Oprah Winfrey blev känslosam under sitt tacktal på torsdagskvällens ceremoni när hon talade om sin bror Jeffrey Lee som tragiskt gick bort i aids 1989.
– Många människor vet inte det här, men för 35 år sedan dog min bror Jeffrey Lee när han bara var 29 år gammal, av aids. När vi växte upp på den tiden, i det samhälle vi gjorde, hade vi inte språket att förstå eller tala om sexualitet och kön på det sätt vi gör nu, säger Oprah och fortsätter:
– Vid den tiden visste jag inte hur djupt min bror internaliserade den skam han kände över att vara homosexuell. Jag önskar att han hade kunnat leva för att se dessa befriande tider och vara här med mig ikväll.

Hon berättade även att hennes bror inspirerade henne till att göra The Oprah Winfrey Show som sändes första gången i september 1986 och avslutades i maj 2011.
– Alla åren med Oprah-showen handlade för mig om att dela berättelser som faktiskt hjälpte människor att vara mer av sitt autentiska jag och jag vet att det är den sannaste formen av vad det innebär att vara fri. Att ha personlig frihet. Att kunna vara fullt ut den du är. Att ha den sannaste uttrycket för dig själv som människa.

Oprah fick ta emot hederspriset på grund av hennes ”stödjande alliansskap och att hon gjort en betydande skillnad för att främja acceptans av hbtqi-personer och frågor”.
– Jag är stolt över att stödja och producera projekt som kretsar kring hbtqi. Och jag kommer att fortsätta att anställa queera och trans-filmskapare för att föra autentiska karaktärer till skärmen som exempelvis Trace Lysette och vår fantastiska Hulu-serie Black Cake.