I dag är det premiär för Allt och Eva, Viaplays nya satsning om Eva (Tuva Novotny) som åker till Köpenhamn för att insemineras. Kort efter dyker donatorn Mads upp i Stockholm ovetandes om att han är pappa till hennes ofödda barn. I serien spelar Bengt Braskered Evas bästa vän James, en homosexuell man som drömmer om att hitta kärleken och är bra på att ge sina vänner kärleksråd, men som själv aldrig får till det…

När Bengt Braskered läste manuset till Allt och Eva kände han direkt att James var en rolig roll som han kunde skruva till på rätt sätt.
– Han är en jobbig typ alltså (skrattar). James är en obotlig romantiker som har en tydlig bild av hur allt ska vara och berättar sanningar om kärlek och relationer till alla som orkar lyssna, trots att han själv aldrig varit i en relation.

Bengt menar att James inför varje dejt krampaktigt tänker att ”nu träffar jag mannen i mitt liv”.
– James, som är precis som jag är 57, tror på kärleken till 100 procent och har en så tydlig bild av hur kärleken ska se ut och kännas när han väl möter den. Det gör att han riskerar att missa den när den väl dyker upp, eftersom den kanske inte motsvarar hans bild av den.

Serien, som är både skapat och regisserad av Johanna Runevad, har en intressant ton och spännande karaktärer spelade av ett riktigt kanongäng. Sanna Sundqvist (Tore) spelar James och Evas kompis Josefine, Sissela Kyle är Evas mamma Inger, och Jason ”Timbuktu” Diakité spelar Josefines man Nils. Men seriens stora grej är snacket. Replikerna känns på riktigt, de är trovärdiga och levande.
– Johanna sa tidigt ”säg allt som står i manus, men om repliker dyker upp i era huvuden så säg dem, så klipper jag bort det som inte funkar”. Som skådis är det så kul att få den friheten, och det här gänget var helt rätt att säga just så till. Ibland fick vi till pärlor som inte går att skriva, som bara kommer i lustens och stridens hetta. Vi hade så roligt under inspelningarna och det största bekymret var hur vi skulle hålla oss för skratt. Då vet man att man har kul på jobbet.

Som James replik ”Och du, ut och knulla nu, sperma över hela ansiktet”?
– Du kan väl inte tror att jag ska säga nåt sånt? (skrattar). Om det är riktigt grovt, så ja då kan det vara Herr Braskered.

Har Bengt några likheter med James?
– Alldeles för många! Jag skäms nästan över det (skrattar). Jag kan också komma med lite många goda råd kanske, men jag är inte lika naiv när den gäller kärleken. Visst, jag söker den och hoppas på den. Men jag tror att jag känner igen den när jag möter den.

I serien ifrågasätts tvåsamheten, och Bengt är inne på samma spår.
– Jag undrar om den krampaktiga strävan efter tvåsamhet är så bra för oss? Att träffa någon och sedan hålla fast vid den hela livet ställer ju sådana extrema krav på oss som individer. Jag tänker mer att ensamhet inte är bra, och att relationer och kärlek kan se ut på olika sätt. Det känns som att det där kommer ändras och att det framöver kan se ut på olika sätt. Det kan vara tre eller fyra, eller vad som känns rätt för varje person.

James beskrivs som någon som jagar kärleken, känner du igen dig i jakten på kärlek?
– Nja, jakten identifierar jag mig inte med. Jag försöker ta tillvara på varje dag, njuta och leva allt fantastiskt som jag får vara med om. Ibland blir det kärlek och jag är i så fall tacksam för den kryddan.

Hade du spelat mot Tuva förut?
– Vi var lite osäkra på det. Sen kom vi fram till att vi båda var med i Skilda Världar, men minns inte om vi hade scener ihop. Detta projekt kommer vi däremot minnas hur gamla vi än bli. Att gå till jobbet och ha så här roligt är väldigt trevligt. Och skulle frågan om säsong komma så skulle jag svara ja snabbare än någonsin tidigare.

Just nu håller Bengt Braskered på med en pjäs om Zarah Leander för Östgötateaterns räkning. Hans tv-projekt om den svenska sångerskan är lagt på is, och blir nu istället en pjäs där sju skådespelare och åtta musiker berättar om primadonnan som blev Tysklands största stjärna. Premiär blir det i februari.
– För mig som aldrig skrivit för scen, men stått på den i så många år är det både jättekul och jättesvårt. Sarah är fantastisk spännande och hennes liv är helt sanslöst. Men mer om det nästa år!