För över tio år sedan grundades Regnbågsfonden med visionen att alla människor ska ha samma fri- och rättigheter oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Sedan dess har de bidragit till kampen för hbtqi-personers rättigheter inte bara i Sverige utan även länder som Uganda, Ryssland, Ukraina och Irak. I år har fonden instiftat Regnbågsgalan där ett pris på 100 000 kronor kommer att delas ut till en hbtqi-hjälte.

Embla Kullberg, generalsekreterare på Regnbågsfonden, säger att priset och galan är ett sätt att hylla och belöna dem som gör otroliga insatser och leder förändring.
– Det blir en magisk kväll med några av Sveriges absolut bästa artister på scen. Det blir också en del allvar när vi får uppmärksamma en värdig pristagare. Under kvällen kan man också se fram emot en och annan överraskning.

Artister som kommer att ta plats på scen är bland andra Darin, Lisa Ekdahl och Lisa Nilsson.

Hur kommer ni att utse en vinnare?
– Det kommer såklart bli svårt att välja ut enbart en pristagare! Vi har flera nominerade som gör ett fantastiskt arbete och långa överläggningar väntar för att kunna utse en vinnare av Regnbågspriset 2024.

Vad är vikten av att hålla i en sån här gala?
– I många länder är arbetet för hbtqi-personers rättigheter farligt och många riskerar faktiskt sitt liv för sina rättigheter och friheter. Med galan vill vi uppmärksamma dem som varje dag driver kampen framåt.

Jonas Gardell och Mark Levengood kommer att programleda galan. I en intervju med Aftonbladet säger Mark att det känns viktigt och ärofyllt.
– Man glömmer så lätt att även om villkoren blivit bättre här i Norden så behöver man inte resa längre bort än 300 kilometer till Ryssland för att påminnas om hur bräcklig vår trygghet är, och hur viktigt det är att hjälpa och stötta varandra inom hbtq+-rörelse.

Jonas var med och grundade fonden 2o13.
– Regnbågsfonden är en etablerad och älskad aktör inom communityt. Det var dags att manifestera det med ett pris och en gala, säger han till Aftonbladet.

Kommer man att kunna följa galan online?
– Galan kommer inte att sändas någonstans. Med den här fantastiska line-upen blir det minst sagt en exklusiv kväll. Man får helt enkelt skynda sig att få tag i en biljett, säger Embla.