Operasångaren och samhällsdebattören Rickard Söderberg är just nu aktuell med föreställningen Kärlekens historia. Rickard gjorde succé på Riksteatern under våren 2018 med föreställningen Rickard Söderberg är Gaytenor och nu är han återigen tillbaka på scen, den här gången för att låta publiken återuppleva samkönad passion i olika epoker – från forntidens Egypten till stenåldern till nutid.

Hur föddes idén till föreställningen?
– Jag älskar historia och men tyvärr är det mycket som är förträngt eller förvanskat – och väldigt ofta handlar det om regnbågsfärgad kärlek. I vår värld som den ser ut nu behöver vi veta mer om vår historia och förstå att kärlek alltid har funnits och alltid kommer att finnas, berättar Rickard och fortsätter:
– Jag rotade länge och pratade med en hel del folk och fick ta del av berättelser som är vansinnigt roliga, galna men även sorgliga och lyckliga. När jag upptäckte att det finns avbildningar av samkönad kärlek som sträcker sig flera millenium tillbaka i tiden visste jag direkt att jag ville göra något på det. Så i den här föreställningen presenterar jag 10 000 år av regnbågsfärgad kärlek.

Föreställningen är i regi av Melker Sörensen och andra som medverkar är Jon Lundberg och Johan Reis. Musiken på scen rymmer en stor bredd av musikstilar och genrer – en mix av opera, musikalnummer och visor.

Har din bild av historien förändrats efter din djupdykning?
– Nej, bilden har snarare bekräftats – att det är oerhört komplicerat att leva som man är på det här lilla jordklotet.

Det är ju också en personlig föreställning – hur är det att vara personlig på scen?
– Jag brukar vara rätt personlig, men ibland är det tungt att öppna upp sig inför en publik. Men det finns inget annat sätt för mig att göra det här på – jag måste gå in med ett vidöppet hjärta för att kunna förmedla historien på ett ärligt och autentiskt sätt.

Vad vill du förmedla för budskap med Kärlekens historia?
– Att kärlek har funnits i alla tider och i alla former! Det handlar om att öppna upp sig för kärleken och att våga vara sig själv. Genom att berätta dessa historier hoppas jag att vi kan lära oss mer om oss själva och om varandra. Och när det känns becksvart och hopplöst måste vi försöka hitta ljuset – för även det minsta ljuset kan fördriva det värsta mörkret, säger Rickard och fortsätter:

– Se varandra, se dig själv och var dig själv. Det är genom att vara sanna mot oss själva och mot varandra som vi kan skapa en bättre värld.

Vad är det bästa med att turnera?
– Det är väldigt kul att ta föreställningen från storstäderna. På min födelsedag kommer vi att uppträda i Kiruna och det ser jag jättemycket fram emot.

Vad har du fått för respons?
– Responsen har varit överväldigande. Det bästa är att träffa publiken efteråt – som både har skrattat och gråtit under föreställningen. Det är en omtumlande resa för både mig och för dem som tittar på.

Vad vill du hälsa dina regnbågsfans?
– Åh, jag blir så generad. Ni är helt fantastiska. Jag är ingenting. Det är kollektivet som är grejen – det är det som är själva essensen av regnbågen. Alla färger måste finnas där och alla måste få lika utrymme. Vi alla måste hålla ihop.

På tal om något helt annat! Du fick medalj av kungen nyligen – hur kändes det?

– Det var en cool dag. Jag är både stolt och generad. Det var som en uppmuntran att jobba vidare med det jag gör och fortsätta lyfta regnbågsfärgerna. Jag prisades både som samhällsdebattör och operasångare, vilket kändes fint, säger Rickard och fortsätter:

– Men höjdpunkten var annars att se min make Anders när han fick prata med H.M. drottningen – två queens som kom väldigt bra överens.

Boka dina biljetter till föreställningen här!