Dags att kicka igång Melodifestivalen 2024! En resa som börjar ikväll i Malmö Arena och som avslutas på samma ställe någon gång i maj med finalen av Eurovision Song Contest.

Och nä, jag tänker inte hålla igen eller spara på krutet utan går ut hårt direkt: Kvällens deltävling är låtmässigt en av de mest förväntade och slätstrukna som jag hört under mina 18 år som schlagerreporter. Det är som SVT bara gett upp all ambition om originalitet efter Tattoo och beställt exakt det ni tror ni ska få se när ni läst artistlistan. Samir & Viktor? Klart de gör en Bada Nakna 2. Smash into Pieces? Klart de gör en Six Feet Under 2. Lisa Ajax? Ta en random ballad och låt nån Sia-dansa bakom. Breaka en pop-kille 2024? Äsch, varför titta framåt om Adam Woods kan få en David Lindgren-låt med LED-arna som blev över hos Måns 2015?

Missförstå mig inte; ingenting ni hör eller ser nummer-mässigt ikväll kommer vara dåligt. Men det kommer inte överraska er eller engagera er. Och det kommer inte vinna Eurovision i maj.

Så allt är bara mörker?
Nej, inte alls. För parallellt med måttbeställda, genom-mallade låtar lyckas SVT leverera ett av de bästa programmen innehållsmässigt på år och da’r!

Först och främst: Carina Berg! Vilken stjärna hon är. Trygg, rolig, säker och vansinnigt snygg. Öppningsnumret om att det är helt okej att oroa sig över allting som är dåligt världen, men också att samtidigt släppa allt för en stund och älska Melodifestivalen, levereras med en säkerhet som få av de artister som haft samma jobb som henne lyckats med.

Dessutom är det väl ingen som tror att det är Erik Berg som kommer vara vid hennes sida i morgon som han var på genrepet – Aftonbladet har ju för flera veckor sedan avslöjat att det förmodligen istället är Björn Gustafsson.

Frågan är dock om Björns förväntade comeback i så fall ändå inte bleknar lite i skuggan av A-Teens dito? De fyra pop-idolerna återförenas efter 20 år med ett hits-medley, 90-talskoreografin sitter som en smäck och de är fortfarande vansinnigt snygga och tighta tillsammans efter att ha passerat 40-strecket. Riktig julafton för oss som var fangurls när det begav sig!

En annan sak som gör comeback är vinnare-repriserna, och då på ett helt nytt och härligt sätt som jag tycker ni ska få upptäcka själva.

Och som om inte det räcker så har vi ju anledningen till att ni just nu läser en annan persons åsikter här efter 20 år; QX alldeles egen Ronny Larsson tar steget från QX Schlagerprofiler och lördagstexter till att bli SVT:s Mello-expertkommentator! Tillsammans med Tina Mehrafzoon för han in ett allvar och en sport-vinkel på tävlingen som många av oss fans väntat på att få se från SVT i åratal, och jag kunde inte vara stoltare över min schlagerbrorsa!

Publiken i Malmö röstade överlägset vidare Smash Into Pieces och Samir & Viktor till finalen i Melodifestivalklubbens publikundersökning (även om Lisa Ajax bara var fyra röster från att sno grabbarnas plats). Hur jag tycker och tänker ser ni nedan!

Foto: Stina Stjernkvist

QX QX

1. Adam Woods – Supernatural

Låtskrivare: Adam Woods, Calle Hellberg, Jonna Hall, William Segerdahl
Vad händer om man tar den snyggaste killen i skolan, ställer honom framför en Windows skärmsläckare och ger honom en låt som David Lindgren kunde kommit åtta med 2013? Jo, man får Adam Woods öppning i Mello 2024. Den här låten har lurat svenska folket att rösta den vidare åtskilliga gånger tidigare med en rad idag mer eller mindre kända artister. Men visst har vi högre krav på en finalist 2024 än trötta EDM-beats och ett gulligt utseende?

Foto: Stina Stjernkvist

QX QX QX

2. Samir & Viktor – Hela världen väntar

Låtskrivare: David Kreuger, Fredrik Kempe, Niklas Carson Mattsson

Hade man bara gett den här låten ett nummer som känts åtminstone LITE mindre 2016 så hade jag lagt till ett QX till. Grabbarna känns nämligen oväntat härliga tillsammans igen och de fina verserna om manlig vänskap kunde gärna fått mynna ut i något annat än ett mossigt, bortslarvat Bada Nakna-break. Utan vare sig vatten, Theoz eller Anis får grabbarna kämpa i motvind för att baxa det här paketet till final, men helt omöjligt är det inte att en ny generation svenska barn upptäcker Samir & Viktor ikväll. Bonusfakta: Grabbarna tar tillbaka konfettin i festivalen som varit borta sedan, ja ni gissade det, 2016..

Foto: Stina Stjernkvist

QX QX QX 

3. Melina Borglowe – Min melodi

Låtskrivare: Andreas Mattsson, Melina Borglowe, Thomas G:son

Min personliga favorit den här veckan. Det lågmälda, varma uttrycket, den fina svenska texten, ett nummer som till 100% harmoniserar med artist och låt, här finns mycket jag tycker om. Däremot vågar jag inte hoppas på att app-röstarna delar min besatthet. Nio gånger av tio passerar den här typen av låt rakt över huvudet på svenska folket, och risken är stor att samma sak händer med kvällens grönaste (i dubbel bemärkelse) deltagare. Synd. En svensk final skulle må mycket bättre av en sådan här låt än ännu en fabriksproducerad Spotify-förhoppning.

Foto: Stina Stjernkvist

QX QX QX

4. Elisa Lindström – Forever Yours

Låtskrivare: Elisa Lindström, Erik Bernholm, Henric Axelsson, Henrik Sethsson, Thomas G:son

Nä, jag kanske inte går runt och önskar att den här låten ska representera Sverige i Malmö i maj, men Elisa Lindström lyckas ändå överraska mig med att lämna dansbands-djungeln och sömlöst leverera en klassisk Nielsen/Perrelli-schlager med extra allt och körsbär på toppen. Och vem är jag att säga nej till det? Samtidigt vill jag återigen gnälla på numret! Den där snäckan slog San Marino-Valentina upp på andra sidan sundet redan 2014 och armrörelserna övade Sanna famously fram på en strand i Thailand innan Vågar Du, Vågar Jag 2007. Please… Charlotte visade ju hur man presenterar modern schlager 2021, så varför vrida klockan tillbaka så här?

Foto: Stina Stjernkvist

QX QX
5. Lisa Ajax – Awful Liar

Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Sebastian Atas, Victor Crone, Victor Sjöström

En kompetent låt, av ett kompetent gäng, med en kompetent artist. En låt som kunde sjungits av vem som helst i vilket land som helst vilket år som helst. “Veckans enda riktiga låt” sa någon till mig under veckan. Det får man tycka. Själv tycker jag bara att det är sååå tråkigt, och det enda den här låten väcker i mig är inte någon känsla utan frågan om varför den är med. Veckans onödigaste avancemang om den skulle få röster nog att vara med längre fram.

Foto: Stina Stjernkvist

QX QX QX

6. Smash Into Pieces – Heroes Are Calling

Låtskrivare: Andreas ”Giri” Lindbergh, Benjamin Jennebo, Chris Adam Hedman Sörbye, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Per Bergquist

Varför ändra på ett vinnande koncept? Förra årets bronsfinalister är tillbaka med en låt som i princip är en direkt fortsättning på Six Feet Under, i ett nummer fyllt med laser och läckra LED:ar, och givetvis då en kvartett dystopiskt klädda rock hunks. Kvällens mest givna finalist, veckans största hit och egentligen den enda låt i kvällens startfält som jag kan se på övre halvan i Strawberry Arena om en dryg månad.

Min tippning

Till final: Smash Into Pieces + Samir & Viktor

Till finalkval: Lisa Ajax + Adam Woods

Ute: Melina Borglowe + Elisa Lidström