Hej ALOK, berätta, vad händer i din nya föreställning!
– Min senaste stand-up kallar jag A Hairy Situation och det är en pågående turné som jag hoppas ska pågå under två år över hela världen. Showen är en reaktion på det som försiggår just nu där människor bedriver hetsjakt mot transpersoner och icke-binära.  Jag använder komedi för att visa på hur absurt detta är att lägga energi på, när det finns så mycket annat att uppröra sig över. Hur löjligt det är att personer projicerar sitt självhat på oss. Men jag vill också toucha hur vi fortsätter att leva våra liv samtidigt och hur många trans och icke-binära uppehåller sin värdighet medan detta pågår. En del tror att föreställningen bara är för transpersoner, men den är verkligen för alla.

Vem testar du ditt nya material på?
– När jag skriver har jag så kul åt vissa saker att jag fnissar högt för mig själv, men sen kanske inte andra gillar det. Därför delar jag mitt manus med mina vänner och ”workshopar” en första runda med andra andra komiker. Sen uppträder jag på ett par ställen över USA och så ändras mycket med vägen. Det var intressant att köra i Paris nyligen där jag inte alls tyckte vissa saker var kul, men fick jättemycket skratt. I USA har vi inte så mörk humor och detta är en mörk show. Här skrattar ni mer åt mörkare saker medan amerikaner vrider sig av obehag.

Du är ”gender nonconforming & transfeminin”, är det viktigt med etiketter?
– Visst, detta är etiketter som jag använder men de skapar också hinder. Jag vill helst ha bort etiketter men det är så världen ser ut och då får en göra det bästa av det. Strategin är att se till att äga etiketterna och inte låta dem äga mig.

Hur skulle du sammanfatta situationen för trans och icke-binära i USA idag?
– Ganska vidrig. Vi har över 500 lagförslag som ska ta ifrån oss existensberättigande. Allt från att ta bort böcker om oss till att neka oss den vård vi behöver. Samtidigt pågår en hetsjakt där flera stora komiker tjänar pengar på att förminska transpersoner i sina stand-up-sets. Transfobin är lukrativ medan vi dagligen blir mördade och utsatta för fysiskt våld. Så jag pratar om rädslan för att bli utsatt av detta och hur viktigt det är att människor ser transpersoner som människor. Jag försöker få folk att fatta hur det är att ständigt vara politiserad.

Du har fightats för att ta bort manliga och kvinnliga etiketter inom klädbranschen, hur har det gått?
– Det är rätt utmanade (skrattar). Men det är så galet att det är ett så pass nytt påhitt och folk beter sig som att man alltid resonerat i de termerna. Samma diskussion fanns ju innan kvinnor fick börja använda byxor. Där jag kommer från i södra Indien är det inget konstigt att män bär kjol. Målet är att det ska finnas en kjolsektion och en klänningssektion dit alla kan gå.

Du har gästat Sverige tidigare, hur var det?
– Jag älskar Sverige! Särskilt Malmö, där jag tänkt att jag skulle kunna leva. Jag älskar de små kaféerna, den politiska atmosfären, och secondhand-shoppingen. Jag har hittat flera fina vänner i Malmö. Jag är så imponerad av invandrarpolitiken och ert HBTQ+community. Jag känner att jag alltid får ett fint utbyte med publiken i Sverige. För det är ett utbyte. att lyssna och lära sig ”goes both ways”.

På din wiki-sida så står det inget om ditt privatliv, bara att du har en berömd faster?
– (skrattar). Jag delar väldigt mycket av det i mina shower så det är bara att komma dit så får du veta allt.

En viktig person för dig när du växte upp var..?
– Nämnda faster. Hon var en otroligt viktigt lesbisk aktivist och att ha en mentor som hon har gjort mig till den mäktiga person jag är idag. Jag vill fortsätta hennes kamp eftersom hon dog i bröstcancer och jag känner så starkt för många av de frågor hon brann för.

Sista frågan, vilken är din största bedrift i livet?
– Att ha kul. Det finns så mycket som skulle kunna dra ner mig, men jag har jobbat mycket och hårt för att komma dit där jag är idag. Jag lovade mig själv att leva ett liv som gjorde mig gladare än där jag var som ung då jag var suicidal och mådde väldigt dåligt. Dit vill jag inte igen.

ALOK uppträder den 8 juni Rival och den 9 juni på Kuben, Malmö Live.