Det var i höstas som Filippa Fernqvist, programledare på TV4, för första gången fick frågan om hon var samma person som Lilla Aktuellts reporter Frasse. Strax därpå dementerade Lilla Aktuellt ryktet och det blev tyst.
– Men för några dagar sedan började jag få frågan igen, men denna gång främst om jag var samma person som deras tidigare reporter Linus. Jag förstod sedan att det fanns flera klipp på TikTok som spred dessa rykten.

Klippen som sprids om att Filippa skulle vara Frasse eller Linus har fått flera miljoner visningar på TikTok.

Hur känns det att det pågår en sådan här ryktesspridning?
– Att det pratas mycket strunt på sociala medier är ingen nyhet för mig som syns mycket på just TikTok där ryktet har fått så stor spridning. Det ska krävas mycket för att jag ska ta illa vid mig, så jag har inte påverkats negativt av just det här, säger Filippa och fortsätter:
– Däremot skrattar jag heller inte – jag tycker inte att det är roligt när det skämtas på transpersoners bekostnad. Transerfarenheten är inget skämt, det är en verkligen som för många präglas av utsatthet, utanförskap och diskriminering. Jag är lyckligt lottad och van att kommenteras som offentlig person, men det finns många unga hbtqi-personer som inte hade mått bra av det här. Därför sätter jag nu ner foten.

Hur vill du bemöta personerna som sprider ryktena?
– Genom att dementera påståendena. Nej, jag är inte samma person som Linus eller Frasse. Jag blir inte ledsen, men det är inte heller roligt.

Vad har du fått för respons på klippet du laddade upp där du förnekar ryktena?
– Responsen jag har fått är mestadels positiv. Många barn på TikTok har trott att ryktena har varit sanna. Sedan är det andra som fortsätter att skoja om det hela genom att ifrågasätta mig och Lilla Aktuellt. Dock får man ta kommentarsfältet på TikTok med en nypa sant. De allra flesta är stöttande, kärleksfulla och peppar mig.

@filippafernqvist Nej, jag är inte samma person som Linus eller Frasse på Svt:s Lilla Aktuellt. #filippafernqvist #lillaaktuellt #rykte #falskt ♬ originalljud – Filippa Fernqvist