Matt Smith och Emma D’Arcy spelar huvudrollerna som prinsen Daemon och prinsessan Rhaenyra Targaryen i HBO:s populära serie House of the Dragon. Vid premiären av säsong 2 i London intervjuades Matt av reportern Sue Perkins, som också är programledare för Sky’s fanshow ”House of the Dragon: War Room”. Under intervjun skedde en pronomen-tabbe och Emma refererades felaktigt som ”hon”.

Reportern berättade att hon tidigare pratat med Emma på röda mattan.
– ”Hon” gav dig all beröm för finalscenen i säsong 1, säger Sue varpå Matt svarar:
– Jag kan inte ta åt mig äran, men jag måste säga, är hen inte briljant?

Matt, som även spelar Prins Philip i Netflix-succén The Crown, fortsatte sedan att använda Emmas föredragna pronomen under hela intervjun.
– Hen är helt fantastisk och ni kommer få se en riktig höjdare med Emma i år. Jag tycker att Emma har gjort en riktigt fantastisk prestation.

Emma identifierar sig som ickebinär och har i flera intervjuer pratat öppet om att vara en transmaskulint presenterande person. I en intervju med Them har Truth Seekers-skådisen berättat att hen tidigare kände sig tvungen att ”presentera sig som kvinna” för att lyckas i Hollywood.
– Det var inte hållbart, så jag slutade låtsas, säger hen i intervjun.

Efter att ha mottagit kritik på sociala medier har nu reportern bett om ursäkt på plattformen X.
”Det var ett skitdåligt misstag. Jag hade massor av saker på gång i min hörsnäcka och var därför inte så fokuserad som jag borde ha varit. Det är ingen ursäkt dock. Dessa saker spelar roll och jag mår hemskt över det. Jag är ett stort fan av deras arbete och skulle aldrig vilja vara respektlös”.

Säsong 2 av House of the Dragon har premiär den 16 juni på HBO Max.