Laverne Cox, som spelar Sophia, nominerades till ”Guest role in a drama series” och slåss i kategorin mot Uzo Aduba som spelar Crazy Eyes och Natasha Lyonne som spelar Nicky i den hyllade fängelseserien.

– Jag känner mig rätt mäktig. Jag bara hoppade upp och ner och grät, berättar Cox för tidningen People, angående hur hon reagerade när hon hörde om sin nominering.
Hon berättar att den första person som ringde var hennes agent Paul som hon jobbat med i sju år.
– Han ville jobba med mig när andra agenter bara sa: ”Jag kan inte jobba med dig, du är trans och jag tror inte att du kommer att få några jobb”. Paul såg något i mig som ingen annan gjorde.

– Jag är medveten om att jag är den första transexuella kvinnan som har chansen att vinna ett skådespelarpris. Och jag är riktigt stolt över vem jag är. Jag älskar mig själv idag och det gör jag inte varje dag. Det är något jag hela tiden jobbar på. Men min karriär och mitt liv ändrades när jag accepterade vem jag är. Jag hoppas den här nomineringen inspirerar andra svarta transpersoner att också följa sina drömmar, berättar Laverne Cox för People.

Den 25 augusti avgörs det vem som vinner de olika Emmy-statyetterna. Laverne Cox tror att det blir Uzo Aduba som vinner i deras kategori.
– Hon är en gjuten vinnare, säger Cox.