1. Ursprung
Nemo heter Mettler i efternamn, är 24 år (född 3 augusti 1999), och föddes i Biel, en stad i Schweiz i kantonen Bern där man talar franska och tyska.

2. Ett underbarn!
Nemo är supermusikalisk och har spelat violin, piano och trummor sedan barnsben. Genombrottet kom när hen deltog i Die Grössten Schweizer Talentes tredje säsong och Nemos rap fick lovord från domarna.

3. The Masked Singer
Precis som Marcus & Martinus har Nemo tävlat i The Masked Singer. Hen deltog i The Masked Singer Switzerland (2021-2022), där hen slutade på en femteplats. Kostymen? En panda.

4. Tattoo?
Nemo tog emot årets pokal på scenen i Malmö av självaste Loreen efter hennes fjolårsvinst. Och självklart har Nemo själv tatueringar: En med en nyckelpiga som håller en blomma och en med en sköldpadda på en skateboard!

5. Alcohol is free!
I en intervju med Eurovision-sajten Wiwiblogs berättade Nemo att hen föredrar cocktailen Negroni. Den är gjord av gin, vermouth och Campari. Kanske var det lite för många sådana under välkomstfesten i Malmö då Nemo enligt rykten kastade upp på toaletten på Malmö Live under småtimmarna…

6. Innan vinsten
Genombrottet kom 2016, då Nemo blev viral genom social medier. Hen har släppt två EP:s och hela sju av dessa låtar har letat sig upp på de schweiziska listorna.  Mest steamad är Dance with Me från 2020.

Foto:SVT

7. Svenskkopplingen
Fredrik Benke Rydman ligger bakom den übercoola stegeingen av The Code med Nemo som balanserar på stora snurrande plattor. Benke har tidigare legat bakom Måns Heroes och Käärijäs Cha Cha Cha.

8. Flirtandet under Eurovision
Enligt rykten ska Nemo har fått ihop det med Liatuens bi-kille Silvester Belt under en av alla årets Pre-Eurovisionparties.  Och flirten ska ha hållt i sig under Malmö-veckorna…

9.HBTQ+ texterna
Nemo skriver ofta om sådant hen gjorde i The Code, könsidentitet, mental hälsa och att hitta sin plats i världen. Om vinnaren säger Nemo ”The Code handlar om resan jag gjorde när jag insåg att jag varken var man eller kvinna. Att hitta mig själv har varit en lång och svår process, men inget känns bättre än den frihet jag har skaffat mig genom att komma ut som icke-binär.”

10. Queerkärleken i Eurovision
Nemo var oerhört stolt över att en queer artist vann Eurovision igen. Direkt efter segern sa Nemo ”Jag är tacksam över den här upplevelsen och alla vänner jag fått. Detta var ett av de mest queertäta åren i Eurovision och det är fantastiskt. Jag vill verkligen hylla alla andra queers som tävlat I år!”. Irländska Bambie Thug, årets andra icke-binära artist, gav till och med sin ”törnekrona” till Nemo efter vinsten.