sällan saker, men möjligtvis att jag inte tog vara på sommaren mer!

Hur firar du nyår?
– Enkelt, middag med nära och kära! Lite otippat kanske men jag är inget stort fan av nyår.

Vad är en lärdom efter 2023?
– Ta inget eller ingen för givet!

Vad ser du mest fram emot 2024?
– Karriärmässigt så hoppas jag på mer framgång för min podd, kanske börja med livepodd event? Uppträda på fler pridefestivaler? Testa jobba på fler strippklubbar utanför Sverige? Annars att bara få fortsätta njuta av detta fantastiska lilla liv jag har skapat mig själv!

Ken Gacamugani, 30, blev en av årets mest sedda HBTQ+personer när han dök upp som en av deltagarna i Robinson. Den påfrestande resan blev ännu jobbigare när han kom hem. När programmet började sändas blev han ett offer för näthat och mobbning. 

Tre höjdpunkter för dig 2023?
– Jag vågade säga ja till Robinson och åkte till Filippinerna för att kastade in mig i det utan att veta vad jag gav mig in på. Men sen också alla Robinson-fans man har fått träffa och fått support av när dom kollar på programmet har varit otroligt, WOW!

…Och det sämsta?
– Det sämsta var att produktionen lovade att skydda mig mot näthat och all mobbning samt homofobi jag visste skulle komma min väg, men dom valde att vara tysta och lät mig bli korsfäst av ignoranta rasister och homofober i veckor under programmets gång.

En person som du skulle vilja hylla i år och varför?
– Jag vill hylla Els-Marie Enbuske extremt mycket och hela glada gruppen som består av Wilmer Tuoremaa och Karolina von Tilander. Tack vare deras stöd, genom eld och vatten, klarade jag av Robinson.

Något du ångrar att du inte gjorde 2023?
– Jag ångrar att jag tog hatet och det fick mig att tappa mig själv samt må psykiskt dåligt. 

Hur firar du nyår?
– Jag kommer fira nyår med min familj. Jag är tacksam att jag har en så fin stöttande familj som älskar mig för den jag är och jag vet att alla inte har det.

Vad är en lärdom efter 2023?
– Att man är starkare än vad man tror och “whatever you put your mind into”  kommer att ske.  Och genom att vara sårbar och öppen med nära och kära så hittar du modet att ta dig igenom allt det jobbiga. 

Vad ser du mest fram emot 2024?
– Jag ser fram emot att ta en dag i taget och ta emot alla världens gåvor som kommer min väg. Jag är fett taggad för 2024!