…SVT-favoriten och barnens superstjärna, Malin Olsson. Tidigare år Edward flankerats av Petra Meda, Christine Meltzer, Héléne Benno, och senast när Loreen vann i Baku, Gina Dirawi. Nu tar alltså SVT:s Malin Olsson över uppdraget vid Edward sida.

Det blir Edward af Silléns femte år som kommentator under de tv-sända direktsändningarna av Eurovision Song Contest.

Edward, kul att du är tillbaka! Var det någon tvekan när du fick frågan om att kommentera i år?
– Absolut inte. Detta är ett hedersuppdrag!

Hur känns det at kliva in i båset igen, tryggt eller nervigt?
– Tryggt, och framför allt väldigt roligt. Förra året var det ju en dröm att få skriva och regissera för Petra Mede, men ibland sneglade jag längtande upp mot värmen i båsen.

Malin Olsson blir din kompanjon, varför Malin?
– När SVT föreslog Malin Olsson så ropade jag JA direkt. Hon är proffsig, påläst, varm och rolig. Jag tror vi kommer få det väldigt trevligt, och jag hoppas vi kan leda tittarna genom programmet med engagerat lugn.

Senast du kommenterade vann vi och du fick utföra den första vinnarintervjun med Loreen, berätta om den kvällen?
– Jag lider av en ganska stark scenskräck – så det enda jag tänkte på hela finaldagen var; ”Herregud, om Loreen vinner måste jag ner på scen och hålla vinnarintervju.” Jag var så stressad över tanken. Sånt där finns det ju betydligt fler som kan göra betydligt bättre än mig. Men enligt traditionen så är det kommentatorn som skall göra det, så det var bara att bita ihop, hålla in magen och köra. Men vilken magisk kväll det var. Att få kommentera Eurovision när Sverige vinner – det var en våt dröm.

Du har kommenterat fyra gånger tidigare och blivit en riktig favorit för tittarna, märker du av att du är poppis som kommentator?
– Ja, det värmer ju hjärtat enormt när folk tycker man har gjort ett bra jobb. Jag får många fina brev och folk som stoppar en på stan. Jag vet ju själv hur viktigt JAG tyckte det var när jag var ung att kommentatorn var bra och att hen visade kärlek till programmet, inte bara dissade – så jag förstår folks engagemang.

Hur mycket förberedelse krävs det för de här tre programmen, är det mycket manus?
– Det är nog mer än någon kan föreställa sig. Tre direktsändningar blir sammanlagt 7 timmar TV. Det är mycket manus att skriva. Och det är inte alltid lätt att improvisera eftersom man får exakt sekundinfo inför varje insats. Så talar man då 4 sekunder längre än planerat så kanske man babblar över nästa artists sång. Och sånt är det ju dödsstraff på.

Om du ska säga nåt om årets startfält, hur känns det?
– Som vanligt; väldigt varierat. Högt och lågt, smalt och brett, öst och väst i en himmelsk kompott. Precis som vi älskar det!

Hur är Sannas chanser?
– Jag tror dom är utmärkta. Sanna är ett fullblodsproffs och en stjärna på scen, vilket land du än tittar ifrån. Jag tror på topp 5!

Och till sist, hur HBT-synpunkt, finns det nåt extra roligt att se fram emot i år?
– Som vanligt är det svårt att förutspå vad HBT-världen kommer tycka, men det finns nog både ett och annat extra smaskigt i årets godisskål. Själv är jag väldigt svag för den Österriskiska dragstjärnan Conchita Wurst som sjunger en Bond-doftande powerballad. Tack Eurovision!