Det var i februari som Melodifestivalen i Danmark avgjordes. Både juryn och publiken röstade fram den öppet queera artisten Saba Lykke Oehlenschlæger med låten Sand. Låten är skriven av de svenska låtskrivarna Melanie Wehbe och Jonas Thander, tillsammans med danska Pil Kalinka Nygaard Jeppesen.

QX ringer upp Melanie som efter en fartfylld firar-helg jobbar hemifrån sängen.
– Jävlar vad jag är trött (skrattar). Men också så sjukt glad! Nu måste jag ta nya tag inför Eurovision.

Låtskrivaren har tidigare skrivit The Mamas låt Move som vann Melodifestivalen 2020 och ställde själv upp i musiktävlingen förra året med egenskrivna låten For the Show. Hon har även skrivit två av vinnarlåtarna i svenska Idol. Men i år är det på den danska scenen hennes musik tar plats.

Berätta, hur kom Sand till?
– Den kom till 2019. Alla låtskrivare har kommit med sina egna perspektiv, men för mig är Sand väldigt personlig, säger hon och fortsätter:
– Den handlar om en tidigare relation som betydde mycket för mig. Relationen tog slut och det blev metaforiskt att man byggde upp ett sandslott som sedan föll samman. Sanden sipprade genom händerna och det var inte rätt.

I flera år låg låten på is tills danska motsvarigheten till SVT hörde av sig och tyckte att den skulle passa perfekt som bidrag i deras Mello. De skickade upp Saba till Stockholm för att provsjunga låten.
– Det kändes rätt direkt. Hon är queer, cool och har en grym sångröst. Det var en no-brainer för mig.

26-åriga Saba är, förutom sångare, även musikalartist och modell. Hon har tidigare medverkat i musikalen Hair i Danmark som stand-in för sin tvillingsyster. Artisten är även queer, öppen med sin bipolära sjukdom och ambassadör för Danish Depression Association.
– Jag är otroligt stolt över att vara en queer låtskrivare till en öppet queer artist som får representera Danmark i Eurovision. Och jag är glad att danska folket har röstat fram henne!

Jag antar att ditt ex har hört låten? Vad tycker hon? 
– Hon gillar den. Hennes fru brukar driva med mig och säga att hon borde få publishing för låten, säger Melanie och fortsätter:
– Vår relation är jättebra idag. Samtidigt som låten blommar, blommar även vår vänskap. Vi har byggt upp ett nytt sandslott och lagt cement över det – så relationen står kvar stadig nu.

Det här är andra gången du vinner i Danmark, hur känns det? Och vad tycker danskarna om det?
– Jag borde få danskt pass nu (skrattar). Jag har varit i Mello-bubblan i tio år, varav fem i danska. Danskarna har varit jättefina mot mig och vi har definitivt kommit varandra närmare under de här åren.

Hemligheten bakom att skriva vinnarlåtar är enligt Melanie att våga öppna upp sina känslor och vara transparent.
– Och våga känna in och lyssna på varandra skulle jag säga. Det handlar väldigt mycket om att connecta med varandra i studion.

Är du nervös inför finalen?
– Jag har inte hunnit fatta att vi ska dit. Jag är inte nervös utan fokus ligger på Saba – hur det känns för henne och vad hon behöver. Jag körar ju även bakom henne så det känns extra kul.

Har du någon favorit hittills i Mello?
– Min favorit är Cazzi Opeia, hon är en stark kvinna i branschen som vågar vara sig själv och är en helt fantastisk artist och låtskrivare.

Kommer du någon gång göra comeback som artist i Mello?    
– Absolut! Mello är en plattform där man får visa upp sin musik och nå ut till många fler. SVT är dessutom grymma på att skapa live-nummer. Och jag hade skitkul med debuten så det skulle jag absolut kunna tänka mig.